Maak jij wel eens je lampen schoon? Het schoonmaken van de lampen in huis is een klusje wat nogal eens vergeten wordt of wat er gemakkelijk bij inschiet. Zeker bij lampen die hoger hangen dan ooghoogte. Een tafellamp komt nog wel eens aan de beurt met de periodieke stofbeurt maar bij hang-, plafond- of staande exemplaren worden nog wel eens overgeslagen.

Maar het schoonmaken ervan hoeft niet veel tijd te kosten. In dit opknappertje lees je hoe je dat doet.

Dit heb je nodig:

Nodig: Stofdoek, plumeau, kledingborstel, microvezel)doekje, theedoek, allesreiniger, stofzuiger
Doel: Schone lampen(kappen)
Tijd: Max. 5 minuten per lamp
Hoe vaak: 1 x in de maand

Lampen schoonmaken, zo doe je dat:

Je vindt ze in allerlei soorten en maten; lampen met een stoffen kap of zonder kap, spots, hanglampen, plafonnières, tafellampen noem maar op. Afhankelijk van het materiaal waarvan de lamp gemaakt is, maak je iedere lamp op een andere manier schoon. Dit zijn de meest voorkomende lampen:

Stoffen kap

Een lamp met een stoffen kap kun je met een stofdoek, plumeau of kledingborstel afnemen. Maar wat misschien nog wel gemakkelijker gaat, is de stof er met een stofzuiger afzuigen. Je doet dit gemakkelijk door het brede mondstukje wat bij de stofzuiger zit te gebruiken en de lamp rondom af te zuigen.

Glazen kap

Deze lampen kun je het beste eerst met een stofdoek of plumeau afnemen om ze daarna nat af te nemen met een microvezeldoekje en allesreiniger. Houd er wel erg in dat het doekje niet te nat is. Droog de lamp na met een schone, droge theedoek om strepen te voorkomen.

Lamp van RVS of chroom

Eerst ontdoe je deze lamp van het stof met een stofdoek of plumeau. Daarna neem je de lamp afnemen met een klam vochtige doek en een sopje van allesreiniger. Na het nat afnemen droog je de lamp met een droge theedoek na om opdroogvlekken te voorkomen. Doffe plekken op de lamp kun je eventueel met een klein beetje lampen- of babyolie weer helemaal opfrissen. Je kunt hiervoor ook een RVS reiniger gebruiken. Een aantal RVS reinigers hebben naast een reinigende functie ook een verzorgende werking.

Messing lamp

Deze lampen hebben van nature een goudgele glans, maar na verloop van tijd gaan ze er een beetje bronzig uitzien. Wil je graag de goudgele glans bewaren? Dan is het goed om de lamp regelmatig met een vochtige doek af te nemen, al dan niet met een beetje koperpoets (alleen als de messing ongelakt is). Vind je het juist mooi dat de lamp meer bronze wordt, dan volstaat zo nu en dan stof afnemen met een stofdoek of plumeau.

Routine

Er wordt wel eens gezegd dat het schoonmaken van je huis een kwestie is van bijhouden en dat is ook zo. Maak van het schoonmaken van je lampen een gewoonte. Neem het schoonmaken van je lampen op in je periodieke schoonmaakroutine en plan deze klus in je agenda.

TIP: Een maandelijkse routine aanleren? Een halfjaar lang agenderen!

Esther van Dijk | Organized by ME

Lees meer opknappertjes