Ze zeggen wel eens dat kamerplanten het goed doen als je zo nu en dan eens tegen ze praat. Daar zit vast een kern van waarheid in want alles wat je aandacht en liefde geeft, groeit. Maar zoals je misschien wel zult vermoeden, groeit een plant niet alleen van aandacht en liefde. Een wekelijks slokje water en wat zonlicht kunnen ze ook heel goed gebruiken én… ze vinden het ook fijn om zo nu en dan eens lekker verwend te worden.

De lente is een mooi moment om je kamerplanten een boost te geven. Het zonnetje schijnt weer wat vaker en je kunt daardoor de ramen en deuren weer heerlijk openzetten om ‘de plantjes eens flink buiten te zetten’.

Dit heb je nodig:

Nodig: Plantengieter, -spuit, -voeding; (microvezel)doekje, evt. potten en potgrond
Doel: Stralende kamerplanten
Tijd: Hangt af van de hoeveelheid planten. Trek per plant zo’n 5 minuten uit
Hoe vaak: 1 x per halfjaar

Kamerplanten verwennen? Zo doe je dat:

Misschien heb je een eigen routine ontwikkeld om je planten te verzorgen. Bijvoorbeeld door ze op een vast moment in de week een beetje water en/of plantenvoeding te geven. Maar bekijk je planten eens goed. Hebben ze zo nu en dan misschien een slokje extra nodig? Of staan ze in een te krappe pot? En hoe zien de bladeren er eigenlijk uit?

Dorstig weer

Doordat de temperaturen weer omhoog kruipen, gaan de planten wat meer drinken. Check of de aarde niet te droog is of dat de bladeren niet sneller gaan hangen. Een extra slokje water kan heus geen kwaad. En doe ook eens een scheutje plantenvoeding bij het water, dat vinden ze zo nu en dan wel eens lekker.

Ruimer jasje

Het voorjaar is een goed moment om kamerplanten te verpotten mocht dat nodig zijn. Planten vinden het heerlijk om de ruimte te hebben zodat ze weer lekker verder kunnen groeien. Dus staat je kamerplant in een te krappe pot? Verpot de plant en geef ‘m de ruimte om te groeien.

Douchen

Zelf vinden wij het heerlijk om een lekkere douche te nemen, daar knapt een mens van op. Maar dat geldt ook voor kamerplanten. Die vinden het zeker zo fijn om eens een keertje lekker onder de douche te staan. Het stof wat op de bladeren zit wordt zo gemakkelijk weggespoeld. Je kunt dit natuurlijk erg letterlijk nemen en de planten zo nu en dan eens lekker onder de douche zetten maar je kunt de planten ook even buiten zetten wanneer het regent. Dat laatste vinden ze erg fijn. Is een plant te zwaar om naar buiten te tillen? Besproei deze dan met een plantenspuit.

Schoonmaken

Nadat de kamerplanten heerlijk hebben gedoucht maak je de bladeren even lekker droog met een (microvezel)doekje. Zo zien ze er weer fris en fruitig uit en voorkom je dat er opgedroogde druppels op de bladeren achterblijven.

Hip & trendy

Er zijn heel veel verschillende soorten kamerplanten. Smaken verschillen dus kiest iedereen de planten die zij of hij mooi vindt of gemakkelijk in het onderhoud zijn. Maar wil jij alleen planten in huis die hip en trendy zijn? Kijk dan hier eens wat de trends zijn van 2018.

Wist je dat…?

Het houden en verzorgen van planten ook nog eens heel goed voor je is? Het verzorgen van planten werkt rustgevend en kan je stressniveau verlagen. Verder blijkt uit onderzoek dat de aanwezigheid van planten zorgt voor een betere concentratie, een beter geheugen en meer productiviteit. Een win-win situatie dus wat wil je nog meer?

Esther van Dijk | Organized by ME

Lees meer opknappertjes