Ieder jaar ontvangen we heel wat papierwerk. Niet alleen door de brievenbus, maar ook digitaal. Een groot deel van deze papieren bestaat uit folders, nieuwsbrieven, aanbiedingen van zorgverzekeraars, banken, energiemaatschappijen, loterijen etc. Maar er zitten ook andere papieren tussen zoals verzekeringspolissen, afschriften van bankrekeningen, energieoverzichten, hypotheekoverzichten, huuroverzicht etc. Maar weet jij precies welke documenten je wél en niet bewaart? Bewaar je gewoon alles of is het hard nodig eens orde op zaken stellen in al deze documenten?

Een schone lei

Het begin van een nieuw jaar is een mooi moment om eens orde op zaken te stellen in alle documenten die je administratie rijk is. Wanneer over een tijdje ook de aangifte inkomstenbelasting weer gedaan moet worden dan is het fijn als je alle juiste én actuele documenten bij de hand hebt en verlost bent van alle overbodige papieren. Het is een kwestie van sorteren, bewaren en weggooien. Maar wat moet je nu eigenlijk bewaren en voor hoe lang?

Bewaar alleen documenten die een bewijsfunctie hebben of informatie bevatten die je niet zo makkelijk elders kunt opvragen. Van alle overige papieren kun je met een gerust hart afscheid nemen.

Checklist documenten bewaren

Ik heb voor jullie een handige checklist opgesteld, hierin lees je wat je allemaal wél en niet moet bewaren en voor hoe lang. Print deze handige checklist uit en begin vandaag nog met het opschonen van je administratie. Bekijk aan de hand van deze checklist welke papieren mogen blijven en welke je met een gerust hart kunt wegdoen.

Let op:
Kijk goed of de papieren die je wegdoet, geen persoonlijke informatie bevatten. Deze documenten kun je beter eerst door een papierversnipperaar halen of verscheuren. Papieren die geen persoonlijke informatie bevatten, kun je zo in de oud-papierbak gooien.

Tip:

Verzamel alle documenten die je nodig hebt voor het doen van je aangifte inkomstenbelasting in een apart mapje. Zo heb je alle documenten bij elkaar wanneer je de aangifte gaat doen. Wat je allemaal nodig hebt voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting, lees je op de site van de belastingdienst.

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je vragen of wil je meer weten over de coaching mogelijkheden? Aarzel niet en laat het me weten, ik beantwoord je vragen graag.

Ik kijk uit naar je bericht!

jb1x