Met het maken van een weekmenu kun je veel tijd besparen. Want als je het lastig vindt om iedere dag weer te verzinnen welke maaltijd er op tafel moet komen, of als je er tijdens het koken pas achter komt dat je niet alle ingrediënten in huis hebt kun je hiermee veel tijdwinst behalen.

Neem wekelijks eens een kwartiertje de tijd om een weekmenu te maken. Je bespaart hiermee trouwens niet alleen tijd maar ook geld, twee vliegen in één klap dus!

Dit heb je nodig:

Doel: tijd en geld besparen
Tijd: ca 15 – 30 minuten
Nodig: pen en papier of mobiele telefoon met boodschappen app en/of digitaal notitieblok

Weekmenu maken? Zo doe je dat:

Neem op een vast moment in de week even de tijd om een weekmenu te maken. Kijk naar de planning van de komende week en stem de maaltijden af op de activiteiten die er die week op de agenda staan. Zo kun je rekening houden met het soort maaltijd voor als je bijvoorbeeld weinig tijd hebt of wanneer er gesport moet worden.

Wil je gebruik maken van de ingrediënten die je al in huis hebt? Check dan de koelkast, diepvries en voorraadkast en kijk wat daar in staat. Maak aan de hand van deze voorraad een weekmenu. Bekijk welke ingrediënten er nog ontbreken om de maaltijden die je hebt gekozen te kunnen maken en plaats deze op je boodschappenlijstje. Plan de meest verse ingrediënten aan het begin van de week en de wat langer houdbare ingrediënten later in de week.

Noteer het weekmenu in je agenda, op de familie planner, of hang een briefje op de koelkast zodat alle gezinsleden kunnen zien wat er op het menu staat. Dit voorkomt het eindeloos beantwoorden van de wel bekende vraag: ‘Wat eten we vandaag?’ ;-).

Komt er onverwacht iets tussendoor? Geen nood, wees flexibel en wissel waar nodig de maaltijden van verschillende dagen om.

Voordelen van het maken van een weekmenu

  • Je hoeft minder vaak naar de supermarkt
  • Je verspilt minder ingrediënten
  • Je geeft minder geld uit aan boodschappen
  • Je eet gezonder / je grijpt minder snel naar een gemakkelijke, ongezonde maaltijd
  • Je weet van tevoren wat je eet
  • Je kunt boodschappenbriefjes recyclen

Tip voor weinig tijd:

Maak een dag van tevoren een overheerlijke zelfgemaakte maaltijdsoep met verse groenten. De volgende dag hoef je deze dan alleen maar op te warmen. Serveer er een lekker broodje bij en een gezonde maaltijd is een feit!

Organized by ME | Esther van Dijk

Lees meer opknappertjes