We hebben lekker kunnen genieten van een mooie nazomer, heerlijk vind ik dat!

Nog even extra nagenieten in zomerse sferen op een terras in een zomerjurkje en slippers. Maar nu is het daar toch echt te koud voor en heb ik weer wat vaker een dikke trui en warme sokken aan.

Voor mij is het nu echt tijd om die zomerjurkjes, korte broeken en slippers op te bergen en de warme winterkleding tevoorschijn te toveren. Hier in huize Van Dijk doen we dit ieder jaar zo rond half oktober.

Maar hoe zit dat bij jou? Hangt jouw zomerkleding nog prominent vooraan in je kledingkast? Dan is het nu misschien wel een goed moment voor de halfjaarlijkse kledingwissel en deze zomerse items op te bergen.

Zo pak je de kledingwissel aan:

Haal alle zomerkleding die je komende herfst en winter niet meer gaat dragen uit je kledingkast. Natuurlijk zullen er kledingstukken zijn die je het hele jaar door draagt, deze kun je uiteraard in de kast laten.

Check goed of de kleding die je uit je kast haalt, schoon en fris is. Zijn er kledingstukken die je nog wilt wassen? Deponeer deze dan in de wasmand.

Houden of weg?

Bepaal vervolgens welke zomerkleding je volgend jaar weer wilt gaan dragen. Je kunt hierbij o.a. de volgende criteria hanteren:

Heb ik het de afgelopen zomer gedragen?

Zo niet, dan is de kans groot dat je het komende zomer ook niet zult gaan dragen.

Twijfel je? Trek het kledingstuk dan nog één keer aan. Kijk of het nog lekker zit en of je jezelf er prettig in voelt. Zo niet, neem dan met een gerust hart afscheid van dat kledingstuk.

Is het kapot?

Beoordeel of het de moeite waard is om te repareren of heeft het nu misschien wel zijn beste tijd heeft gehad. Is er alleen een knoopje af en is het erg gemakkelijk te repareren?

Pak deze taakjes dan binnen een paar dagen op anders komt het er niet meer van. Wees daarbij kritisch en voorkom dat je jezelf teveel taken oplegt.

Past het nog?

Denk je echt dat het nog lukt om in die te kleine broek te passen? Of ben je juist bang dat je de te grote kleding over een tijdje weer nodig hebt?

Wanneer het moment daar is dan is het kledingstuk waarschijnlijk niet meer hip en draag je het uiteindelijk toch niet meer.

Wees realistisch en neem afscheid van deze kledingstukken.

Verkopen of doneren?

Wat doe je met de kleding waarvan je afstand wilt doen? Er zijn hiervoor verschillende mogelijkheden.

Natuurlijk kun je de kleding altijd naar een goed doel brengen. In de meeste gemeentes zijn kringloopwinkels en kledingcontainers te vinden waar je kleding kunt aanbieden.

Maar je kunt de kleding ook bij een tweedehandswinkel brengen of op een verkoopsite plaatsen om te verkopen.

Textiel dat kapot is kun je bij elkaar in een zak in de kledingcontainer deponeren. Hiervan kan o.a. garen gesponnen worden om nieuw textiel van te maken.

Tip:

Plan binnen een week een moment in je agenda in voor het wegbrengen van de kleding die je niet meer wilt of om de kleding te repareren die stuk is en hou je hier ook aan.

Sokken en ondergoed

Kijk bij de kledingwissel ook meteen naar je sokken en ondergoed. Laat alleen de sokken, lingerie en panty’s in je kast liggen die je de komende seizoenen ook écht denkt te gaan dragen.

De meeste sneaker sokjes en zomer panty’s kun je nu wel opbergen en vervangen voor lekkere warme sokken en dikkere winterpanty’s.

Schoenen

Als je nu toch bezig bent met de halfjaarlijkse kledingwissel, neem dan ook je schoenen eens kritisch onder de loep. Wat draag je de komende seizoenen nog? Haal alle slippers, sneakers, espadrilles en andere zomerschoenen uit je kast en tover die pantoffels, laarzen en winterschoenen maar tevoorschijn.

Opbergen

Natuurlijk zullen er kledingstukken zijn die je het hele jaar door draagt, zoals een T-shirt onder een trui of jasje, broeken en vesten. Maar zomerjurkjes, bikini’s, korte broeken en slippers zal je de komende tijd niet snel meer nodig hebben.

Alle kleding die je de komende seizoenen niet meer nodig hebt, leg je apart en kun je bijvoorbeeld in een aparte kledingkast, doorzichtige opbergboxen, koffers of kledinghoezen bewaren.

Het is wel zaak dat de kleding die je opruimt goed schoon is om motten te voorkomen of neem hiervoor andere maatregelen.

Inrichten

Haal de winterkleding tevoorschijn en hang of leg deze overzichtelijk in je kasten.

Bekijk deze kleding eerst nog even met een kritisch oog en beoordeel of je echt alles nog gaat dragen of dat het nu misschien wel weg kan. Gebruik hiervoor dezelfde criteria als hierboven genoemd.

En check meteen of er nog iets mist en/of vervangen kan worden.

Tip:

Noteer de nog aan te schaffen items op een lijstje en plan binnenkort een moment om je wintergarderobe up-to-date te maken en straks niet mis te grijpen 😉.

Maak vervolgens overzichtelijke stapels van shirts, broeken, truien, jurken, jasjes en vesten of hang ze op een hanger. Kies voor een overzichtelijke indeling van je kledingkast. Dit kan zijn op soort, kleur of op combinatie.

Zelf heb ik mijn shirts, topjes, broeken en truien opgevouwen op een plank liggen, soort bij soort. De jurken, rokken, bloesjes, vesten en jasjes hangen bij mij op een hangertje.

Bepaal voor jezelf wat voor jou de beste manier is om je kleding op te bergen maar zorg er vooral voor dat je kledingkast overzichtelijk ingedeeld is en niet te vol.

Maak de stapels niet te hoog zodat je je kleding gemakkelijk kunt pakken maar ook weer gemakkelijk kunt opruimen wanneer je de was wegwerkt.

Kledingwissel voor de zomer

Wanneer het weer tijd is voor de kledingwissel voor de zomerkleding (bij ons is dat meestal rond de Pasen) volg dan bovenstaande stappen om een up-to-date zomergarderobe te maken.

Heel veel succes!

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Blijf er niet mee zitten! Mail of bel me en stel je vraag dan kun je mij vertellen waar je tegenaan loopt en wat je belangrijkste knelpunten zijn. Samen bekijken we wat jouw wensen en doelen zijn en hoe we deze het beste kunnen aanpakken.

jb1x

Gratis E-Book & tips

Organiseren van je administratie

Gratis E-Book

Handige tips die je helpen het overzicht in je spullen, administratie, agenda en huishouden weer terug te krijgen.

Ja! die pak ik mee
Organiseren van je huis

Gratis trips & tricks

Ik geef je graag handige tips die je helpen bij het opruimen, huishouden, administreren en agenderen.

Ja! Leuk om te lezen