Voorheen kreeg je in veel winkels standaard een plastic tasje om je aankoop in mee te nemen. In sommige winkels waren de tasjes zelfs onbeperktvoorradig waardoor je verzameling tasjes groeide en de plastic soep steeds groter werd.
Gelukkig is er sinds 1 januari 2016 een verbod op gratis plastic tassen met als doel het zwerfvuil op straat en in zee tegen te gaan en verspilling van grondstoffen te voorkomen. Tasjes kunnen nu alleen nog tegen betaling aangeschaft worden. Goed voor je verzameling plastic tassen maar nog beter voor het milieu!
Ondanks dat het aantal beschikbare tasjes in winkels gelukkig minder wordt, zie ik in veel huishoudens dat de verzameling van plastic tassen enorm blijft. Wat is dat toch met die tasjes? Op de een of andere manier hebben ze voor veel mensen een bepaalde aantrekkingskracht. Vaak hoor ik wanneer ik bij mensen aan het werk ben: ‘Nee die mogen niet weg hoor, altijd handig voor als…’.
Maar hoeveel plastic tassen heeft een mens nodig? Tijd om hier eens grondig de bezem doorheen te halen!
Dit heb je nodig:
Doel:
Een kleine, overzichtelijke voorraad plastic tasjes
Tijd:
Ca. 30 minuten
Nodig:
Alle (lege) plastic tasjes in huis, boodschappenkrat of big shopper, opbergsysteem
Plastic tassen opruimen? Zo doe je dat:
Hoeveel tasjes heb je nodig? Bepaal voordat je aan dit opknappertje begint hoeveel tassen je uiteindelijk wilt overhouden. Verzamel dan alle plastic tasjes die je in huis hebt in een lege boodschappenkrat of big shopper, het zijn er vaak meer dan je denkt en je vindt ze in alle hoeken en gaten.
Wanneer je alle tasjes verzameld hebt, ga je ze sorteren. Leg alle kapotte tasjes apart. Leg ook alle tasjes die niet stevig zijn, een onhandig formaat hebben of waar je helemaal niets mee kunt, apart. Nu blijven alleen de stevige, hele tassen over waar je iets in kunt meenemen. Houd het aantal tassen wat je van tevoren bepaald hebt in gedachten en kies uit de overgebleven tassen de beste uit. Kies er niet meer dan het aantal wat je vooraf bepaald hebt.
Opbergen
De tasjes kun je op verschillende manieren bewaren. Je kunt ze opvouwen en in een doosje stoppen of in een andere (plastic) tas bewaren. Je kunt er ook enkele in de auto, fietstas of boodschappenkrat leggen zodat je altijd een tas bij je hebt. Maar je kunt ze ook op andere manieren bewaren:
- Op facebook kwam ik deze oplossing tegen. Het is even knutselen maar dan heb je ook wat.
- Deze houder van IKEA is ook een handige en slimme manier om je tasjes in te bewaren.
Recycle
Alle kapotte tassen kunnen weg. Maar wat doe je met ermee? Lever ze in bij het plastic afval en recycle ze. Bijna alle gemeenten zamelen plastic verpakkingsmateriaal in. Wil je weten hoe dat in jouw gemeente is geregeld? Bij de gemeente zelf kun je de meest recente informatie raadplegen.
Kringloopwinkel
Met de tassen die je apart gelegd hebt en die nog goed zijn, kun je misschien een ander een plezier doen. Bijvoorbeeld de plaatselijke kringloopwinkel, hier zijn ze vaak blij met plastic tassen. Deze worden dan weer gebruikt om bij aankopen mee te geven. Informeer bij de plaatselijke Kringloopwinkel of zij deze kunnen gebruiken.
Eigen tas
Maar het allerbeste is om voortaan zelf een boodschappentas of -krat mee te nemen wanneer je boodschappen gaat doen of gaat shoppen.
Wil je meer weten of heb je een vraag?
Heb je vragen of wil je meer weten over de coaching mogelijkheden? Aarzel niet en laat het me weten, ik beantwoord je vragen graag.
Ik kijk uit naar je bericht!