Zeg jij wel eens ‘nee’?

Tegen verzoekjes van anderen, tegen dingen die je vind dat je moet doen of taken die op je to-do lijst staan?

Nee zeggen kan nog best moeilijk zijn. Een simpel ‘sorry, maar nee’ is voor veel mensen behoorlijk lastig om uit te spreken. Terwijl het ons zoveel kan opleveren.

We zijn al snel geneigd om ‘Ja’ te zeggen. Gewoon omdat we vinden dat het zo hoort of omdat we anderen niet teleur willen stellen.

Vraagt iemand je of je hem of haar ergens mee wilt helpen? Dan zeg je daar al snel ‘ja’ op of niet? Al dan niet impulsief? Maar even later blijkt dat het je om wat voor reden dan ook eigenlijk helemaal niet zo goed uitkomt.

Het is dus goed om wat vaker ‘nee’ te zeggen.

Want als we alsmaar ‘ja’ blijven zeggen wanneer we eigenlijk ‘nee’ bedoelen, gaat dat ten koste van onze eigen kostbare tijd. En niet geheel onbelangrijk, het kost ons ook nog eens onnodige en misschien wel negatieve energie.

Voor de meesten is het vast wel herkenbaar, voor mij in ieder geval wel.

Tijd om het roer om te gooien en eens wat vaker ‘nee’ te zeggen. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarom geef ik je een aantal tips die je hierbij helpen.

Nee-zeggen: 3 Gouden tips!

Neem bedenktijd

De eerste stap die je kunt zetten om wat vaker ‘nee’ te leren zeggen, is om jezelf wat bedenktijd te gunnen.

Vraagt iemand je om een gunst? Vertel dan dat je graag wilt helpen maar er eerst even je eigen planning op na wilt slaan voordat je toezeggingen kunt doen.

Zo kun je op je kijken of dit verzoek in jouw (drukke) leven past.

Denk mee

Wanneer het je niet lukt om aan een verzoek tegemoet te komen dan kun je de vrager ook een alternatief bieden. Komt bijvoorbeeld een bepaald moment niet zo goed uit? Bied dan een ander moment aan waarop je wel zou kunnen.

Is het een verzoek waar jij niet aan kunt voldoen? Wellicht lukt het een gezamenlijke vriend, collega of kennis wel en stel voor hem of haar hierover te raadplegen.

Denk mee en zoek samen naar een oplossing.

Zeg gewoon vriendelijk ‘nee’

In principe zou een vriendelijk ‘nee’ voldoende moeten zijn en is het niet nodig om verantwoording af te leggen. Hiermee wring je jezelf misschien zelfs wel in onmogelijke bochten.

Natuurlijk is ‘nee’ een heel direct antwoord. Je zou dit eventueel kunnen aanvullen met: ‘dank je, lief dat je het vraagt maar op dit moment komt het mij niet zo goed uit’.

Er zijn uiteraard veel manieren en tips om ‘nee-zeggen’ te oefenen maar begin eerst eens met bovenstaande 3 tips. Het zal in het begin heus niet meevallen maar op den duur merk je dat ‘nee-zeggen’ je steeds gemakkelijker afgaat.

Een ‘nee’ tegen een ander is een ‘ja’ tegen jezelf.

Succes!

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je vragen of wil je meer weten over de coaching mogelijkheden? Aarzel niet en laat het me weten, ik beantwoord je vragen graag. Ik kijk uit naar je bericht!

jb1x