Je schoonmaakkastje schoonmaken en opruimen is een klus waarvan je misschien denkt dat het niet echt nodig is. Maar weet jij eigenlijk hoeveel soorten schoonmaakmiddelen er in jouw schoonmaakkastje staan? En worden ze allemaal gebruikt? Of pak je toch iedere keer weer dezelfde schoonmaakmiddelen voor het schoonmaken van je huis?

In de praktijk komt het nogal eens voor dat er best veel soorten schoonmaakmiddelen in huis staan. Heb je ‘voor elke klus een bus’? Of kun je de collectie schoonmaakmiddelen best wel eens wat uitdunnen?

In de meeste gevallen wel. Want ondanks dat allerlei reclames je wijs maken dat je voor elke schoonmaakklus een ander middel nodig hebt, blijkt dit in de praktijk vaak anders uit te pakken. Als  je weer eens bent gezwicht voor een of andere (TV) reclame en toch weer dat ene onmisbare schoonmaakmiddel hebt gekocht, blijft dat vaak onaangeroerd in je kast staan. Je grijpt vaak weer terug naar het oude vertrouwde middel wat prettig schoonmaakt of lekker ruikt.

Tijd dus om de bezem door je schoonmaakkastje te halen en je te ontdoen van alle overbodige middelen!

Dit heb je nodig:

Doel:

Een schoon en overzichtelijke ingericht schoonmaakkastje

Tijd:

Ca. 30 minuten

Nodig:

Vuilniszak, teiltje, allesreiniger en een microvezeldoekje

Schoonmaakkastje schoonmaken en opruimen? Zo doe je dat:

Wat heb je eigenlijk allemaal nodig voor het schoonmaken van je huis? Gebruik dit overzicht bij het opschonen van je schoonmaakkastje. Het is een overzicht van alle schoonmaakmiddelen en -materialen die nodig je hebt om je huis lekker fris en hygiënisch te houden.

Sorteer flacons

Neem de schoonmaakmiddelen één voor één uit je schoonmaakkastje en bepaal per fles, pot of doosje of je dit middel ook daadwerkelijk gebruikt. Stel jezelf vervolgens de vragen: Gebruik ik het regelmatig? Maakt het prettig schoon? Ruikt het lekker?

Bewaar alleen schoonmaakmiddelen die je ook echt gebruikt, prettig schoonmaken en/of lekker ruiken.

Sorteer zemen, doekjes en sponzen

Neem ook je zemen, doekjes en sponzen onder de loep en beoordeel of je ze regelmatig gebruikt en of je er prettig mee kunt schoonmaken. Bepaal vervolgens hoeveel per soort je er écht nodig hebt. Doe alle zemen, doekjes en sponzen die niet prettig werken, kapot zijn of waarvan je er veel teveel hebt, weg.

Schoonmaken

Wanneer je al je schoonmaakmiddelen, zemen, doekjes en sponzen uit je kastje gehaald en gesorteerd hebt, is dat een mooi moment om het even lekker schoon te maken. Maak een sopje van water en allesreiniger en maak het kastje met een microvezeldoekje schoon.

Opbergen

Is het kastje weer droog? Zet dan alle spullen gesorteerd en overzichtelijk terug. Bewaar de schoonmaakmiddelen die je vaak nodig hebt vooraan in je schoonmaakkast zodat je er gemakkelijk bij kunt. Je kunt ze eventueel ook gezamenlijk in een emmer of teil bij elkaar bewaren zodat je alles meteen bij de hand hebt als je snel even iets moet schoonmaken. Spullen die je minder vaak gebruikt, zet je meer achteraan in de schoonmaakkast.

Bewaar zemen, doekjes, sponzen, borstels etc. in een mandje bij elkaar. Op deze manier voorkom je dat ze door je schoonmaakkastje gaan zwerven en het binnen no-time een onoverzichtelijk geheel wordt.

Weggooien

Niet alle schoonmaakmiddelen mogen in de vuilnisbak of container weggegooid worden. Check het etiket om te lezen of het betreffende middel onder chemisch afval valt of niet. Wil je weten in welke afvalbak het thuishoort? Check dan de afvalscheidingswijzer.

Recycle

Heb je kapotte of gebruikte zemen en doeken die je niet meer kunt of wilt gebruiken? Deponeer deze dan in de textielcontainer. Doeken die nog nieuw of goed te gebruiken zijn, kun je eventueel naar het kringloopcentrum brengen. Ook dierenpensions en/of dierenklinieken kunnen deze doeken vaak goed gebruiken.

Tip:

Weersta voortaan de verleiding tot het doen van aankopen van middelen waarvan je eigenlijk al bij voorbaat weet dat je die toch niet gaat gebruiken 😉

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je vragen of wil je meer weten over de coaching mogelijkheden? Aarzel niet en laat het me weten, ik beantwoord je vragen graag. Ik kijk uit naar je bericht!

jb1x

Gratis E-Book & tips

Organiseren van je administratie

Gratis E-Book

Handige tips die je helpen het overzicht in je spullen, administratie, agenda en huishouden weer terug te krijgen.

Organiseren van je huis

Gratis tips & tricks

Ik geef je graag handige tips die je helpen bij het opruimen, huishouden, administreren en agenderen.