Zeg jij wel eens ‘nee’?
Tegen verzoekjes van anderen, dingen die je vindt dat je moet doen, om anderen niet teleur te stellen of taken die op je takenlijst staan?
‘Nee’ zeggen kan nog knap lastig kan zijn, terwijl het je zoveel kan opleveren!
Vraagt iemand je om ergens mee te helpen dan ben je al snel geneigd om ‘ja’ te zeggen, uit automatisme, omdat je vindt dat het zo hoort, omdat je anderen niet teleur wilt stellen of omdat het nou eenmaal moet gebeuren. Wat de reden ook is, je zegt sneller ‘ja’ dan ‘nee’.
Maar heb je eenmaal ‘ja’ gezegd en je bekijkt daarna je eigen planning en takenlijst dan blijkt dat het eigenlijk helemaal niet zo goed uitkomt dat je ‘ja’ hebt gezegd. Is dat herkenbaar voor je?
Nee zeggen is belangrijk
‘Nee’ zeggen kan nog best lastig zijn. Misschien ben je bang niet aardig of collegiaal gevonden te worden, misschien voel je je snel schuldig of heb je geen zin in een confrontatie. Maar blijf je alsmaar ‘ja’ zeggen tegen verzoekjes waartegen je beter ‘nee’ kunt zeggen dan kan dat nare gevolgen hebben.
Om meerdere redenen is het belangrijk om wat vaker ‘nee’ te zeggen:
➡️ Zeg je ja tegen iets waar je eigenlijk helemaal geen tijd voor hebt dan schep je verwachtingen
die je misschien niet kunt waarmaken. Dat kan voor jou stressvol zijn en voor de ander een
teleurstelling.
➡️Het is absoluut niet productief als je teveel taken op je neemt. Je hebt hierdoor minder tijd, energie en focus voor de taken die voor jou belangrijk zijn.
➡️ Heb je teveel taken te doen in een korte tijd? Dan neemt de kwaliteit van je werk af en is de kans op fouten groter.
➡️ Ben jij diegene die altijd maar ‘ja’ zegt tegen een verzoekje van anderen? Zeg je nooit eens ‘nee’ dan blijven deze verzoekjes steeds vaker bij jou terecht komen.
➡️ Van een taak op je nemen waar je eigenlijk geen zin in of tijd voor hebt kun je behoorlijk geïrriteerd en gestrest raken wat je werkplezier niet ten goede komt.
Wat mij betreft is de belangrijkste reden om ‘nee’ te zeggen je eigen grenzen bewaken. Neem je teveel taken en verantwoordelijkheden op je? Dan kun je al snel overbelast raken met alle nadelige gevolgen van dien of leiden tot een burn-out of stress-gerelateerde klachten.
Voordelen van ‘nee’ zeggen
Het grootste voordeel van ‘nee’ zeggen is dat je dan ‘ja’ zegt tegen de dingen die voor jou belangrijk zijn. Misschien klinkt dat wat hard en egoïstisch maar het is écht noodzakelijk om voldoende tijd voor jezelf te hebben.
Doordat je je eigen grenzen durft aan te geven, zal dat meer respect en waardering opleveren omdat je eerlijk en duidelijk bent en geen valse verwachtingen schept.
Mensen weten dan wanneer je wel ‘ja’ zegt, je dit ook echt doet.
Nog een goede reden om ‘nee’ te zeggen is dat hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker het wordt. De eerste paar keren zal het nog wat ongemakkelijk voelen maar daarna begint het al een beetje te wennen. En je zult merken dat mensen het helemaal niet zo erg vinden als je ‘nee’ zegt 😉.
Zo wordt ‘nee’ zeggen een stukje makkelijker
Neem bedenktijd
De eerste stap die je kunt nemen om wat vaker ‘nee’ te leren zeggen, is om jezelf wat bedenktijd te gunnen.
Vraagt iemand je om een gunst? Vertel dan dat je graag wilt helpen maar er eerst even je eigen planning op na wilt slaan voordat je toezeggingen kunt doen.
Zo kun je eerst naar je eigen planning kijken en op je gemak beoordelen of dit verzoek in jouw (drukke) leven past zodat je geen overhaaste beslissingen neemt.
Denk mee
Lukt het je niet om aan een verzoek tegemoet te komen, bied de vrager dan een alternatief. Komt bijvoorbeeld een bepaald moment niet zo goed voor je uit? Bied dan een ander moment aan waarop je wel zou kunnen.
Is het een verzoek waar jij niet aan kunt voldoen? Wellicht lukt het een gezamenlijke vriend, collega of kennis wel. Stel voor om deze persoon hierover te raadplegen.
Denk mee en zoek samen naar een oplossing.
Een vriendelijk ‘nee’
In principe zou een vriendelijk ‘nee’ voldoende moeten zijn en is het niet nodig om verantwoording af te leggen. Je wringt jezelf hiermee misschien alleen maar in onmogelijke bochten.
Natuurlijk is ‘nee’ een heel direct antwoord. Je zou dit eventueel kunnen aanvullen met: ‘dank je, lief dat je het vraagt maar op dit moment komt het mij niet zo goed uit’.
Er zijn uiteraard meer manieren en tips om ‘nee-zeggen’ te oefenen maar begin eerst eens met bovenstaande 3 tips. Het zal in het begin heus niet meevallen maar op den duur merk je dat ‘nee-zeggen’ je steeds gemakkelijker afgaat.
Een ‘nee’ tegen een ander is een ‘ja’ tegen jezelf.
Ik ben benieuwd wat het jou oplevert, succes!
Wil je meer weten of heb je een vraag?
Heb je vragen of wil je meer weten over de coaching mogelijkheden? Aarzel niet en laat het me weten, ik beantwoord je vragen met alle plezier.
Ik kijk uit naar je bericht!