Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: je hoofd is gemaakt om te denken en niet om te onthouden. Want alles wat je in je hoofd opslaat, kost energie en gaat ten koste van je concentratie. Een paar dingen onthouden lukt nog wel maar als het werkgeheugen in je brein te vol wordt, kun je overprikkeld raken en stress ervaren. Het is daarom belangrijk regelmatig overzicht te creëren met een breindump!

Zelf maak ik me er ook wel eens schuldig aan. Dan denk ik: ‘oh, dat onthoud ik wel even’. Bijvoorbeeld dat ene appje of die mail die ik nog moet sturen of straks nog even een klant bellen en oh ja, bij de supermarkt moet ik vanmiddag ook nog even een pak yoghurt meenemen….

En toch gaat dit af en toe mis, gewoon omdat je brein gemaakt is om te denken en niet om al die dingen te onthouden.

Probeer je toch van alles in je hoofd te bewaren? Dan kan het gebeuren dat je het overzicht in wat je allemaal te doen staat, kwijt raakt en je het gevoel krijgt alsmaar achter de feiten aan te hollen.

Stel orde op zaken met een breindump!

Om het overzicht weer terug te krijgen, helpt het om je ‘werkgeheugen’ te legen met een breindump. Wanneer mijn hoofd (te) vol begint te raken en ik het overzicht dreig te verliezen dan helpt mij dat enorm!

Een breindump is eigenlijk niets anders dan alle dingen die in jouw hoofd zitten op te schrijven. Je haalt alles uit je hoofd en zet het op papier.

Het is daarom de eerste stap om overzicht te krijgen.

De breindump

Voor het leegmaken van je hoofd heb je maar een paar dingen nodig: een leeg vel papier, een pen, een uurtje tijd en een rustige plek waar je ongestoord alles kunt opschrijven wat er in je hoofd zit.

Vervolgens schrijf je alles op wat in je opkomt. Ja, écht alles! Grote of kleine dingen, leuke of minder leuke taken, belangrijke of onbelangrijke zaken, schrijf alles op.

Het opschrijven van al deze zaken zorgt meteen al voor wat verlichting van de mentale druk.

En wat nog meer…

Kun je écht niets meer bedenken? Verzamel dan alle aantekeningen, mails en losse briefjes waarin nog taken of acties openstaan.

Schrijf ook deze allemaal op je lijst erbij, het zijn allemaal dingen waar je nog wat mee moet.

Overzicht en structuur

Door alles op te schrijven ga je automatisch gestructureerder nadenken over wat er nu moet gebeuren. Je hebt zo een goed overzicht van wat er gedaan moet worden en van daaruit kun je keuzes gaan maken: wat is nu belangrijk en wat kan nog even wachten.

Keuzes

Eerder heb ik een blog geschreven over hoe een eenvoudige vraag je kan helpen om slimmer met je taken en tijd om te gaan.

Kijk niet alleen naar wat nu moet of wat nog even kan wachten, maar wees ook eerlijk naar jezelf: moet jij al deze taken uitvoeren? Of kan iemand anders je hierbij helpen of het wellicht overnemen?

Stel jezelf dan ook de volgende vraag voordat je een taak wilt gaan oppakken of inplannen en kies wat voor jóu belangrijk is: ‘Moet ik dit nu doen?’ .

Behapbare acties

Staan er grote en overweldigende taken op je lijst waar je als een berg tegenop ziet en die je al langere tijd uitstelt? Breek deze grote taak dan op in kleine behapbare acties.

Deze acties zet je vervolgens op je takenlijst of plan je in je agenda. Welke taken je op je takenlijst noteert of in je agenda zet, lees je in dit blog.

Regelmaat

Nog beter is het om met regelmaat een breindump te doen. Doe je dit iedere week – bijvoorbeeld tijdens het wekelijks onderhoud – dan heb je waarschijnlijk aan een kwartiertje al genoeg.

Zorg voor rust en overzicht in plaats van voor stress en chaos en doe met regelmaat een breindump.

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je vragen of wil je meer weten over de coaching mogelijkheden? Aarzel niet en laat het me weten, ik beantwoord je vragen graag.

Ik kijk uit naar je bericht!

jb1x