Routine

Opruimen is niet voor iedereen een routine maar juist vaak een vervelende klus die daarom met regelmaat wordt uitgesteld. Geen zin, denken dat het veel tijd kost en er geen routine in hebben, zijn er debet aan dat het opruimen uitgesteld wordt. Gaandeweg stapelen de spullen zich op; (af)was, kleren, schoenen, tassen en alle spullen die je ‘even’ ergens hebt neergelegd om ‘straks’ op te ruimen maar die er vervolgens na een paar weken nog steeds liggen.

Pas wanneer je overal weer stapeltjes ziet verschijnen, je geen ruimte meer hebtop het aanrecht om je brood te smeren, je weer eens iets niet kunt vinden of als je eettafel geen ruimte meer biedt om aan te eten, put je jezelf weer een keertje een hele dag uit om ervoor te zorgen dat het weer enigszins leefbaar wordt. Dit kost je zoveel energie dat je de dagen erna geen puf meer hebt om klussen op te pakken.

Met dit opknappertje behoort dat tot de verleden tijd. Dit opknappertje is niet een panklare schoonmaak- of opruimactie maar een routine die je helpt nieuwe rommel te vermijden en je benedenverdieping op dagelijkse basis een opgeruimder aanblik te geven.

Dit heb je nodig:

Doel: routine voor een opgeruimd en leefbaar huis
Tijd: 10 minuten
Nodig: (kook)wekker of mobiele telefoon en eventueel hulp van partner en/of kinderen

Het 10-minuten rondje doe je zo:

Maak iedere dag – voordat je ’s avonds je bed in stapt – een rondje van 10 minuten door je woonkamer, keuken, hal en wc. Ruim alles op wat niet op zijn plek ligt en gooi weg wat in de prullenbak thuishoort. Wat je niet meer nodig hebt maar nog prima een tweede ronde mee kan, doe je in een doos die je binnenkort naar het kringloopcentrum brengt ;-).

Zet een lekker muziekje op en zet het alarm van je mobiele telefoon of zet de (kook)wekker op 10 minuten. Hang jassen op de kapstok, zet schoenen in het schoenenrek, leg sleutels op een vaste plek, gooi gelezen folders in de oud-papierbak, ruim het speelgoed van de kinderen op – natuurlijk mogen zij daarbij helpen – enzovoort. Gaat je alarm of de (kook)wekker na 10 minuten af? Breng dan het voorwerp wat je nog in handen hebt op de juiste plek en stop met opruimen. Voor vandaag ben je klaar en kun je gaan genieten van je avond.

Doe je dit een maand lang? Dan is dat ruim 5 uur opruimen per maand! Minimale inspanning met maximaal resultaat!

Heb je na een tijdje deze routine onder de knie en de smaak te pakken om jezelf meer routines eigen maken? Lees dan deze tips!

Woon je met meerdere mensen in een huis? laat hen meedoen met dit 10-minuten rondje voor een nog beter resultaat.

Organized by ME | Esther van Dijk

Lees meer opknappertjes