Komt er een vieze lucht uit de kliko? Vooral die van het groenafval ruikt tijdens de zomermaanden vaak niet lekker. Iedere keer als je deze open doet, vliegen de fruitvliegjes en nare luchten je om de oren. Tijd om er zo nu en dan eens flink de bezem door te halen.

Dit heb je nodig:

Doel: Een schone en fris ruikende kliko
Tijd: Ca 15 minuten
Nodig: Emmer, water, allesreiniger, ragebol of bezem, handborstel, microvezeldoekje

Zo maak je de kliko schoon:

Zorg dat de container helemaal leeg is. Maak in een emmer een sopje van heet water en allesreiniger en gooi dit  in de afvalcontainer. Herhaal dit nog een aantal keren, zodat er een laagje water met sop in komt te staan. Pak een ragebol of bezem en ga hiermee over de bodem van de kliko en de zijkanten, net zo lang totdat ze schoon zijn.

Maak daarna opnieuw een sopje in de emmer en gebruik dit sopje en de handborstel om de buitenkant van de container schoon te maken. Als alles goed geboend is, gooi je het water weg. Dit doe je door de container ondersteboven boven een straat putje te houden en leeg te kiepen. Het sopje waarmee je de buitenkant van de kliko hebt geboend, gooi je in de lege container om na te spoelen en leeg de container weer. Herhaal dit nog een aantal keren met schoon water.

Heb je de beschikking over een tuinslang? Gebruik dan de tuinslang om de kliko na te spoelen. Gooi het water na het spoelen wederom in het straat putje. Droog de buitenkant af met een microvezeldoekje en laat de kliko ondersteboven, met het deksel open, opdrogen.

Wanneer de kliko droog is, leg dan een oude krant op de bodem. Zo blijft het afval niet gemakkelijk aan de bodem kleven wanneer deze geleegd wordt en blijft hij langer schoon.

Wil je weten wat er wel en niet in de GFT kliko mag? Lees het hier .

Organized by ME | Esther van Dijk

Lees meer opknappertjes