Weet jij hoe lang je mascararoller al in gebruik is? Of wanneer je de pot bodylotion hebt open gemaakt? Wist je dat ze maar beperkt houdbaar zijn? Wanneer cosmetica over de datum is, kan het huidirritaties opleveren of zelfs oogirritaties. Belangrijk dus om deze up-to-date te houden. Daarom is het goed om met een kritisch oog orde op zaken te stellen in je cosmetica collectie.

Dit heb je nodig:

Doel: voorkom huid- en oogirritatie en ga voor een up-to-date cosmetica voorraad
Tijd: ca 30 minuten
Nodig: je cosmetica collectie en een vuilniszak

Cosmetica checken? Zo doe je dat:

Om snel schoon schip te maken, gooi je alle lege verpakkingen, doosjes, proefflacons en bijsluiters van de spullen die je niet meer gebruikt of allang op zijn, weg. Ook potjes, flesjes, rollers, sticks, tubes enz. die nagenoeg leeg zijn, deponeer je in de vuilniszak en start met een schone lei. Zo dat ruimt al aardig op.

Check

Neem dan je cosmetica 1 voor 1 uit je (badkamer)kastje, mandje, doosje, tasje of lade. Bekijk van ieder item de houdbaarheidsdatum. In de meeste gevallen staat er niet echt een datum op maar zie je een symbool op het potje staan met daarachter een termijn in maanden (bijv. 3 M of 6 M). Is het product al langer open dan het aantal maanden dat op de verpakking staat? Gooi het dan weg.

Beoordeel

Is aangebroken cosmetica niet langer open dan de aangegeven termijn en gebruik je het regelmatig? Zet dit dat bij de producten die je dagelijks gebruikt en maak het eerst op voordat je een nieuw product opent. Ben je niet van plan om het (weer) te gaan gebruiken? Doe het dan weg.

Is het nog niet aangebroken en dus nog helemaal nieuw? Beoordeel of je het nog wilt gaan gebruiken. Zo ja: bewaar het en breek het pas aan als alle andere vergelijkbare producten op zijn. Zo niet: gooi het gewoon weg of misschien kun je er een ander een plezier mee doen.

Noodvoorraad

Natuurlijk valt het niet mee om ineens van zoveel dingen tegelijk afstand te doen. Heb je cosmetica die nog niet aangebroken is? Die op dit moment even niet je kleur of geur zijn maar die je niet weg wilt doen? Leg hiermee dan een ‘noodvoorraad’ aan. Op het moment dat je oude vertrouwde geur of kleur op is of wanneer de kleur of geur weer helemaal ‘in’ is, kun je uit deze voorraad putten.

Herhaal deze actie 2 x per jaar, zo houd je je cosmetica collectie up-to-date!

Tip!

Schrijf bij het openen van een nieuw product de datum op een stickertje of een stukje schilders tape en plak dit erop. Zo kun je altijd zien wanneer je het hebt geopend en hoe lang je het nog kunt gebruiken.

Organized by ME | Esther van Dijk

Lees meer opknappertjes