Multitasken of monotasken; wat is wijsheid?

Ze zeggen wel eens dat vrouwen er goed in zijn: multitasken. Het uitvoeren van meerdere handelingen tegelijk. Terwijl je aan het koken bent, check je ook gelijk maar even je mail en help je de kinderen bij het maken van hun huiswerk of sop je nog even een keukenkastje uit. Herken jij jezelf hierin? Ben jij een multitasker of voer jij liever één taak tegelijk uit?

Multitasken of monotasken?

Natuurlijk zijn er dingen die we gemakkelijk tegelijkertijd kunnen doen, denk maar eens aan lopen, praten en ademen. Maar praten en breien gaat vaak niet samen. Verschillende studies wijzen uit dat multitasken ten koste gaat van onze prestaties. Multitasken kost meer tijd en energie omdat je steeds moet schakelen van de ene taak naar de andere. Daarnaast is de kans op het maken van fouten groter dan wanneer je je focust op één taak tegelijk.

Doe de test

Ben jij een echte multitasker en ben je ervan overtuigd dat je met multitasken meer gedaan krijgt? Om je te laten zien dat multitasken in praktijk meer tijd en energie kost, kun je een leuk testje doen. Dit testje doen we ook met de deelnemers tijdens onze workshop ‘Vergroot je slagkracht en verlaag je stress in 5 simpele stappen’.

Voor deze test heb je een stopwatch nodig, deze kun je op de meeste mobiele telefoons wel vinden.

De test in 4 stappen:

  1. Start de stopwatch, tel tot 15 en zet de stopwatch meteen weer uit. Hoe lang heb je erover gedaan?
  2. Start nu weer de stopwatch en noem de letters van het alfabet van A tot en met O en zet de stopwatch meteen weer uit. Hoeveel tijd heb je hierover gedaan?
  3. Start wederom de stopwatch en combineer nu het tellen en het opnoemen van het alfabet. Dus 1 – A, 2 – B enz. tot en met 15-O. Zet de stopwatch weer uit als je klaar bent en bekijk hoeveel tijd dit je heeft gekost.
  4. Vergelijk de resultaten met elkaar. Welke manier is sneller? Stap 1 en 2 na elkaar of toch stap 3?

In de meeste gevallen zal het combineren van tellen en letters opnoemen meer tijd in beslag nemen dan wanneer je eerst telt en dan het alfabet opzegt. Wij hebben de test zelf natuurlijk ook gedaan en het combineren van tellen en letters opnoemen, duurde wel 3 keer langer dan wanneer we eerst tot 10 telden en daarna de letters A tot en met O opnoemden. Wat is de uitkomst van jouw test?

Conclusie

Kost het combineren van het tellen van 1 tot 10 en het opnoemen van de letters A tot en met O je meer tijd? Omarm dan het monotasken! Oftewel: focus je op één taak tegelijk. Gevoelsmatig lijkt het sneller en efficiënter om te multitasken maar zoals je net aan de hand van het testje hebt kunnen ontdekken, is het tegendeel waar.

Voordelen van monotasken

Monotasken kent vele voordelen ten opzichte van multitasken. Zo heb je door het doen van het testje aan den lijven kunnen ondervinden dat monotasken sneller werkt. Maar er is meer:

Monotasken werkt efficiënter en je maakt minder fouten; het is 40 % meer productief omdat je niet steeds hoeft te schakelen van de ene naar de andere taak. Monotasken werkt ook effectiever omdat je je richt op één taak tegelijk en dat levert nog een voordeel op: het zorgt voor minder stress omdat je volledige aandacht is gericht op het uitvoeren van die ene taak en je je niet laat afleiden.

Hoe pak je monotasken aan?

Nu je weet wat het je oplevert wanneer je gaat monotasken in plaats van multitasken, wil je natuurlijk ook een paar tips over hoe je dat handig aanpakt. Daarom volgen hier nog een paar praktische en concrete tips waarmee je direct aan de slag kunt:

Schakel alle stoorzenders uit

Ga je aan een taak beginnen en wil je deze ongestoord tot een goed einde kunnen brengen? Schakel dan alle mogelijke stoorzenders uit. Of je nu thuis of op je werk aan de slag gaat, in beide gevallen is het goed om de meldingen van je telefoon uit te schakelen, of beter nog: schakel je telefoon helemaal uit!  Zet tevens de radio en TV uit en zet eventueel de deurbel af. En wat dacht je van je huisgenoten of collega’s die jou steeds maar iets komen vragen net op het moment dat jij je wilt concentreren? Deze kun je niet uitschakelen maar je kunt ze wel vertellen dat je bijv. het komende uur even niet gestoord wilt worden omdat je ergens mee bezig bent. Grote kans dat ze zich daaraan houden.

Bereid je voor

Zorg dat alles wat je nodig hebt voor het uitvoeren van je taak bij de hand staat. Ga je je storten op een poetsklus? Zorg dan dat je alles wat je hiervoor nodig hebt bij de hand hebt. Of wil je een stuk gaan schrijven op je laptop of moet je betalingen uitvoeren? Check dan of de accu van je laptop voldoende vol is en je alle spullen bij de hand hebt om ongestoord te werken. Oh ja, en vergeet ook je kopje koffie of thee niet ?.

Focus

Ga geconcentreerd aan de slag en werk aan één actie tegelijk. Rond deze taak eerst helemaal af voordat je een andere taak oppakt.

Hulp nodig? Neem gerust contact met ons op.

Organized by ME | Esther van Dijk

 

By |2018-07-18T19:47:35+02:0018 juli, 2018|Blog, Tips|Reacties uitgeschakeld voor Multitasken of monotasken; wat is wijsheid?

About the Author:

Professional organizer in het team van De Huishoudcoach® en is werkzaam in de regio Midden- en West-Brabant, Zuid-Holland en Midden Nederland. Esther geeft duidelijk houvast wanneer je het overzicht en de grip bent kwijtgeraakt en biedt vakkundig inzicht in en praktische oplossingen voor al je organisatieproblemen, zowel thuis als ook op kantoor. Daarnaast verzorgt Esther regelmatig praktische en inspirerende workshops, cursussen en lezingen over opruimen en organiseren.