December stress? 10 Tips voor ontspannen feestdagen

December lijkt nog best ver weg maar voor je het weet is het zover. Door alle feestdagen die er in december zijn, is dit voor veel mensen een hectische maand: Cadeautjes kopen, surprises en gedichten maken, kerstboom optuigen, kaarten versturen, kerstmenu bedenken, inkopen doen enz. Veel te doen in korte tijd. Maar hoe pak je dat nou het beste aan? Wacht in ieder geval niet tot het laatste moment met het maken van surprises, het inkopen van cadeaus en boodschappen doen. Het is belangrijk om op tijd te beginnen en alvast na te denken over de dingen die je wilt doen. Want een goede voorbereiding is het halve werk!

Wij geven je 10 tips die je helpen bij een goede voorbereiding zodat je meer ontspannen kunt genieten van de laatste maand van het jaar.

 1. Maak een stappenplan

  Start vandaag nog met het maken van een stappenplan. Denk in grote lijnen na over welke feestdagen je wilt vieren en waar. Wat wil je allemaal doen, wanneer wil je dit klaar hebben en welke acties zijn daarvoor nodig? Als dit jaar een (van de) feestdag(en) bij jouw thuis gevierd word(en), bedenk dan ook vast in grote lijnen wat je op tafel wilt zetten en wat je daarvoor nodig hebt. Maak aantekeningen en werk deze op een later moment uit.

 2. Werk het stappenplan uit

  Pak een notitieboekje (A5) en pen. Schrijf per categorie op wat je voor de feestdagen bij tip 1 bedacht hebt. Neem voor elke categorie een aparte pagina. Gebruik bijvoorbeeld de categorieën: cadeaus, afspraken, recepten, boodschappen, to-do’s enz. Leg het notitieboekje op een handige plaats neer en stop het in je tas als je op pad gaat. Wanneer je iets te binnen schiet, schrijf je dit meteen in het boekje bij. Zo hoef je het niet meer te onthouden.

 3. Budgetteer

  December is een dure periode. Om niet meer uit te geven dan je wilt of kunt, is het verstandig om een budget vast te stellen. Bepaal hoeveel je wilt uitgeven aan cadeaus, boodschappen, (aan)kleding enz… Maak een reële schatting en kijk of dat haalbaar is zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Je kunt het budget ook beperken door te vragen of je gasten een (van de) gang(en) voor hun rekening willen nemen. Meer tips lees je hier.

 4. Verlanglijstjes

  Houd vanaf nu je ogen en oren open. Luister naar opmerkingen en kijk naar praktische zaken om tips en ideeën op te doen voor een leuk cadeau. Of verzamel alvast verlanglijstjes en schrijf in je notitieboekje voor welke mensen je een cadeau wilt kopen voor 5 december of de Kerstdagen. Noteer ook wat je wilt kopen. Winkelen met een wensenlijstje gaat een stuk makkelijker en je hebt nu kans om aanbiedingen in de gaten te houden. Daarnaast voorkom je zo de grootste Sinterklaas- en Kerstdrukte. Om tijd te besparen kun je ook via internet je aankopen regelen.

 5. Boodschappen

  Check je voorraad en kijk wat je nog nodig hebt. Neem vanaf nu met de wekelijkse boodschappen de lang houdbare producten mee en geef waar nodig op tijd je bestelling door bij slager of speciaalzaak. Zo spreid je de kosten, kun je profiteren van aanbiedingen en de rijen voor de kassa zijn nu minder lang dan wanneer je één dag voor Kerst boodschappen gaat doen.

 6. Kerstkaarten

  Ben je van plan om kerstkaarten te versturen? Schrijf in je notitieboekje aan wie je dat wilt doen en ga op zoek naar mooie kaarten of ontwerp een online kaart. Schrijf de enveloppen en bedenk welke (persoonlijke) wensen je op de kaarten wilt schrijven. Koop december zegels zodra deze beschikbaar zijn. Plak ze op de enveloppen en na het schrijven van de (persoonlijke) teksten kun je ze direct posten.

 7. De kerstballen check

  In december halen we ook de kerstboom en -versiering weer tevoorschijn. Het is best frustrerend als pas bij het optuigen van de kerstboom blijkt dat er een aantal kerstballen stuk zijn, er onvoldoende kerstballen zijn of dat de lampjes het niet meer doen. Noteer daarom in je notitieboekje dat je een paar dagen voordat je van plan bent de kerstboom op te tuigen de kerstversiering van zolder of uit de berging haalt. Bekijk wat er allemaal in zit: Zijn er voldoende ballen, haakjes en slingers? En doen de lampjes het nog? Kortom: doe de kerstballen check! 

 8. Doe het samen

  Probeer niet alle taken uit je to-do boekje alleen op te pakken maar doe het samen. Vraag inzet van anderen om je heen en/of doe het samen met je gezin. Zo draagt iedereen zijn of haar steentje bij aan deze feestdagen en dat is wel zo gezellig. Daarnaast steken je kinderen er ook nog eens wat van op, zo leren ze al vroeg plannen, organiseren en opruimen.

 9. Werk vooruit

  Ga niet op het laatste moment nog even het hele huis opruimen en schoonmaken. Begin ook hiermee een paar weken van tevoren. Pak de kamers aan waar tijdens de feestdagen de meeste mensen zullen komen, waarschijnlijk is dat je woonkamer, eetkamer, keuken, toilet en hal. Ruim rondslingerende spullen op, geef ze een plek en maak de ruimte schoon. Zo hoef je op de dag zelf alleen nog maar even een laatste ‘rommel’ check te doen of te stofzuigen.

 10. Goede voornemens

  Heb jij ze ook? Ieder jaar weer een lijst met goede voornemens voor het nieuwe jaar? Lukt het om deze te realiseren of blijft het bij goede voornemens? Pak ze niet allemaal tegelijk op, de moed zakt je dan vaak al snel in de schoenen. Maak ze één voor één waar. Een goed voornemen hoeft natuurlijk niet op 1 januari te beginnen dus waarom wachten? Bereid de start van je voornemen alvast voor met ‘De Ladder’  zodat je gelijk kunt starten.

Heb je vragen? Of heb je hulp nodig bij het plannen, organiseren of opruimen voor de feestdagen? Schroom niet om contact met ons op te nemen je vraag te stellen!

Organized by ME | Esther van Dijk

By |2018-10-14T13:34:41+02:0014 oktober, 2018|Blog, Tips|Reacties uitgeschakeld voor December stress? 10 Tips voor ontspannen feestdagen

About the Author:

Professional organizer in het team van De Huishoudcoach® en is werkzaam in de regio Midden- en West-Brabant, Zuid-Holland en Midden Nederland. Esther geeft duidelijk houvast wanneer je het overzicht en de grip bent kwijtgeraakt en biedt vakkundig inzicht in en praktische oplossingen voor al je organisatieproblemen, zowel thuis als ook op kantoor. Daarnaast verzorgt Esther regelmatig praktische en inspirerende workshops, cursussen en lezingen over opruimen en organiseren.