Ze zeggen wel eens dat vrouwen er goed in zijn; multitasken. Het uitvoeren van meerdere handelingen tegelijk. Terwijl je aan het koken bent, check je ook gelijk maar even je mail en help je de kinderen bij het maken van hun huiswerk of sop je nog even een keukenkastje uit. Herken jij jezelf hierin?

Multitasken of monotasken?

Ben jij een multitasker of doe je liever één taak tegelijk?

Natuurlijk zijn er dingen die we gemakkelijk tegelijkertijd kunnen doen, denk maar eens aan lopen, praten en ademen. Maar praten en breien gaat vaak wat minder goed samen. Verschillende studies wijzen uit dat multitasken ten koste gaat van onze prestaties.

Multitasken kost meer tijd en energie omdat je steeds van de ene taak naar de andere moet schakelen. Daarnaast is de kans op het maken van fouten groter dan wanneer je je op één taak tegelijk focust.

Doe de test

Ben jij een echte multitasker en ben je ervan overtuigd dat je met multitasken meer gedaan krijgt? Om je te laten zien dat multitasken in praktijk meer tijd en energie kost, kun je een leuk testje doen. Dit testje doe ik ook regelmatig met de deelnemers tijdens de workshop ‘Altijd druk? Vergroot je slagkracht en verlaag je stress in 5 simpele stappen’ en leidt vaak tot goede inzichten.

Voor deze test heb je een stopwatch nodig, deze kun je op de meeste mobiele telefoons wel vinden.

De test in 4 stappen:

  1. Start de stopwatch, tel tot 26 en zet de stopwatch na het tellen meteen weer uit. Hoelang heb je erover gedaan?
  2. Start nu weer de stopwatch en zeg het alfabet op. Stop de stopwatch meteen na het opnoemen van de letters. Hoeveel tijd kost het?
  3. Start wederom de stopwatch en combineer nu het tellen en het opnoemen van het alfabet. Dus 1 – A, 2 – B enz. Zet de stopwatch meteen weer uit als je klaar bent met opnoemen en bekijk hoeveel tijd dit je heeft gekost.
  4. Vergelijk de resultaten met elkaar. Welke manier is sneller? Stap 1 en 2 na elkaar of toch stap 3?

In de meeste gevallen zal het combineren van tellen en het opnoemen van de letters meer tijd in beslag nemen dan wanneer je eerst alleen telt en daarna alleen het alfabet opzegt. Natuurlijk heb ik zelf de test ook gedaan en het combineren van tellen en letters opnoemen, duurde wel 3 keer langer dan wanneer ik eerst tot 26 tel en daarna het alfabet opnoem. Wat is de uitkomst van jouw test?

Conclusie

Kost het combineren van het tellen en tegelijkertijd het opnoemen van het alfabet je meer tijd? Omarm dan het monotasken! Oftewel: focus je op één taak tegelijk. Gevoelsmatig lijkt het sneller en efficiënter om te multitasken maar zoals je net aan de hand van het testje hebt kunnen ontdekken, is het tegendeel waar.

Voordelen van monotasken

Monotasken kent vele voordelen ten opzichte van multitasken. Zo heb je door het doen van het testje aan den lijve kunnen ondervinden dat monotasken echt sneller werkt. Maar er zijn meer voordelen:

Monotasken werkt efficiënter en je maakt minder fouten; het is 40 % meer productief omdat je niet steeds hoeft te schakelen van de ene naar de andere taak. Het werkt ook effectiever omdat je je richt op één taak tegelijk en dat levert nog een voordeel op: het zorgt voor minder stress omdat je volledige aandacht is gericht op het uitvoeren van die ene taak en je je niet laat afleiden.

Hoe pak je monotasken aan?

Nu je weet wat het je oplevert wanneer je gaat monotasken in plaats van multitasken, wil je natuurlijk ook een paar tips over hoe je dat handig aanpakt. Daarom volgen hier nog een paar praktische en concrete tips waarmee je direct aan de slag kunt:

Schakel stoorzenders uit

Sta je op het punt aan een taak te gaan beginnen en wil je deze ongestoord tot een goed einde kunnen brengen? Schakel dan alle mogelijke stoorzenders uit. Of je nu thuis of op je werk aan de slag gaat, in beide gevallen is het goed om de meldingen van je telefoon uit te schakelen, of beter nog: schakel je telefoon helemaal uit!  Zet tevens de radio en TV uit en eventueel ook de deurbel.

En wat dacht je van je huisgenoten of collega’s die jou steeds maar iets komen vragen. Nét op het moment dat jij je wilt concentreren? Deze kun je natuurlijk niet uitschakelen maar je kunt ze wel vertellen dat je bijv. voor het komende uur even niet gestoord wilt worden omdat je ergens mee bezig bent. Grote kans dat ze zich daaraan houden.

Bereid voor

Zorg dat alles wat je nodig hebt voor het uitvoeren van je taak bij de hand staat. Wil je bijvoorbeeld een stuk gaan schrijven op je laptop of ongestoord je administratie doen? Check dan of de accu van je laptop voldoende vol is en je alle spullen bij de hand hebt om ongestoord te werken. Oh ja, en vergeet ook je kopje koffie of thee niet 😉.

Focus

Heb je alle maatregelen getroffen om ongestoord te kunnen werken? Ga dan geconcentreerd aan de slag en werk aan één taak tegelijk. Rond deze eerst helemaal af (voor zover dat mogelijk is) voordat je weer een andere taak oppakt. Het afronden van een taak geeft je een voldaan gevoel ten opzichte van allerlei half afgemaakte taken.

Tip:

Geniet van het feit dat je een taak helemaal afgerond hebt en laat dit je motiveren om door te gaan. Wanneer je geneigd bent om toch weer meerdere taken tegelijk op te pakken denk dan terug aan het goede gevoel wat het afronden van een taak je achteraf heeft gegeven en wat het je heeft opgeleverd.

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je vragen of wil je meer weten over de coaching mogelijkheden? Aarzel niet en laat het me weten, ik beantwoord je vragen graag.

Ik kijk uit naar je bericht!

jb1x