Het woord ‘gewoonte’ betekent volgens De Dikke van Dale ‘een persoonlijk aangewende handeling – het feit dat je geneigd bent iets steeds op dezelfde, vertrouwde manier te doen’. En Wikipedia voegt er nog aan toe dat  de handelingen doorgaans onbewust – dus zonder erbij na te denken – uitgevoerd worden.

De één vaart er wel bij en de ander vindt het ongelooflijk saai om steeds maar weer hetzelfde te doen, zij besteden hun tijd liever aan leukere dingen. Maar saai of niet, een gewoonte kan je helpen om bijvoorbeeld de dagelijkse huishoudelijke taken gemakkelijker en sneller uit te voeren. Je houdt juist méér tijd over voor de niet saaie dingen in het leven. Maar er zijn meer voordelen:

Gewoonte: 3 voordelen op een rij:

Bespaart energie

Voer je taken routinematig uit dan kost het uitvoeren van deze taak je na verloop van tijd steeds minder moeite. Leg je bijvoorbeeld iedere dag je autosleutels op dezelfde, vaste plek? Dan tover je zonder erbij na de denken automatisch je autosleutels tevoorschijn en bespaar je jezelf de moeite van het zoeken ernaar.

Voorkomt uitstelgedrag

Er zijn vast van die taken waar je als een berg tegenop ziet en steeds de neiging hebt deze alsmaar voor je uit te schuiven. Maak van deze taken een gewoonte en voer ze op een vast moment en volgens een vast patroon uit. Na verloop van tijd wordt het een automatische handeling en gaat het je steeds gemakkelijker af. Zo verklein je de kans op uitstelgedrag.

Rust in je hoofd

Maar het allerbelangrijkste is dat wanneer je gebruik maakt van een gewoonte dit meer rust in je hoofd oplevert. Dus, maak je gebruik van een gewoonte en heb je deze onder de knie? Dan voer je deze handeling uit zonder dat je erbij na hoeft te denken en gaat het bijna als vanzelf. Je houdt  meer ruimte in je hoofd om over belangrijker zaken na te denken.

Elk voordeel heb z’n nadeel

Het invoeren van een routine kost tijd en ook doorzettingsvermogen. Loop daarom niet te hard van stapel. Bouw je nieuwe gewoontes één voor één in je dagelijks leven in.

Het begint met een afspraak met jezelf, bijvoorbeeld: ‘Ik ga elke dag na het avondeten de keuken opruimen’. Start met deze gewoonte op het eerstvolgende moment dat deze situatie zich voordoet en houd dit dagelijks vol! Hoe langer je het volhoudt, hoe meer het onderdeel wordt van je dagelijks leven. Maar het allerbelangrijkste is dat je begint! Wacht niet op ‘het juiste moment’ want het juiste moment bestaat niet. Lukt het een dagje niet? Wees dan niet al te streng voor jezelf, morgen is er weer een dag.

Maak het jezelf gemakkelijk

Het aanleren van een gewoonte, kun je voor jezelf een beetje gemakkelijker maken door een goede voorbereiding. Bekijk bijvoorbeeld van tevoren  welke spullen je nodig hebt voor een bepaalde taak en schaf die spullen aan en/of zet ze alvast klaar. Of stel een alarm in op je telefoon om jezelf te herinneren aan een uit te voeren taak. Je kun het ook een stukje leuker maken door bijvoorbeeld goede en prettige werkmaterialen te gebruiken en tijdens het uitvoeren van je taak een lekker muziekje op te zetten.

Hoe hoog leg jij de lat?

Er zijn taken die de een graag iedere maand gedaan wil hebben terwijl een ander het voldoende vindt dat deze klus maar één keer per kwartaal, halfjaar of zelfs per jaar gebeurt. Voor iedereen kan dat verschillend zijn. Het is belangrijk om voor jezelf te bepalen hoe vaak jij een bepaalde klus gedaan wilt hebben. Kijk daarbij ook naar de tijd die je beschikbaar hebt. Leg de lat voor jezelf niet te hoog.

Weet je hoe jij het wilt? Maak er dan een terugkerende gewoonte van door deze per maand, kwartaal, halfjaar of jaar te agenderen.

TIP:
Houd eens bij hoe lang je nu eigenlijk bezig bent met een bepaalde taak. Veel taken waar je tegenop ziet of die je uitstelt, kosten uiteindelijk minder tijd dan je denkt. Wanneer dit inzichtelijk wordt, pak je de taak misschien wel wat gemakkelijker op en wordt het uitvoeren ervan een stukje minder vervelend.

Welke gewoonte past bij jou?

Bekijk welke gewoontes jou kunnen helpen. Ga na op welke momenten je vaak vastloopt, welke momenten je de meeste stress opleveren en welke gewoonte je hierbij zou kunnen helpen. Ga met één gewoonte tegelijk aan de slag en pas als je deze onder de knie hebt, pak je de volgende op. Na verloop van tijd wordt het een vanzelfsprekendheid.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Blijf er niet mee zitten! Mail of bel me en stel je vraag dan kun je mij vertellen waar je tegenaan loopt en wat je belangrijkste knelpunten zijn. Samen bekijken we wat jouw wensen en doelen zijn en hoe we deze het beste kunnen aanpakken.

jb1x

Gratis E-Book & tips

Organiseren van je administratie

Gratis E-Book

Handige tips die je helpen het overzicht in je spullen, administratie, agenda en huishouden weer terug te krijgen.

Ja! die pak ik mee
Organiseren van je huis

Gratis trips & tricks

Ik geef je graag handige tips die je helpen bij het opruimen, huishouden, administreren en agenderen.

Ja! Leuk om te lezen