Overkomt het jou ook wel eens dat je een verjaardag vergeet of nét te laat bent met je felicitatie? Of dat je er op het laatste moment achter komt dat er een ouderavond is op school? Dat kan mateloos frustrerend zijn en je hebt steeds maar het gevoel achter de feiten aan te lopen. Er zijn mensen die het niet nodig vinden om deze dingen op te schrijven want ‘dat onthouden we wel’ maar niets is minder waar. Een goede voorbereiding is het halve werk. Plan daarom verjaardagen en activiteiten vooruit. Zo kom niet meer voor verrassingen te staan.

Dit heb je nodig:

Doel:

Voorbereid op verjaardagen en activiteiten

Tijd:

Ca. 30 minuten

Nodig:

Pen, papier, agenda (digitaal of papier), verjaardagskalender

Verjaardagen en activiteiten plannen?

Zo doe je dat:

Verzamelen maar

Maak een lijst met namen van iedereen van wie je het belangrijk vindt om de verjaardag van te onthouden. Noteer achter de namen de datum waarop ze jarig zijn of een jubileum te vieren hebben. Weet je het van iemand niet? Vraag het dan gewoon even of probeer er op een andere manier achter te komen. Verzamel daarbij voor zover mogelijk ook alle activiteiten die er komende tijd gepland staan.

Schrijf het op

Pak vervolgens de verjaardagskalender en je agenda erbij. Neem alle verjaardagen en jubilea over op de verjaardagskalender en in je agenda. Noteer daarnaast ook alle evenementen en activiteiten die al bekend zijn in je agenda. Denk hierbij aan schoolactiviteiten, activiteiten van je werk, etentjes en andere afspraken die al in de planning zitten, maar ook theatervoorstellingen en concerten die al zijn geboekt. Schrijf het allemaal op.

Verjaardagskalender

Voor mij werkt ‘the good old’ verjaardagskalender het beste om een verjaardag niet te vergeten. Deze hangt bij ons in het toilet en zo zie ik iedere dag of er (binnenkort) iemand jarig is. Voor mij is dat een goede reminder. Maar er zijn meer mogelijkheden om nooit meer een verjaardag of jubileum te vergeten.

Digitaal

Gebruik je een digitale agenda? Dan heb je daarin vaak de mogelijkheid om een melding of herinnering aan de afspraak toe te voegen en dat kan handig zijn. Dit kun je gebruiken om je op tijd aan een verjaardag of activiteit te herinneren. Zo heb je bijvoorbeeld voldoende tijd om een cadeautje of kaartje te kopen of de activiteit voor te bereiden. Hoe lang van tevoren je de herinnering erin zet is persoonlijk. Probeer eens uit wat voor jou handig werkt.

Papier

Maak je gebruik van een papieren agenda dan heb je geen mogelijkheid om er een automatische herinnering in te zetten. Wat je wel kunt doen, is op een eerder moment in je agenda noteren dat je een bepaalde actie moet ondernemen voor een komende verjaardag of activiteit. Probeer ook hier uit wat voor jou handig is; een herinnering een week van tevoren? Of maar een paar dagen?

Gebruik kleur

Soms is het lastig om verschillende afspraken in je agenda te onderscheiden. Maak daarom gebruik van kleuren. Hiervoor kun je markeerstiften, kleurstiften, of gekleurde pennen gebruiken. Geef verjaardagen één vaste kleur zodat meteen duidelijk is dat het om een verjaardag gaat. Wanneer je in je agenda op een eerder moment een herinnering plaatst, kun je dat ook in één vaste kleur doen.

Synchroniseer

Gebruik je een eigen (papieren) agenda én een gezamenlijke (digitale) agenda? Zorg er dan voor dat deze synchroon lopen. Het is de kunst om je afspraken, verjaardagen en activiteiten meteen in beide agenda’s te noteren wanneer je de verjaardag of de activiteit erin zet want dat schiet er nog wel eens in. Plan daarom wekelijks een moment in om beide agenda’s gelijk te trekken.

Tip:

Wen jezelf aan dat je iedere nieuwe verjaardag, jubileum of activiteit meteen in je agenda noteert.

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je vragen of wil je meer weten over de coaching mogelijkheden? Aarzel niet en laat het me weten, ik beantwoord je vragen graag. Ik kijk uit naar je bericht!

jb1x

Gratis E-Book & tips

Organiseren van je administratie

Gratis E-Book

Handige tips die je helpen het overzicht in je spullen, administratie, agenda en huishouden weer terug te krijgen.

Organiseren van je huis

Gratis tips & tricks

Ik geef je graag handige tips die je helpen bij het opruimen, huishouden, administreren en agenderen.