Een weekmenu is haast onmisbaar voor mensen die een druk leven hebben en het zichzelf gemakkelijker willen maken. Of gewoon wanneer je het lastig vindt om iedere dag weer – al dan niet last-minute – te verzinnen wat er op tafel moet komen.

Misschien gebeurt het je ook wel eens dat je er tijdens het koken achter komt dat je niet alle ingrediënten in huis hebt. Ook dan is het goed om met een weekmenu te werken. Want een goede voorbereiding is het halve werk.

Met het maken van een weekmenu bespaar je niet alleen tijd maar ook geld. Twee vliegen in één klap dus.

Voordelen van een weekmenu

  • Bespaart tijd én geld
  • Geeft rust en duideiljkheid
  • Je doet minder vaak boodschappen
  • Waardoor je minder impulsaankopen doet
  • Minder verspilling van eten
  • Maakt het gemakkelijker om gezonder te eten
  • Het weekmenu is te hergebruiken

Dit heb je nodig:

Doel:

Kant en klaar maaltijd concept voor de hele week

Tijd:

ca 15 – 30 minuten

Nodig:

Pen en papier of mobiele telefoon met boodschappen app en/of (digitaal) notitieblok en je agenda

Weekmenu maken? Zo doe je dat:

Vast moment

Ga er iedere week op een vast moment even voor zitten om een weekmenu te maken. Kijk in je agenda naar de planning van de komende week en stem de maaltijden af op de activiteiten die er in de agenda staan. Zo kun je rekening houden met het soort maaltijd voor wanneer je bijvoorbeeld weinig tijd hebt of als er gesport moet worden.

Check je voorraad

Puilen je voorraadkast en vriezer uit? En wil je graag gebruik maken van de ingrediënten die je al in huis hebt? Check dan de koelkast, diepvries en voorraadkast en kijk wat daar allemaal in staat. Bedenk aan de hand van deze voorraad menu’s voor komende week. Bekijk daarna welke ingrediënten er eventueel nog ontbreken om die maaltijden te kunnen maken. Noteer de ontbrekende ingrediënten op je (digitale) boodschappenlijstje.

Slim plannen

Wanneer je maar één keer in de week boodschappen doet – of deze laat bezorgen – plan dan het menu met de meest verse ingrediënten kort na het boodschappen doen. Het menu met de wat langer houdbare ingrediënten kun je dan voor later in de week inplannen.

Gemak

Noteer het weekmenu in je agenda, op de familie planner of hang een briefje met het menu voor komende week op de koelkast. Zo kunnen alle gezinsleden zien wat er op het menu staat. Dit voorkomt het eindeloos beantwoorden van de welbekende vraag: ‘Wat eten we vandaag?’ ;-).

Flexibel

Vind je het fijn om ook onverwacht buiten de deur te kunnen eten of wat thuis te laten bezorgen? Plan dan voor één of twee dagen geen menu en houd hiermee ruimte voor onverwachte momenten. Doet zich dan een onverwachte afspraak of situatie voor of heb je gewoon een keertje geen zin om te koken dan kun je met gemak een maaltijd overslaan. En heb je op één van de dagen geen zin in het geplande menu? Wissel dan wat menu’s van andere dagen om.

Maak je wekelijks op een vast moment het weekmenu? Dan wordt het na verloop van tijd vanzelf een routine.

Tip:

Betrek je huisgenoten bij het opstellen van een weekmenu, je hoeft niet alles zelf te bedenken (en ook niet te maken 😊).

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Blijf er niet mee zitten! Mail of bel me en stel je vraag dan kun je mij vertellen waar je tegenaan loopt en wat je belangrijkste knelpunten zijn. Samen bekijken we wat jouw wensen en doelen zijn en hoe we deze het beste kunnen aanpakken.

jb1x

Gratis E-Book & tips

Organiseren van je administratie

Gratis E-Book

Handige tips die je helpen het overzicht in je spullen, administratie, agenda en huishouden weer terug te krijgen.

Ja! die pak ik mee
Organiseren van je huis

Gratis trips & tricks

Ik geef je graag handige tips die je helpen bij het opruimen, huishouden, administreren en agenderen.

Ja! Leuk om te lezen