Ongewenste cadeaus; heb jij ze deze feestdagen gekregen? Spullen die je eigenlijk helemaal niet nodig of gevraagd hebt? Of cadeautjes die totaal nutteloos zijn? Kortom: de zogenaamde ‘ongewenste cadeaus’.

Wat doe jij ermee? En waar laat je ze? Grote kans dat ze in een kast of op zolder belanden waar ze voor langere tijd jouw kostbare ruimte in beslag nemen.

Het voelt misschien ondankbaar om deze presentjes ‘zomaar’ weg te doen maar wanneer je een cadeau hebt gekregen, is het van jou. Je bent vrij om ermee te doen wat jij wilt. Maar als het bij jou in een kast of op zolder belandt, heeft niemand er iets aan dus kun je er maar beter iets anders mee doen.

4 Tips om van ongewenste cadeaus af te komen

Cadeau geven

Het is soms lastig inschatten waar je iemand een plezier mee doet en een verkeerde inschatting is nou juist de reden waarom je met ongewenste cadeaus opgescheept zit.

Wat jij niet mooi of leuk vindt daar is een ander misschien wel heel blij mee. Weet je iemand die je een enorm plezier kan doen met voor jouw ongewenste cadeaus? Pak het cadeau weer in en geef het aan die persoon cadeau.

Kringloop

Echt geen idee wat je met je ongewenste cadeaus moet doen? Vind je ze te lelijk voor woorden en schaam je je om dit een ander cadeau te doen?

Weggooien is zonde! Breng het naar de kringloopwinkel bij jou in de buurt. Er is vast iemand die hier wel blij mee is.

Verkopen

Verkopen van je ongewenste cadeaus is natuurlijk ook een optie maar ga hier wel kritisch mee om. Het verkopen van spullen op bijvoorbeeld Marktplaats of in een Verkoophoek op Facebook, kan behoorlijk wat tijd en energie kosten.

Voor een verkoop is het noodzakelijk om een (goede) foto te maken van je spullen en een leuke verkoop tekst te bedenken om in ieder geval interesse te wekken bij een potentiële koper.

Daarnaast kan het beantwoorden van mails van geïnteresseerden een behoorlijk tijdrovende klus zijn. Beoordeel dus of de ongewenste cadeaus de moeite waard zijn om tijd en energie in te steken voor de verkoop. Je kunt als stelregel aanhouden: Verkoop alleen met een waarde van € 5,- of meer. Meer tips voor het verkopen van spullen vind je hier.

Voorkomen is beter dan genezen

Vertel iedereen dat je geen spullen als cadeau wilt en waarom je dat niet wilt. Vraag je wel een specifiek item cadeau, vertel dan dat je liever geld of een cadeaubon wilt waarmee je precies dát cadeau kunt kopen wat jij graag wilt hebben.

En wanneer je juist geen spullen wilt omdat je nét bezig bent met ‘ontspullen’ vraag dan een gunst of belevenis cadeau. Denk bijvoorbeeld aan een avondje oppassen of een dagje helpen met klussen. Een lekkere lunch bij je favoriete eetcafé of een gezellig avondje naar de bios.

Tot slot

Ondanks dat het geven van een cadeau een mooi en dankbaar gebaar is, moeten we ons wel realiseren dat het geven van spullen geen waardebepaling is voor relaties. Het gaat erom dat je bij elkaar bent en elkaar waardeert om wie je bent, niet om wat en hoeveel je geeft.

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je vragen of wil je meer weten over de coaching mogelijkheden? Aarzel niet en laat het me weten, ik beantwoord je vragen graag.

Ik kijk uit naar je bericht!

jb1x

Gratis E-Book & tips

Organiseren van je administratie

Gratis E-Book

Handige tips die je helpen het overzicht in je spullen, administratie, agenda en huishouden weer terug te krijgen.

Organiseren van je huis

Gratis tips & tricks

Ik geef je graag handige tips die je helpen bij het opruimen, huishouden, administreren en agenderen.