‘Gewoonte’ betekent volgens De Dikke van Dale ‘een persoonlijk aangewende handeling – het feit dat je geneigd bent iets steeds op dezelfde, vertrouwde manier te doen’. En Wikipedia voegt er nog aan toe dat de handelingen doorgaans onbewust – dus zonder erbij na te denken – uitgevoerd worden.

De één vaart er wel bij en de ander vindt het ongelooflijk saai om steeds maar weer hetzelfde te doen en besteedt zijn tijd liever aan andere dingen. Maar saai of niet, een gewoonte kan je helpen om de dagelijkse (huishoudelijke) taken gemakkelijker en sneller uit te voeren. Je houdt juist méér tijd over voor de niet saaie dingen in het leven. Maar er zijn meer voordelen:

Gewoonte: 3 voordelen op een rij:

Bespaart energie

Voer je taken routinematig uit dan kost het uitvoeren van deze taak je na verloop van tijd steeds minder moeite en tijd. Ruim je bijvoorbeeld iedere avond na het avondeten je keuken op? Dan start je ’s morgens met een leeg aanrecht en kun je lekker ontbijten zonder eerst het aanrecht te moeten opruimen.

Voorkomt uitstelgedrag

Er zijn vast van die taken waar je als een berg tegenop ziet en steeds de neiging hebt ze alsmaar voor je uit te schuiven. Maak van deze taken een gewoonte en voer ze op een vast moment en volgens een vast patroon uit. Na verloop van tijd wordt het een automatische handeling en gaat het je steeds gemakkelijker af. Zo verklein je de kans op uitstelgedrag.

Geeft rust in je hoofd

Maar het allerbelangrijkste is dat wanneer je ergens een gewoonte van maakt dit meer rust in je hoofd oplevert. Dus, heb je een gewoonte ingevoerd en heb je deze onder de knie? Dan voer je de handeling waarschijnlijk uit zonder dat je erbij na hoeft te denken en gaat het bijna als vanzelf. Zo krijg je meer rust in je hoofd en houd je meer ruimte over om over belangrijkere zaken na te denken.

Nog even wat anders over gewoonte:

Elk voordeel heb z’n nadeel

Het invoeren van een routine kost tijd en doorzettingsvermogen. Loop daarom niet te hard van stapel. Bouw je nieuwe gewoontes één voor één in je dagelijks leven in.

Het begint met een afspraak met jezelf, bijvoorbeeld: ‘Ik ga elke dag na het avondeten de keuken opruimen’. Start met deze gewoonte op het eerstvolgende moment dat deze situatie zich voordoet en houd dit dagelijks vol!

Hoe langer je het volhoudt, hoe meer het onderdeel wordt van je dagelijks leven. Maar het allerbelangrijkste is dat je begint! Wacht niet op ‘het juiste moment’ want het juiste moment bestaat niet. Lukt het een keer een dag niet? Niet getreurd, morgen is er weer een dag en pak je het gewoon weer op.

Maak het jezelf gemakkelijk

Het aanleren van een gewoonte kun je voor jezelf een beetje gemakkelijker maken door je goed voor te bereiden. Bekijk van tevoren wat je nodig hebt om een bepaalde taak uit te voeren. Schaf waar nodig materialen aan en/of zet ze alvast klaar. Stel een alarm in op je telefoon om jezelf eraan te herinneren dat je aan een taak wilt beginnen.

Je kunt het ook een stukje leuker maken door bijvoorbeeld goede en prettige werkmaterialen te gebruiken en tijdens het uitvoeren van je taak een lekker muziekje op te zetten.

Hoe hoog leg jij de lat?

Er zijn taken die de één graag iedere maand gedaan wil hebben terwijl een ander het voldoende vindt als deze klus maar één keer per kwartaal, halfjaar of zelfs per jaar gebeurt. Voor iedereen kan dat verschillend zijn.

Het is belangrijk om voor jezelf te bepalen hoe vaak jij een bepaalde klus gedaan wilt hebben. Kijk daarbij ook naar de tijd die je beschikbaar hebt. Leg de lat vooral niet te hoog. Weet je hoe jij het wilt? Maak er dan een terugkerende gewoonte van door de taak periodiek te agenderen.

Welke gewoonte past bij jou?

Bekijk welke gewoontes jou kunnen helpen. Ga na op welke momenten je vaak vastloopt, welke momenten je de meeste stress opleveren en welke gewoonte je hierbij zou kunnen helpen. Ga met één gewoonte tegelijk aan de slag en pas als je deze onder de knie hebt, pak je de volgende op. Na verloop van tijd wordt het een vanzelfsprekendheid.

Tip:

Houd eens bij hoe lang je eigenlijk bezig bent met een bepaalde taak. Veel taken waar je tegenop ziet – en die je daardoor uitstelt – kosten vaak minder tijd dan je denkt. Wanneer dit inzichtelijk wordt, pak je de taak misschien wel wat gemakkelijker op en wordt het uitvoeren ervan een stukje minder vervelend en blijkt het achteraf best mee te vallen 😉

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Blijf er niet mee zitten! Mail of bel me en stel je vraag dan kun je mij vertellen waar je tegenaan loopt en wat je belangrijkste knelpunten zijn. Samen bekijken we wat jouw wensen en doelen zijn en hoe we deze het beste kunnen aanpakken.

jb1x

Gratis E-Book & tips

Organiseren van je administratie

Gratis E-Book

Handige tips die je helpen het overzicht in je spullen, administratie, agenda en huishouden weer terug te krijgen.

Ja! die pak ik mee
Organiseren van je huis

Gratis tips & tricks

Ik geef je graag handige tips die je helpen bij het opruimen, huishouden, administreren en agenderen.

Ja! Leuk om te lezen