Gebeurt het wel eens dat je iets in of om het huis vergeet schoon te maken? Of dat je er gewoon helemaal niet aan denkt dat het nodig is om dát schoon te maken?

Ondanks dat we heel erg ons best doen om alle huishoudelijke taken zo goed mogelijk uit te voeren, zijn er in de meeste huishoudens toch altijd nog wel een paar plekjes die te weinig aan bod komen en er regelmatig bij in schieten; de zogenaamde ‘vergeten klusjes’.

Klusjes die gewoonweg niet in je opkomen om te doen of waarvan je misschien denkt dat het niet nodig is. Toch is het belangrijk om ook deze plekken zo nu en dan eens even lekker onder handen te nemen

Dit zijn de meest voorkomende klusjes die vergeten worden:

Vergeten klusjes top 5:

Onder keukenapparaten

Als je ’s-avonds na het eten het aanrecht schoonmaakt, ga je dan met een doekje lángs de apparaten die erop staan? Of maak je ook geregeld ónder deze apparaten schoon? Dit is nou typisch zo’n klusje wat er vaak bij inschiet.

Maak zo nu en dan ook eens lekker onder je koffiezetter, waterkoker, broodrooster of keukenmachine schoon. Je zult zien dat het geen overbodige luxe is.

Het hoeft natuurlijk niet dagelijks te gebeuren. Kies hiervoor een frequentie die jou past.

Tegeltjes achter de toiletpot

Wist je dat er bij het doorspoelen van je toilet waterspetters tegen de tegeltjes kunnen komen? En wat dacht je van mannen die staand plassen 🤔? Ongemerkt belanden er heel wat bacteriën tegen de achterkant van je toiletmuur.

Dit is een klusje dat over het algemeen echt té weinig gedaan wordt. Vanuit hygiënisch oogpunt is het goed om de tegeltjes in ieder geval één keer per maand grondig af te nemen, gewoon met een sopje van allesreiniger en een schoonmaakdoekje.

Lampen

Het plafond is niet een plek waar je erg vaak naar kijkt. Maar als je eens goed naar boven kijkt, zie je misschien dat de lampen toch wel een keer een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken.

Lampenkappen kun je goed met de stofzuiger – met een van de opzetstukjes – afzuigen. In dit Opknappertje vind je tips over hoe je andere lampen kunt schoonmaken.

Mechanische ventilatoren en luchtroosters

Net als de lampen bevinden deze zich ook vaak boven je hoofd waardoor het niet snel opvalt dat er vuil in zit.

Voor frisse lucht in huis is het belangrijk dat mechanische ventilatoren en luchtroosters regelmatig worden schoongemaakt. Daarnaast zorgen vuile of verstopte ventilatieroosters ervoor dat frisse lucht minder goed circuleert waardoor je huis sneller stoffig wordt.

Kijk de roosters dus regelmatig na en maak ze zo nodig goed schoon. Dit doe je het gemakkelijkst door de roosters en/of ventilatoren in een sopje te laten weken.

Maak ze vervolgens met een vochtige doek helemaal schoon. Vaak zit er in een schuim achtige filter in het rooster, laat ook deze weken in een sopje zodat alle vuilresten verdwijnen.

Deurklinken

Je pakt ze iedere dag meermaals vast maar toch worden deurklinken in veel huishoudens weinig gereinigd. De deurklink van de toiletdeur wordt nog wel eens meegenomen met het schoonmaken van het toilet. Maar de andere deurklinken in huis worden al snel vergeten.

Toch is het belangrijk ook deze regelmatig af te nemen. Ze vormen een broeinest van bacteriën en daarom is het noodzakelijk ze regelmatig schoon te maken. Hoe je dat slim aanpakt, lees je in dit Opknappertje.

Reminder

In mijn eigen huishouden ben ik ook regelmatig tegen klusjes aangelopen waarvan ik dacht:  Oh ja, dat moet ook eens een keer schoongemaakt worden’. Het zijn ook vaak van die klusjes die je niet wekelijks of maandelijks hoeft aan te pakken en er daarom gemakkelijk bij inschieten.

Voor deze periodieke ‘vergeten klusjes’ heb ik sindsdien een reminder in mijn to-do app ingesteld. Zo krijg ik vanzelf een melding wanneer het weer nodig is om een van deze klussen aan te pakken.

Op het moment dat er een melding verschijnt dat het tijd is om deze klus aan te pakken, plan ik een geschikt moment in mijn agenda om deze uit te voeren.

Maak je geen gebruik van een to-do app? Plan de klusjes dan periodiek in je (papieren) agenda in.

Wat vergeet jij wel eens?

Er zijn vast nog meer klusjes waar je geen erg in hebt om regelmatig aan te pakken maar die niet in deze top 5 staan.

Zijn er in jouw huishouden klusjes die er wel eens bij inschieten? Laat het me weten door een mail te sturen naar info@organizedbyme.nl. Ik vind het leuk om van je te horen.

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je vragen of wil je meer weten over de coaching mogelijkheden? Aarzel niet en laat het me weten, ik beantwoord je vragen graag.

Ik kijk uit naar je bericht!

jb1x

Gratis E-Book & tips

Organiseren van je administratie

Gratis E-Book

Handige tips die je helpen het overzicht in je spullen, administratie, agenda en huishouden weer terug te krijgen.

Organiseren van je huis

Gratis tips & tricks

Ik geef je graag handige tips die je helpen bij het opruimen, huishouden, administreren en agenderen.