De vakantie periode staat voor de deur, even heerlijk ontspannen, nieuwe energie opdoen en genieten van de quality time met familie en vrienden.

Maar voordat het zover is, moeten we eerst nog de nodige werkverplichtingen afronden. Projecten overdragen aan collega’s, lopende zaken afronden, nog een paar gesprekken voeren of losse eindjes wegwerken. En je kunt pas echt lekker met vakantie als je alles op je werk met een gerust hart kunt achterlaten toch?

Thuis is er ook nog genoeg te doen en te regelen. Nog wat laatste spullen aanschaffen, iemand regelen en instrueren voor het verzorgen van je huisdieren, planten en post, de auto moet nog voor een vakantiecheck, de koffer moet nog ingepakt… zo wordt de laatste week voordat je weggaat toch redelijk stressvol. Uit onderzoek blijkt dat ruim een derde van de Nederlanders hierdoor vakantiestress ervaart.

Ervaar jij dat ook zo? Je bent hierin niet de enige. Slechts iets meer dan de helft van de Nederlanders zegt ontspannen met vakantie te gaan blijkt uit een peiling van Nationale Nederlanden onder ruim 1000 mensen. Werk wordt genoemd als een belangrijke oorzaak, naast het inpakken van je koffer en het veilig achterlaten van je huis.

Om meer ontspannen met vakantie te gaan, geef ik je graag een aantal tips:

Begin op tijd

Start ruim 2 weken voordat je met vakantie gaat met de voorbereidingen. Breng in kaart welke werkzaamheden er nu liggen en welke er nog afgerond moeten worden voordat je weggaat.

Stel prioriteiten

Kijk goed naar wat écht belangrijk is en naar wat eventueel tot na je vakantie kan blijven liggen. Steek je tijd niet in het plannen van je werk na de vakantie maar focus je op de taken die nu afgerond moeten worden. Parkeer alles waar je nu niet aan toekomt op je takenlijst voor na je vakantie.

Neem vlak voordat je weggaat gaat geen nieuwe projecten of taken meer op je waarvan je al weet dat je ze niet afgerond krijgt.

Stem af

Zorg voor duidelijke communicatie naar je collega’s en teamleden over je afwezigheid. Maak afspraken over het wel of niet bereikbaar zijn tijdens je vakantie en eventuele urgente zaken die moeten worden afgehandeld voordat je weggaat. Zo voorkom je misverstanden en zorg je ervoor dat alles soepel verloopt tijdens je afwezigheid.

Draag taken over

Natuurlijk zijn er altijd projecten en taken die je niet afgerond krijgt maar die wel om voortgang vragen. Draag lopende zaken voor zover mogelijk over aan collega’s.

Begin daar ruim op tijd mee en bereid zo duidelijk mogelijk voor wat er moet gebeuren of wat nodig is voordat je het overdraagt. Zaken die tot later kunnen wachten plan je voor na de vakantie in je agenda in.

Out of office

Het is slim om je ‘out of office’ al een dag voor je laatste werkdag aan te zetten. Zo werk je meer ontspannen naar je vakantie toe.

Zet je afwezigheidsassistent pas 2 dagen na je vakantie weer uit. Dit geeft je de ruimte om je vakantie achterstand weg te werken en orde op zaken te stellen.

Veeg je agenda leeg

Daarnaast adviseer ik je op z’n minst de middag voordat je met vakantie gaat geen afspraken in te plannen maar het mooiste zou zijn als je deze hele dag geen afspraken inplant . Zo heb je meer ruimte om de laatste losse eindjes weg te werken of over te dragen.

Plan ook de eerste dagen na terugkomst geen werkafspraken in. Naast het wegwerken van je e-mails, het inlezen in lopende projecten en het maken van je planning, gaat er de eerste werkdagen na je vakantie vaak ook veel tijd op aan het bijpraten met collega’s.

Werktelefoon uit en vakantiemodus aan

Vertrek niet meteen na je laatste werkdag naar je vakantiebestemming. Neem rustig de tijd om je voor te bereiden voor de vakantie, je los te maken van je werk en je koffer te pakken.

Omgekeerd geldt hetzelfde: Ga niet meteen de eerste dag nadat je terug bent aan het werk. Neem een paar dagen de tijd om na te genieten van je vakantie en je voor te bereiden voor het werk. Zo ga je frisser en meer gefocust aan de slag dan wanneer je nog half in vakantiestemming bent.

Ik hoop dat deze tips je helpen om meer ontspannen met vakantie te gaan.

Succes!

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je vragen of wil je meer weten over de coaching mogelijkheden? Aarzel niet en laat het me weten, ik beantwoord je vragen met alle plezier.

Ik kijk uit naar je bericht!