Schoonmaakazijn is een product wat bijna iedereen wel in de (gootsteen)kast heeft staan. Maar waar kun je het eigenlijk allemaal voor gebruiken? Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als schoonmaakmiddel of ontkalker, maar het helpt ook tegen kwaaltjes zoals voetschimmel of droog en futloos haar. Er zijn heel veel manieren waarop je schoonmaakazijn kunt gebruiken. 

10 weetjes en tips op een rij:

1. Wasverzachter

Doe ca. 2 à 3 el azijn in het wasverzachter bakje van je wasmachine. Het ontkalkt, geeft de was een frisse geur en verwijderd de achtergebleven zeepresten.

2. Waterkoker ontkalken

Doe 1 kopje azijn in de waterkoker, vul deze verder af met water en laat koken. Spoel daarna goed uit met water, de kalk is verdwenen.

3. Koffiezetapparaat ontkalken

Doe 1 kopje azijn in je koffiezetter, vul deze verder af met water en laat deze doorlopen. Laat deze daarna nog twee keer met alleen water doorlopen en de kalk is verdwenen.

4. Vieze geurtjes verwijderen uit de magnetron

Vul een bakje voor ¼ met azijn en vul de rest met water. Laat ca. 2 minuutjes op vol vermogen draaien en de nare geur is verdwenen. Na deze 2 minuten is de magnetron ook nog ‘ns gemakkelijk schoon te maken.

5. Zweetgeur verwijderen uit (sport)kleding

Vul een emmer water en doe hier een flinke scheut azijn in. Laat het zo een uurtje staan en doe het daarna in de wasmachine en de geuren zijn verdwenen.

6. Luchtverfrisser voor je huis

Hangt er in huis een kook- of rooklucht? Vul dan een paar schoteltjes met azijn, zet deze in je (woon)kamer neer en de nare luchtjes verdwijnen.

7. Weg met groenaanslag op je terras

Vul een plantenspuit met pure schoonmaakazijn en spuit dit op je terrastegels, herhaal zo nodig nog een keer. Kies hiervoor een moment uit dat er geen regen voorspeld is.

8. Geeft verlichting bij brandnetelplekken

Drenk een keukenpapier in schoonmaakazijn en houd deze op de brandnetelplek. De jeuk verdwijnt vanzelf.

9. Nooit meer uitgekookte eieren

Doe een klein scheutje azijn in het water wanneer je eieren kookt, dit voorkomt dat de schil scheurt tijdens het koken.

10. Zeemt ramen streeploos schoon

Doe een scheutje azijn bij het sopje wanneer je je ramen gaat zemen. Gegarandeerd een streeploos resultaat.

Zoals je leest is schoonmaakazijn multifunctioneel te gebruiken. Daarnaast is het biologisch afbreekbaar dus het is goed voor het milieu. Omdat het goedkoper is dan allerlei schoonmaak-, ontkalkingsmiddelen en wasverzachters is het ook nog eens goed voor je portemonnee. Goede redenen om wat vaker voor azijn te kiezen.

Lees meer milieuvriendelijke schoonmaaktips.

Organized by ME | Esther van Dijk