Schoonmaakkastje schoonmaken en opruimen | Opknappertje 22

Het schoonmaken en opruimen van je schoonmaakkastje is een klus waarvan veel mensen denken dat het niet nodig is. Maar weet jij hoeveel soorten schoonmaakmiddelen er in jouw schoonmaakkastje staan? En worden ze allemaal gebruikt? Of pak je toch iedere keer weer dezelfde schoonmaakmiddelen voor het schoonmaken van je huis? In de praktijk zie ik nogal eens dat er veel soorten schoonmaakmiddelen in huis staan: ‘Voor elke klus een bus’. Maar is dat eigenlijk wel nodig? Of kunnen we onze collectie schoonmaakmiddelen aardig uitdunnen?

In de meeste gevallen wel. Want ondanks dat allerlei reclames je wijs maken dat je voor elke schoonmaakklus een ander middel nodig hebt, blijkt dit in de praktijk vaak anders uit te pakken. Als  je weer eens bent gezwicht voor een of andere (TV) reclame en toch weer dat onmisbare schoonmaakmiddel hebt gekocht, blijft dat vaak onaangeroerd in je kast staan. Je grijpt toch meestal weer terug naar het oude vertrouwde middel wat prettig schoonmaakt of lekker ruikt.

Tijd dus om de bezem door je schoonmaakkastje te halen en je te ontdoen van alle overbodige middelen!

Dit heb je nodig:

Nodig: Vuilniszak, teiltje, allesreiniger en een microvezeldoekje
Doel: Een overzichtelijke voorraad schoonmaakmiddelen
Tijd: Ca. 30 minuten

Schoonmaakkastje schoonmaken en opruimen? Zo doe je dat:

Wat heb je eigenlijk allemaal nodig voor het schoonmaken van je huis? Gebruik dit overzicht bij het opschonen van je schoonmaakkastje. Het is een overzicht van alle schoonmaakmiddelen en -materialen die jou helpen om je huis lekker fris en hygiënisch te houden.

Sorteer flacons

Neem de schoonmaakmiddelen één voor één uit je schoonmaakkastje en bepaal per fles, pot of doosje of je dit middel ook daadwerkelijk gebruikt. Stel jezelf vervolgens de vragen: gebruik ik het regelmatig? Maakt het prettig schoon? Ruikt het lekker? Bewaar alleen schoonmaakmiddelen die je ook echt gebruikt, prettig schoonmaken en/of lekker ruiken.

Sorteer zemen, doekjes en sponzen

Neem ook je zemen, doekjes en sponzen onder de loep en beoordeel of je ze regelmatig gebruikt en of je er prettig mee kunt schoonmaken. Bepaal vervolgens hoeveel per soort je er écht nodig hebt. Doe alle zemen, doekjes en sponzen die niet prettig werken, kapot zijn of waarvan je er veel teveel hebt, weg.

Schoonmaken

Wanneer je al je schoonmaakmiddelen, zemen, doekjes en sponzen uit je kastje gehaald en gesorteerd hebt, is dat een mooi moment om het kastje even lekker schoon te maken. Maak met een sopje van water en allesreiniger het kastje met een microvezeldoekje schoon.

Opbergen

Is het kastje weer droog? Zet dan alle spullen gesorteerd en overzichtelijk weer terug. Bewaar de schoonmaakmiddelen die je vaak nodig hebt vooraan in je schoonmaakkast. Je kunt ze eventueel ook gezamenlijk in een emmer of teil bij elkaar bewaren zodat je deze gemakkelijk kunt pakken als je snel even iets moet schoonmaken. Spullen die je minder vaak gebruikt, zet je meer achteraan in je schoonmaakkast.

Bewaar zemen, doekjes, sponzen, borstels etc. in een mandje bij elkaar. Op deze manier voorkom je dat ze door je schoonmaakkastje gaan zwerven en het binnen no-time een onoverzichtelijk geheel wordt.

Weggooien

Niet alle schoonmaakmiddelen mogen in de vuilnisbak of container gegooid worden. Check het etiket om te lezen of het betreffende middel onder chemisch afval valt of niet. Wil je weten in welke afvalbak het thuishoort? Check dan de afvalscheidingswijzer.

Recycle

Heb je kapotte of gebruikte zemen en doeken die je niet meer kunt gebruiken of wilt gebruiken? Deponeer ze in de textielcontainer. Doeken die nog nieuw of goed te gebruiken zijn, kun je eventueel naar het kringloopcentrum brengen. Ook dierenpensions en/of dierenartsen kunnen deze doeken vaak goed gebruiken.

Tip:
Laat je niet meer verleiden tot het doen van aankopen van middelen die je toch niet gaat gebruiken 😉

Esther van Dijk | Organized by ME

Lees meer opknappertjes

By |2019-04-14T15:22:33+02:0012 april, 2019|Opknappertje, Tips|Reacties uitgeschakeld voor Schoonmaakkastje schoonmaken en opruimen | Opknappertje 22

About the Author:

Professional organizer in het team van De Huishoudcoach® en is werkzaam in de regio Midden- en West-Brabant, Zuid-Holland en Midden Nederland. Esther geeft duidelijk houvast wanneer je het overzicht en de grip bent kwijtgeraakt en biedt vakkundig inzicht in en praktische oplossingen voor al je organisatieproblemen, zowel thuis als ook op kantoor. Daarnaast verzorgt Esther regelmatig praktische en inspirerende workshops, cursussen en lezingen over opruimen en organiseren.