Nee zeggen: dat is nog best lastig. Voor veel mensen zelfs behoorlijk lastig! Want krijg je regelmatig van iemand het verzoek of je even wilt helpen? En zeg je daar meestal (impulsief)  ‘ja’ op? En blijkt bij thuiskomst dat het eigenlijk helemaal niet in je schema of agenda past? Of ben jij diegene tegen wie iedereen zijn verhaal kwijt wil? En kost dit je veel tijd en energie?

Dan is het goed om wat vaker ‘nee’ te zeggen. Want wanneer we steeds maar ‘ja’ blijven zeggen wanneer we eigenlijk ‘nee’ bedoelen, gaat dat ten koste van onze eigen kostbare tijd. En niet geheel onbelangrijk,het kost ons ook onnodige en misschien wel negatieve energie.

Tijd om het roer om te gooien en eens wat vaker ‘nee’ te zeggen. Maar ja, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarom volgen hier een aantal tips die je hierbij helpen.

Nee zeggen: 3 Gouden tips!

1. Bedenktijd

De eerste stap die je kunt nemen om ‘nee’ te leren zeggen, is om jezelf wat bedenktijd te gunnen. Krijg je een verzoek van iemand? Geef dan aan dat je er eerst graag even over na wilt denken. Zo kun je op je gemak je agenda raadplegen en kijken of dit verzoek in jouw (drukke) leven past.

2. Waarom?

Een andere manier om over een verzoek na te denken is: waarom doe ik dit eigenlijk. Doe ik dit omdat ik het super leuk vind en tijd genoeg heb om hierbij te helpen? Of doe ik dit omdat ik aardig gevonden wil worden of omdat je denkt dat het zo hoort? Zeg alleen ‘ja’ wanneer dit in jouw agenda past en je hier energie van krijgt.

3. Zeg gewoon vriendelijk ‘nee’

In principe zou een vriendelijk ‘nee’ voldoende moeten zijn en is het niet nodig om verantwoording af te leggen. Hiermee wring je je misschien zelfs wel in onmogelijke bochten. Natuurlijk is ‘nee’ een heel direct antwoord. Je zou dit kunnen eventueel aanvullen met: ‘dank je, lief dat je het vraagt maar op dit moment komt het niet uit’.

Natuurlijk zijn er heel veel manieren en tips om ‘nee-zeggen’ te oefenen maar begin eerst eens met deze 3 tips. Het zal in het begin heus niet meevallen maar op den duur merk je dat ‘nee-zeggen’ je steeds gemakkelijker afgaat.

Tip:

Zorg dat je deze 3 tips onder de knie krijgt zodat er meer tijd en energie overblijft voor de dingen die jij belangrijk vindt.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Blijf er niet mee zitten! Mail of bel me en stel je vraag dan kun je mij vertellen waar je tegenaan loopt en wat je belangrijkste knelpunten zijn. Samen bekijken we wat jouw wensen en doelen zijn en hoe we deze het beste kunnen aanpakken.

jb1x

Gratis E-Book & tips

Organiseren van je administratie

Gratis E-Book

Handige tips die je helpen het overzicht in je spullen, administratie, agenda en huishouden weer terug te krijgen.

Ja! die pak ik mee
Organiseren van je huis

Gratis trips & tricks

Ik geef je graag handige tips die je helpen bij het opruimen, huishouden, administreren en agenderen.

Ja! Leuk om te lezen