De dagen worden korter, de nachten koeler en de blaadjes vallen al een tijdje van de bomen. De herfst is nu echt in aantocht en voor mij is het dan ook nu de tijd om die zomerjurkjes, korte broeken en slippers op te bergen en de warme winterkleding tevoorschijn te toveren. Hier in huize Van Dijk doen we de kledingwissel naar de winter ieder jaar zo rond half oktober.

Hoe zit dat bij jou? Hangt jouw zomerkleding nog prominent vooraan in je kledingkast? Dan is het nu misschien wel een goed moment om de halfjaarlijkse kledingwissel te doen en de zomerse items op te bergen.

De kledingwissel, zo pak je dat aan:

Haal alle zomerkleding die je komende herfst en winter niet meer gaat dragen uit je kledingkast. Er zullen natuurlijk ook kledingstukken tussen zitten die je het hele jaar door draagt, deze kun je uiteraard in de kast laten.

Check goed of de kleding die je uit je kast haalt, schoon en fris is. Zijn er kledingstukken die je nog wilt wassen? Deponeer deze dan in de wasmand.

Houden of weg?

Bepaal vervolgens welke zomerkleding je volgend jaar weer denkt te gaan dragen. Je kunt hierbij de volgende criteria hanteren:

Heb ik het de afgelopen zomer gedragen?

Zo niet, dan is de kans groot dat je het komende zomer ook niet zult gaan dragen.

Twijfel je? Trek het kledingstuk dan nog één keer aan. Kijk of het nog lekker zit en of je jezelf er prettig in voelt. Zo niet, neem dan met een gerust hart afscheid van dat kledingstuk.

Is het kapot?

Beoordeel of het de moeite waard is om te repareren of dat het nu misschien wel zijn beste tijd heeft gehad. Is er alleen een knoopje af en is het erg gemakkelijk te repareren?

Pak deze taakjes dan binnen een paar dagen op anders komt het er niet meer van. Wees daarbij kritisch en voorkom dat je jezelf teveel taken oplegt.

Past het nog?

Denk je echt dat het nog lukt om in die te kleine broek te passen? Of ben je juist bang dat je de te grote kleding over een tijdje weer nodig hebt?

Wanneer het moment daar is dan is het kledingstuk waarschijnlijk niet meer hip en draag je het uiteindelijk toch niet meer.

Wees realistisch en neem afscheid van deze kledingstukken.

Verkopen of doneren?

Bij de kledingwissel kom je vast items tegen waar je afstand van wilt doen. Maar wat doe je er dan mee? Er zijn verschillende mogelijkheden.

Natuurlijk kun je de kleding altijd naar een goed doel brengen. In de meeste gemeenten zijn kringloopwinkels en kledingcontainers te vinden waar je kleding kunt aanbieden.

Maar je kunt de kleding ook bij een tweedehandswinkel brengen of op een verkoopsite plaatsen om te verkopen.

Textiel dat kapot is kun je bij elkaar in een zak in de kledingcontainer deponeren. Hiervan kan o.a. garen gesponnen worden om nieuw textiel van te maken.

Tip:

Plan binnen een week een moment in je agenda voor het wegbrengen van de kleding die je niet meer wilt en om de kleding te repareren die stuk is.

Sokken en ondergoed

Kijk bij de kledingwissel ook meteen naar je sokken en ondergoed.

Laat alleen de sokken, lingerie en panty’s in je kast liggen die je de komende seizoenen ook écht denkt te gaan dragen. De meeste sneaker sokjes en zomer panty’s kun je nu wel opbergen en vervangen voor lekkere warme sokken en dikkere winterpanty’s.

Schoenen

Neem ook je schoenen eens kritisch onder de loep. Wat draag je de komende seizoenen nog? Haal alle slippers, sneakers, espadrilles en andere zomerschoenen uit je kast en tover die pantoffels, laarzen en winterschoenen maar tevoorschijn.

Opbergen

Natuurlijk zullen er kledingstukken zijn die je het hele jaar door draagt, zoals een T-shirt onder een trui of jasje, broeken en vesten. Maar zomerjurkjes, bikini’s, korte broeken en slippers zul je de komende tijd niet meer nodig hebben.

Alle kleding die je de komende seizoenen niet meer nodig hebt, leg je apart en kun je bijvoorbeeld in een aparte kledingkast, doorzichtige opbergboxen, koffers of kledinghoezen bewaren.

Om te voorkomen dat er motten in je kleding komen, is het wel zaak dat de kleding die je opruimt goed schoon is of om hiervoor maatregelen te treffen.

Inrichten

Haal de winterkleding tevoorschijn en hang of leg deze overzichtelijk in je kasten.

Bekijk deze kleding eerst nog even met een kritisch oog en beoordeel of je echt alles nog gaat dragen of dat het nu misschien wel weg kan. Gebruik hiervoor dezelfde criteria als hierboven genoemd.

En check meteen of er nog iets mist en/of vervangen kan worden 😉.

Tips:

Noteer de nog aan te schaffen items op een lijstje en plan binnenkort een moment om je wintergarderobe up-to-date te maken en straks niet mis te grijpen.

Maak overzichtelijke stapels van shirts, broeken, topjes, jurken, jasjes en bloesjes of hang ze op een hanger. Kies voor een overzichtelijke indeling van je kledingkast. Dit kan zijn op soort, kleur of op combinatie.

Zelf heb ik mijn shirts, topjes en broeken opgevouwen op een plank liggen, soort bij soort. De jurken, rokken, bloesjes, vesten en jasjes hangen in mijn kledingkast op een hangertje.

Bekijk wat voor jou de beste manier is om je kleding op te bergen maar zorg er vooral voor dat je kledingkast overzichtelijk ingedeeld en niet te vol is.

Plan de halfjaarlijkse kledingwissel terugkerend in je agenda in. Zo maak je je kledingkast op tijd klaar voor het nieuwe seizoen.

Terug naar de zomer

Wanneer het weer tijd is om de zomerkleding tevoorschijn te halen (bij ons is dat meestal zo rond Pasen) volg dan bovenstaande stappen om een up-to-date zomergarderobe te maken.

Heel veel succes!

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je vragen of wil je meer weten over de coaching mogelijkheden? Aarzel niet en laat het me weten, ik beantwoord je vragen graag.

Ik kijk uit naar je bericht!

jb1x

Gratis E-Book & tips

Organiseren van je administratie

Gratis E-Book

Handige tips die je helpen het overzicht in je spullen, administratie, agenda en huishouden weer terug te krijgen.

Organiseren van je huis

Gratis tips & tricks

Ik geef je graag handige tips die je helpen bij het opruimen, huishouden, administreren en agenderen.