Maak jij je lampen wel eens schoon? Het schoonmaken van de lampen in huis is een klusje wat met regelmaat vergeten wordt of wat er gemakkelijk bij inschiet. Zeker bij lampen die hoger hangen dan ooghoogte. Een tafellamp komt nog wel eens aan de beurt bij een periodieke stofbeurt maar hang-, plafond- of staande exemplaren worden nog wel eens overgeslagen.

Maar het schoonmaken van je lampen hoeft niet veel tijd te kosten. In dit opknappertje lees je hoe je dat doet.

Dit heb je nodig:

Doel:

Schone lampen(kappen)

Tijd:

Ca. 5 minuten per lamp

Nodig:

Stofdoek, plumeau, kledingborstel, microvezel)doekje, theedoek, allesreiniger, stofzuiger

Frequentie:

Eén keer in de maand

Lampen schoonmaken; zo doe je dat:

Ze zijn er in allerlei soorten en maten; lampen met een stoffen kap of zonder kap, spots, hanglampen, plafonnières, tafellampen noem maar op. Afhankelijk van het materiaal waarvan de lamp gemaakt is, maak je iedere lamp op een andere manier schoon. Dit zijn de meest voorkomende lampen:

Stoffen kap

Een lamp met een stoffen kap kun je met een stofdoek, plumeau of kledingborstel afnemen. Maar wat misschien nog wel gemakkelijker gaat, is de stof er met een stofzuiger afzuigen. Je doet dit gemakkelijk door het brede mondstukje wat bij de stofzuiger zit te gebruiken en de lamp rondom af te zuigen.

Glazen kap

Deze lampen kun je het beste eerst met een stofdoek of plumeau afnemen om ze daarna nat af te nemen met een microvezeldoekje en allesreiniger. Houd er wel erg in dat het doekje niet te nat is. Droog de lamp na met een schone, droge theedoek om strepen te voorkomen.

Lamp van RVS of chroom

Haal eerst met een stofdoek of plumeau de stof van de lamp. Daarna neem je de lamp af met een klam vochtige doek en een sopje van allesreiniger. Na het nat afnemen droog je de lamp goed na met een droge theedoek. Zo voorkom je opdroogvlekken.

Doffe plekken op de lamp kun je eventueel met een klein beetje lampen- of babyolie weer helemaal oppoetsen. Je kunt hiervoor ook een RVS reiniger gebruiken. Een aantal RVS reinigers hebben naast een reinigende functie ook een verzorgende werking.

Messing lamp

Deze lampen hebben van nature een goudgele glans, maar na verloop van tijd gaan ze er een beetje bronzig uitzien. Wil je graag de goudgele glans bewaren? Dan is het goed om de lamp regelmatig met een vochtige doek af te nemen, al dan niet met een beetje koperpoets (alleen als de messing ongelakt is). Vind je het juist mooi dat de lamp meer bronze wordt, dan volstaat zo nu en dan stof afnemen met een stofdoek of plumeau.

Tip:

Er wordt wel eens gezegd dat het schoonmaken van je huis een kwestie is van bijhouden en dat is ook zo. Maak van het schoonmaken van je lampen een gewoonte. Neem het schoonmaken van je lampen op in je periodieke schoonmaakroutine en plan deze klus in je agenda.

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je vragen of wil je meer weten over de coaching mogelijkheden? Aarzel niet en laat het me weten, ik beantwoord je vragen graag. Ik kijk uit naar je bericht!

jb1x

Gratis E-Book & tips

Organiseren van je administratie

Gratis E-Book

Handige tips die je helpen het overzicht in je spullen, administratie, agenda en huishouden weer terug te krijgen.

Organiseren van je huis

Gratis tips & tricks

Ik geef je graag handige tips die je helpen bij het opruimen, huishouden, administreren en agenderen.