10 Tips voor ontspannen feestdagen

December; het is bijna zover.

Zelf vind ik december altijd een hele gezellige maand maar aan de andere kant kan het soms ook best een beetje hectisch zijn.

Omdat december bij uitstek een ‘feestmaand’ is – en bij ons wordt niet alleen Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw gevierd maar ook een aantal verjaardagen – staan er bij mij vaak meer activiteiten op de planning dan in andere maanden het geval is.

Het kopen van cadeautjes, surprises en gedichten maken, de kerstboom optuigen, (en daarna weer opruimen), kaarten versturen, kerstmenu bedenken, inkopen doen en ga zo maar door. Veel te doen in korte tijd.

Maar hoe pak je dat nou het beste aan?

Wacht niet tot het laatste moment om al deze activiteiten op te pakken. Het is goed om er op tijd te beginnen en nu alvast na te denken over de dingen die je wilt doen. Want een goede voorbereiding is het halve werk!

Deze 10 tips helpen bij een goede voorbereiding zodat je meer ontspannen kunt genieten van de laatste maand van het jaar.

1 Maak een stappenplan

Start vandaag nog met het maken van een plan. Denk in grote lijnen na over welke feestdagen je wilt vieren, op welke wijze en bij wie.

Wat wil je allemaal gaan doen? Wanneer wil je dit klaar hebben? Wat heb je hiervoor nodig? Als dit jaar een (van de) feestdag(en) bij jou thuis gevierd wordt, bedenk dan ook vast in grote lijnen wat je op tafel wilt zetten en wat je daarvoor nodig hebt. Maak aantekeningen en werk deze op een later moment uit.

2 Werk het stappenplan uit

Pak een notitieboekje en pen en maak aan de hand van de aantekeningen bij stap 1 een stappenplan.

Schrijf per categorie op wat je voor de feestdagen in gedachten hebt en neem voor elke categorie een aparte pagina. Gebruik bijvoorbeeld de categorieën: cadeaus, afspraken, recepten, boodschappen, to-do enz.

Houd het notitieboekje vanaf nu bij de hand en stop het in je tas als je op pad gaat. Schiet je iets te binnen? Schrijf dit dan meteen in je notitie boekje op. Zo hoef je het niet meer te onthouden.

3 Budgetteer

December is vaak een dure maand. Om niet meer uit te geven dan je wilt of kunt, is het verstandig om een budget vast te stellen.

Bepaal hoeveel je wilt uitgeven aan cadeaus, boodschappen, (aan)kleding enz. Maak een reële schatting en kijk of dat haalbaar is zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Je kunt het budget ook beperken door te vragen of je gasten één (van de) gang(en) van het diner voor hun rekening willen nemen. Meer budgettips lees je hier.

4 Verlanglijstjes

Houd vanaf nu je ogen en oren open. Luister goed naar opmerkingen, uitspraken en kijk naar praktische zaken om tips en ideeën op te doen voor een leuk cadeau. Of verzamel alvast verlanglijstjes en schrijf in je notitieboekje voor welke mensen je een cadeautje wilt kopen.

Winkelen met een wensenlijstje gaat een stuk makkelijker en je hebt nu kans om aanbiedingen in de gaten te houden. Daarnaast voorkom je zo de grootste Sinterklaas- en Kerstdrukte.

Om tijd te besparen kun je natuurlijk ook via internet je aankopen doen. Maar ook daarvoor geldt: bestel op tijd!

5 Boodschappen

Loop je voorraadkast eens door en kijk wat er allemaal nog is en wat er nog nodig is. Neem vanaf nu met de wekelijkse boodschappen de benodigde lang houdbare producten mee en geef waar nodig op tijd je bestelling door bij slager of speciaalzaak.

Zo spreid je de kosten, kun je profiteren van aanbiedingen en daarbij zijn de rijen voor de kassa nu wat minder lang dan wanneer je één dag voor Kerst je boodschappen gaat doen.

Laat je je boodschappen bezorgen? Ook dan kun je vanaf nu alvast wekelijks wat extra (lang houdbare) producten aan je lijstje toevoegen.

6 Kerstkaarten

Ben je van plan om kerstkaarten te versturen? Schrijf in je notitieboekje aan wie je dat wilt doen en ga op zoek naar mooie kaarten of ontwerp er eentje online.

Schrijf alvast de enveloppen en bedenk welke (persoonlijke) wensen je op de kaarten wilt schrijven. Koop de december zegels zodra deze beschikbaar zijn en plak ze op de enveloppen. Zo kun je de kaarten na het schrijven van de (persoonlijke) teksten direct posten.

7 De kerstballen check

In december halen we ook de kerstboom en kerstversiering weer tevoorschijn. Het is best frustrerend als je er pas bij het optuigen van de kerstboom achter komt dat er een aantal kerstballen stuk zijn, er onvoldoende kerstballen zijn of dat de lampjes het niet meer doen.

Haal daarom een paar dagen voordat je van plan bent de kerstboom op te tuigen de kerstversiering van zolder of uit de berging tevoorschijn. Bekijk wat er allemaal nog is. Zijn er voldoende ballen, haakjes en slingers? En doen de lampjes het nog?

Kortom: doe de kerstballen check!

8 Doe het samen

Je hoeft natuurlijk niet alles wat in je notitieboekje staat alleen te doen, doe het zoveel mogelijk samen!

Vraag inzet van anderen om je heen en/of doe het samen met je gezin. Zo draagt iedereen zijn of haar steentje bij aan deze feestdagen én het is leuk en gezellig om het samen te doen.

Daarnaast steken kinderen er vaak ook nog wat van op. Zo leren ze al vroeg plannen, organiseren en opruimen 😉.

9 Werk vooruit

Ga niet op het laatste moment nog even het hele huis opruimen en schoonmaken. Start hier al een paar weken van tevoren mee.

Pak de kamers aan waar tijdens de feestdagen de meeste mensen zullen komen zoals de woonkamer, eetkamer, keuken, toilet en hal.

Ruim rondslingerende spullen op en maak de ruimte schoon. Zo hoef je op de dag zelf alleen nog maar even een laatste ‘rommel’ check te doen en/of te stofzuigen.

10 Goede voornemens

Zo tegen het einde van het jaar worden de goede voornemens ook vaak weer even afgestoft. Zijn het ieder jaar weer dezelfde voornemens omdat je ze steeds maar niet kunt volhouden? Of heb je nieuwe voornemens bedacht?

Wil je je voornemens echt graag volhouden? Gebruik dan het principe van De Ladder. Hiermee maak je stap voor stap je voornemen waar. Een goed voornemen hoeft natuurlijk niet op 1 januari te beginnen dus waarom wachten 😉?

Succes met het toepassen van deze tips!

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je vragen of wil je meer weten over de coaching mogelijkheden? Aarzel niet en laat het me weten, ik beantwoord je vragen graag.

Ik kijk uit naar je bericht!

jb1x

Gratis E-Book & tips

Organiseren van je administratie

Gratis E-Book

Handige tips die je helpen het overzicht in je spullen, administratie, agenda en huishouden weer terug te krijgen.

Organiseren van je huis

Gratis tips & tricks

Ik geef je graag handige tips die je helpen bij het opruimen, huishouden, administreren en agenderen.