Schoonmaakazijn is een product wat bijna iedereen wel in de (gootsteen)kast heeft staan. Maar waar kun je het eigenlijk allemaal voor gebruiken? Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als schoonmaakmiddel of  als ontkalker, maar het helpt ook tegen kwaaltjes zoals voetschimmel of droog en futloos haar. Er zijn heel veel manieren waarop je schoonmaakazijn kunt gebruiken. We zetten een aantal gebruiksfuncties voor je op een rij.

10 weetjes en tips op een rij:

1. Wasverzachter

Doe ca. 2 à 3 eetlepels azijn in het wasverzachter bakje van de wasmachine wanneer je een was gaat draaien. Het ontkalkt, geeft de was een frisse geur, het is goed voor het behoud van de kleuren en het verwijderd achtergebleven zeepresten.

2. Waterkoker ontkalken

Doe 1 kopje azijn in de waterkoker. Vul de waterkoker verder aan met kraanwater en laat het koken. Spoel de waterkoker daarna goed uit met water en zet de deze nog een keer aan met alleen water. Spoel de waterkoker nog een paar keer goed na en de kalk is verdwenen.

3. Koffiezetapparaat ontkalken

Doe 1 kopje azijn in het koffiezetapparaat. Vul het apparaat verder aan met kraanwater en laat het doorlopen. Vul het koffiezetapparaat daarna met alleen water en laat het nog 2 keer doorlopen en de kalk is verdwenen.

4. Vieze geurtjes verwijderen uit de magnetron

Vul een bakje voor ¼ met azijn en vul het verder aan met kraanwater. Laat de magnetron ongeveer 2 minuutjes op vol vermogen draaien en de nare geurtjes zijn verdwenen. Een bijkomend voordeel is dat de vuilresten die eventueel in de magnetron zitten na deze 2 minuten ook nog eens gemakkelijk te verwijderen zijn.

5. Zweetgeur verwijderen uit (sport)kleding

Vul een emmer met kraanwater en doe hier een flinke scheut azijn bij. Laat het zo ongeveer een uurtje of anderhalf staan (langer mag natuurlijk ook) en stop de kleding daarna in de wasmachine. Draai de was op een normaal programma en de geuren zijn verdwenen.

6. Luchtverfrisser voor je huis

Hangt er in huis een kook- of rooklucht? Vul dan een paar schoteltjes met azijn en zet deze op verschillende plekken in je (woon)kamer neer. Laat de schoteltjes een nachtje staan en de nare luchtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon.

7. Weg met groenaanslag op je terras

Ook groene aanslag op je terras kun je te lijf gaan met azijn. Vul  een plantenspuit met pure schoonmaakazijn en spuit dit op je terrastegels. Herhaal dit zo nodig nog een keer. Kies voor deze klus – als het mogelijk is – een moment uit dat er geen regen voorspeld is.

8. Geeft verlichting bij brandnetelplekken

Nare jeuk van de brandnetels? Drenk een stuk keukenpapier in schoonmaakazijn en houd deze op de brandnetelplek. Het werkt verzachtend en de jeuk verdwijnt vanzelf.

9. Nooit meer uitgekookte eieren

Koken je eieren wel eens uit? Doe een klein scheutje azijn in het water wanneer je eieren kookt. Dit voorkomt dat de schil scheurt tijdens het koken. Je eieren blijven heel en koken niet meer uit.

10. Zeemt ramen streeploos schoon

Eindeloos aan het poetsen om de laatste strepen weg te boenen na het ramen zemen? Doe een scheutje schoonmaakazijn bij het sopje als je gaat ramen zemen. Gegarandeerd een streeploos resultaat.

Zoals je leest is schoonmaakazijn multifunctioneel te gebruiken. Daarnaast is het biologisch afbreekbaar dus ook goed voor het milieu. Omdat het goedkoper is dan allerlei schoonmaak-, ontkalkingsmiddelen en wasverzachters is het ook nog eens goed voor je portemonnee. Goede redenen om wat vaker voor azijn te kiezen.

Meer milieuvriendelijke schoonmaaktips vind je hier.

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je vragen of wil je meer weten over de coaching mogelijkheden? Aarzel niet en laat het me weten, ik beantwoord je vragen graag.

Ik kijk uit naar je bericht!

jb1x

Gratis E-Book & tips

Organiseren van je administratie

Gratis E-Book

Handige tips die je helpen het overzicht in je spullen, administratie, agenda en huishouden weer terug te krijgen.

Organiseren van je huis

Gratis tips & tricks

Ik geef je graag handige tips die je helpen bij het opruimen, huishouden, administreren en agenderen.