Heb je luxaflex voor de ramen hangen? Dan komt het je vast bekend voor: Wat worden ze toch snel stoffig. En het schoonmaken ervan is voor de meesten van ons niet bepaald een favoriete bezigheid waardoor deze klus nogal eens op de lange baan wordt geschoven. Maar hoe langer je wacht, hoe viezer het wordt en daardoor steeds lastiger schoon te maken. Er zijn vele manieren waarop je luxaflex kunt schoonmaken maar in dit Opknappertje vertellen we je hoe wij deze klus aanpakken.

Luxaflex schoonmaken? Zo doen wij dat:

Nodig: Goedwerkende stofzuiger met opzetborsteltje, allesreiniger, teiltje en microvezeldoekje
Doel: Schone luxaflex
Tijd: Ga per luxaflex van ca 1,5 m breed en 2 m hoog uit van ca. 10 min. (grote beurt ca. 20 min)
Hoe vaak: Kleine beurt: 1 x per 2 maanden; Grote beurt: 1 x per 4 maanden

Een kleine beurt

Installeer de stofzuiger en sluit de lamellen zo, dat de bovenkant ervan – dus de kant waarop het stof zich bevindt – naar jou toe gericht staat. Zet het opzetborsteltje op je stofzuigerslang en zuig hiermee de stof van de lamellen. Om te onthouden waar je gebleven bent, is het handig om per baan van links naar rechts en van boven naar beneden te werken.

Wanneer je op meerdere verdiepingen luxaflex hebt, kun je ervoor kiezen om per keer één verdieping aan te pakken, dus bijvoorbeeld deze week de benedenverdieping en volgende week de bovenverdieping.

Een grote beurt

Bij de grote beurt doe je hetzelfde als bij een kleine beurt, je stofzuigt eerst de lamellen. Na het stofzuigen maak je een sopje met allesreiniger en neem je de lamellen af met een microvezeldoekje. Ook hier is het handig om in een structuur te werken: per baan van links naar rechts en van boven naar beneden.

Spoel het doekje regelmatig uit. Wanneer het water te vies wordt, maak je een nieuw sopje voordat je verder gaat met de volgende luxaflex.

Routine

Maak er een routine van. Wanneer je deze klus regelmatig bijhoudt, kost het minder tijd om de luxaflex schoon te maken dan wanneer je dit 1 x per jaar of minder vaak doet. Plan de ‘kleine beurt’ dan ook 2 maandelijks in je agenda in en voeg daar na 2 x  de ‘grote beurt’ aan toe.

Zo wordt het schoonhouden van de luxaflex een overzichtelijke klus en krijgt stof en vet minder kans om zich op te hopen op je lamellen.

Heb jij een handige tip om je luxaflex schoon te maken? Laat het ons dan weten en stuur je tip aan info@organizedbyme.nl

Esther van Dijk | Organized by ME

Lees meer opknappertjes