‘Gewoonte’, volgens De Dikke van Dale betekent het ‘een persoonlijk aangewende handeling – het feit dat je geneigd bent iets steeds op dezelfde, vertrouwde manier te doen’.

En Wikipedia voegt er nog aan toe dat de handelingen doorgaans onbewust – dus zonder erbij na te denken – worden uitgevoerd.

De één vaart er wel bij en de ander vindt het ongelooflijk saai om steeds maar weer hetzelfde te doen en besteedt zijn tijd liever aan andere activiteiten.

Maar saai of niet, een gewoonte kan je helpen om de dagelijkse taken gemakkelijker en sneller uit te voeren waardoor er meer rust, ruimte en tijd ontstaat voor de dingen die écht belangrijk zijn. Er zijn meer voordelen:

Gewoonte; 3 voordelen op een rij:

Bespaart energie

Voer je taken routinematig uit dan kost het uitvoeren ervan na verloop van tijd steeds minder moeite en tijd.

Leg je bijvoorbeeld ’s avonds alvast je outfit klaar voor de volgende dag? Dan hoef je de volgende ochtend je hoofd niet te breken over wat je nu weer eens aan zal trekken en ben je no-time aangekleed.

En een andere bijkomstigheid is dat wanneer je ’s avonds al ontdekt dat je blouseje nog gestreken moet worden of dat er een vlek op zit, je daar meteen op kunt anticiperen 😉.

Voorkomt uitstelgedrag

Er zijn van die taken waar je als een berg tegenop ziet en je  steeds de neiging hebt om ze alsmaar voor je uit te schuiven.

Maak van deze taken waar mogelijk een gewoonte en voer ze op een vast moment en volgens een vast patroon uit. Na verloop van tijd wordt het een automatische handeling en gaat het je steeds gemakkelijker af.

Geeft rust in je hoofd

Maar het allerbelangrijkste is dat wanneer je ergens een gewoonte van maakt dit je meer rust in je hoofd oplevert!

Dus, heb je een gewoonte ingevoerd en heb je deze onder de knie? Dan voer je de handeling waarschijnlijk uit zonder dat je erbij nadenkt en gaat het bijna als vanzelf. Hierdoor krijg je meer rust in je hoofd en houd je meer ruimte over om over belangrijkere zaken na te denken.

Nog iets anders over gewoonte:

Elk voordeel heb z’n nadeel

Deze gevleugelde uitspraak van Johan Cruijf is helemaal waar.

Een nadeel van het invoeren van een gewoonte of routine is dat het tijd en doorzettingsvermogen kost. Loop daarom niet te hard van stapel. Bouw je nieuwe gewoontes één voor één in je dagelijks leven in.

Het begint met een afspraak met jezelf, bijvoorbeeld: “Ik ga voortaan iedere dag mijn outfit voor de volgende dag klaarleggen.”

Start met deze gewoonte op het eerstvolgende moment dat deze situatie zich voordoet en houd dit dagelijks vol!

Hoe langer je het volhoudt, hoe meer het onderdeel wordt van je dagelijkse routine. Na verloop van tijd denk je er niet meer over na en doe je het op de automatische piloot. Maar het allerbelangrijkste is dat je ermee begint! Wacht niet op ‘het juiste moment’ want het juiste moment bestaat niet.

Maak het jezelf gemakkelijk

Het aanleren van een gewoonte kun je voor jezelf een beetje gemakkelijker maken door je goed voor te bereiden.

Ben je bang dat je het steevast gaat vergeten? Stel dan een alarm in op je telefoon om jezelf eraan te herinneren deze gewoonte in te voeren.

Je kunt het ook een stukje leuker maken door bijvoorbeeld goede en prettige werkmaterialen te gebruiken en tijdens het uitvoeren van je taak en er een lekker muziekje bij op te zetten.

En lukt het een keer een dag niet? Niet getreurd, morgen is er weer een dag en pak je de draad gewoon weer op.

Welke gewoonte past bij jou?

Onderzoek welke gewoontes jou kunnen helpen. Ga na op welke momenten je regelmatig vastloopt, welke momenten je de meeste stress opleveren en welke gewoonte je hierbij zou kunnen helpen.

Ga met één gewoonte tegelijk aan de slag en pas als je deze onder de knie hebt, pak je de volgende op. Na verloop van tijd wordt het een vanzelfsprekendheid.

Tip:

Houd eens bij hoeveel tijd je aan een taak besteedt. Veel taken waar je tegenop ziet – en die je daardoor uitstelt – kosten vaak minder tijd dan je denkt. Wanneer je dit inzichtelijk maakt, pak je het misschien wat gemakkelijker op, wordt het uitvoeren ervan een stukje minder vervelend en blijkt het achteraf best mee te vallen 😉.

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je vragen of wil je meer weten over de coaching mogelijkheden? Aarzel niet en laat het me weten, ik beantwoord je vragen met alle plezier.

Ik kijk uit naar je bericht!