Het schoonmaken en opruimen van je schoonmaakkastje is een klus waarvan veel mensen denken dat het niet nodig is. Maar weet jij hoeveel soorten schoonmaakmiddelen er in jouw schoonmaakkastje staan? En worden ze allemaal gebruikt? Of pak je toch iedere keer weer dezelfde schoonmaakmiddelen voor het schoonmaken van je huis? In de praktijk zie ik nogal eens dat er veel soorten schoonmaakmiddelen in huis staan: ‘Voor elke klus een bus’. Maar is dat eigenlijk wel nodig? Of kunnen we onze collectie schoonmaakmiddelen aardig uitdunnen?

In de meeste gevallen wel. Want ondanks dat allerlei reclames je wijs maken dat je voor elke schoonmaakklus een ander middel nodig hebt, blijkt dit in de praktijk vaak anders uit te pakken. Als  je weer eens bent gezwicht voor een of andere (TV) reclame en toch weer dat onmisbare schoonmaakmiddel hebt gekocht, blijft dat vaak onaangeroerd in je kast staan. Je grijpt toch meestal weer terug naar het oude vertrouwde middel wat prettig schoonmaakt of lekker ruikt.

Tijd dus om de bezem door je schoonmaakkastje te halen en je te ontdoen van alle overbodige middelen!

Dit heb je nodig:

Doel:

Een overzichtelijke voorraad schoonmaakmiddelen

Tijd:

Ca. 30 minuten

Nodig:

Vuilniszak, teiltje, allesreiniger en een microvezeldoekje

Schoonmaakkastje schoonmaken en opruimen? Zo doe je dat:

Wat heb je eigenlijk allemaal nodig voor het schoonmaken van je huis? Gebruik dit overzicht bij het opschonen van je schoonmaakkastje. Het is een overzicht van alle schoonmaakmiddelen en -materialen die nodig hebt om je huis lekker fris en hygiënisch te houden.

Sorteer flacons

Neem de schoonmaakmiddelen één voor één uit je schoonmaakkastje en bepaal per fles, pot of doosje of je dit middel ook daadwerkelijk gebruikt. Stel jezelf vervolgens de vragen: gebruik ik het regelmatig? Maakt het prettig schoon? Ruikt het lekker? Bewaar alleen schoonmaakmiddelen die je ook echt gebruikt, prettig schoonmaken en/of lekker ruiken.

Sorteer zemen, doekjes en sponzen

Neem ook je zemen, doekjes en sponzen onder de loep en beoordeel of je ze regelmatig gebruikt en of je er prettig mee kunt schoonmaken. Bepaal vervolgens hoeveel per soort je er écht nodig hebt. Doe alle zemen, doekjes en sponzen die niet prettig werken, kapot zijn of waarvan je er veel teveel hebt, weg.

Schoonmaken

Wanneer je al je schoonmaakmiddelen, zemen, doekjes en sponzen uit je kastje gehaald en gesorteerd hebt, is dat een mooi moment om het kastje even lekker schoon te maken. Maak met een sopje van water en allesreiniger het kastje met een microvezeldoekje schoon.

Opbergen

Is het kastje weer droog? Zet dan alle spullen gesorteerd en overzichtelijk weer terug. Bewaar de schoonmaakmiddelen die je vaak nodig hebt vooraan in je schoonmaakkast. Je kunt ze eventueel ook gezamenlijk in een emmer of teil bij elkaar bewaren zodat je deze gemakkelijk kunt pakken als je snel even iets moet schoonmaken. Spullen die je minder vaak gebruikt, zet je meer achteraan in je schoonmaakkast.

Bewaar zemen, doekjes, sponzen, borstels etc. in een mandje bij elkaar. Op deze manier voorkom je dat ze door je schoonmaakkastje gaan zwerven en het binnen no-time een onoverzichtelijk geheel wordt.

Weggooien

Niet alle schoonmaakmiddelen mogen in de vuilnisbak of container gegooid worden. Check het etiket om te lezen of het betreffende middel onder chemisch afval valt of niet. Wil je weten in welke afvalbak het thuishoort? Check dan de afvalscheidingswijzer.

Recycle

Heb je kapotte of gebruikte zemen en doeken die je niet meer kunt gebruiken of wilt gebruiken? Deponeer ze in de textielcontainer. Doeken die nog nieuw of goed te gebruiken zijn, kun je eventueel naar het kringloopcentrum brengen. Ook dierenpensions en/of dierenartsen kunnen deze doeken vaak goed gebruiken.

Tip:

Weersta voortaan de verleiding tot het doen van aankopen van middelen die je toch niet gaat gebruiken 😉

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Blijf er niet mee zitten! Mail of bel me en stel je vraag dan kun je mij vertellen waar je tegenaan loopt en wat je belangrijkste knelpunten zijn. Samen bekijken we wat jouw wensen en doelen zijn en hoe we deze het beste kunnen aanpakken.

jb1x

Gratis E-Book & tips

Organiseren van je administratie

Gratis E-Book

Handige tips die je helpen het overzicht in je spullen, administratie, agenda en huishouden weer terug te krijgen.

Ja! die pak ik mee
Organiseren van je huis

Gratis trips & tricks

Ik geef je graag handige tips die je helpen bij het opruimen, huishouden, administreren en agenderen.

Ja! Leuk om te lezen