Ongewenste cadeaus; heb je afgelopen Sinterklaas of Kerst alleen cadeaus gekregen die op je verlanglijstje stonden? Of heb je ook spullen gekregen die je eigenlijk helemaal niet nodig of gevraagd hebt? Of cadeautjes die totaal nutteloos zijn?

Kortom: de zogenaamde ‘ongewenste cadeaus’? Wat doe jij ermee? Grote kans dat deze in een kast of op zolder belanden waar ze voor langere tijd jouw kostbare ruimte in beslag nemen.

Het voelt ondankbaar om deze presentjes ‘zomaar’ weg te doen maar wanneer je een cadeau hebt gekregen, is het van jou. Je bent vrij om ermee te doen wat je wilt. Wanneer het bij jou in een kast of op zolder belandt, heeft niemand er iets aan dus kun je er maar beter iets anders mee doen.

4 Tips om van ongewenste cadeaus af te komen

Cadeau geven

Het is soms lastig inschatten waar je iemand een plezier mee doet en een verkeerde inschatting is nu juist de reden waarom je met ongewenste cadeaus opgescheept zit. Wat jij niet mooi of leuk vindt daar is een ander misschien wel heel blij mee. Weet je iemand die je een enorm plezier kan doen met voor jouw ongewenste cadeaus? Pak het cadeau weer in en maak er iemand anders blij mee.

Kringloop

Echt geen idee wat je met je ongewenste cadeaus moet doen? Vind je ze te lelijk voor woorden en schaam je je om dit een ander cadeau te doen? Weggooien is zonde. Breng het naar de kringloopwinkel bij jou in de buurt. Er is vast wel iemand die hier wel blij mee is.

Verkopen

Verkopen van je ongewenste cadeaus is natuurlijk ook een optie maar ga hier wel kritisch mee om. Het verkopen van spullen op bijvoorbeeld Marktplaats of in een Verkoophoek op Facebook, kan behoorlijk wat tijd en energie kosten. Het is noodzakelijk om een (goede) foto te maken van je spullen en een leuke verkooptekst te bedenken om in ieder geval interesse te wekken bij een potentiële koper. Daarnaast kan het beantwoorden van mails van geïnteresseerden een behoorlijk tijdrovende klus zijn. Beoordeel dus of de ongewenste cadeaus de moeite waard zijn om tijd en energie in te steken voor de verkoop. Je kunt als stelregel aanhouden: Verkoop alleen met een waarde van € 5,- of meer. Meer tips voor het verkopen van spullen vind je hier.

Voorkomen is beter dan genezen

Vertel iedereen dat je geen spullen als cadeau wilt en waarom niet. Wanneer je wel een specifiek item vraagt als cadeau, vertel dan dat je liever geld of een cadeaubon wilt waarmee je precies dát cadeau kunt kopen wat jij graag wilt hebben. En wanneer je juist geen spullen wilt omdat je nét bezig bent met ‘ontspullen’ vraag dan een gunst of belevenis cadeau. Denk bijvoorbeeld aan een avondje oppassen op je kinderen of een dagje helpen met klussen. Een lekkere lunch bij je favoriete eetcafé of een gezellig avondje naar de film.

Ondanks dat het geven van een cadeau een mooi en dankbaar gebaar is, moeten we ons wel realiseren dat het geven van spullen geen waardebepaling is voor relaties. Het gaat erom dat je bij elkaar bent en elkaar waardeert om wie je bent, niet om wat en hoeveel je geeft.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Blijf er niet mee zitten! Mail of bel me en stel je vraag dan kun je mij vertellen waar je tegenaan loopt en wat je belangrijkste knelpunten zijn. Samen bekijken we wat jouw wensen en doelen zijn en hoe we deze het beste kunnen aanpakken.

jb1x

Gratis E-Book & tips

Organiseren van je administratie

Gratis E-Book

Handige tips die je helpen het overzicht in je spullen, administratie, agenda en huishouden weer terug te krijgen.

Ja! die pak ik mee
Organiseren van je huis

Gratis trips & tricks

Ik geef je graag handige tips die je helpen bij het opruimen, huishouden, administreren en agenderen.

Ja! Leuk om te lezen