Neem je je na iedere opruimactie weer voor om je huis nu echt opgeruimd te houden? Maar zwerven er binnen de kortste keren weer allerlei spullen door je huis en stapelt de vaat zich op het aanrecht op? Pas deze 5 simpele gewoontes toe en je huis ziet er op dagelijkse basis een stuk opgeruimder uit!

5 Simpele gewoontes voor een opgeruimd huis:

 1. Vaste plek
  Geef alle spullen een vaste plek. Dit maakt het opruimen ervan gemakkelijker. Weet je niet wat een goede plek is voor een bepaald voorwerp? Bedenk dan het volgende: Bewaar de spullen waar je ze gebruikt.
 2. Leeg aanrecht
  Ruim na iedere maaltijd de tafel af en maak het aanrecht leeg en schoon. Wanneer je dit iedere dag doet, kost dit je niet meer dan 15 minuten van je tijd. Je keuken ziet er een stuk opgeruimder uit en het levert je een prettig gevoel op iedere keer wanneer je in de keuken komt. Meer snelle keukenklussen lees je in ‘Dagelijks de keuken slim aan kant‘.
 3. Routine
  Neem iedere avond voordat je naar bed gaat 10 minuten de tijd om in de keuken, woonkamer en hal de dagelijkse rommel op te ruimen. Dit helpt nieuwe rommel te vermijden en zorgt ervoor dat je woonruimte er iedere dag opgeruimd uitziet. Hoe je dat handig aanpakt, lees je in ‘Opknappertje 10‘.
 4. Kleding
  Beslis ’s avonds bij het naar bed gaan wat je met de gedragen kleding van die dag doet. Wat in de was kan, doe je in de wasmand. Wat nog prima een dagje mee kan, hang je op een hanger en laat je voor het open raam luchten voordat je het terug hangt in je kast.
 5. Schone was
  Heb je een was gevouwen en/of gestreken? Wat doe je er dan mee? Ligt het nog een paar dagen waar je het gevouwen hebt? Of ligt het misschien wel dagen in de wasmand op de slaapkamer? En stoor je je er iedere keer weer aan als je er langs loopt? Berg de schone was na het vouwen en strijken direct op in de kast. Kost misschien 10 minuten meer inspanning maar geeft direct een opgeruimder aanblik.

Het vergt wel wat discipline maar wanneer je deze 5 simpele gewoontes eigen maakt, wordt opruimen steeds gemakkelijker en kost het minder tijd.

Organized by ME | Esther van Dijk