Onlangs heb ik samen met één van mijn klanten de schuur opgeruimd en er grondig de bezem door gehaald.

Het was zeker niet de eerste keer dat ik een klant help met het opruimen en organiseren van de schuur. Het is zelfs een veel gestelde hulpvraag en dat inspireerde mij voor deze mail.

De schuur is vaak een dumpplek van overtollige spullen, net als de zolder. Spullen die naar de stort of naar de kringloop moeten worden gebracht, worden daar vaak (tijdelijk) geparkeerd.

Verder tref ik regelmatig verfblikken en ander bouwmateriaal in de schuur aan die eigenlijk al afgevoerd had moeten worden. Maar ook buitenspeelgoed waar de kinderen al geruime tijd te groot voor zijn en zelfs (oude) administratie en boeken. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik heb het wel eens aangetroffen.

‘Het is zo even uit het zicht en staat niet in de weg’ wordt me vaak verteld. Totdat de schuur zo overvol raakt met allerlei spullen dat ze hun fiets niet eens meer fatsoenlijk uit de schuur kunnen pakken of het (tuin)gereedschap wat ze nodig hebben niet meer kunnen vinden.

Kortom:
Het belandt in de schuur en ligt daar na lange tijd nog steeds. Is dit ook herkenbaar voor jou?

Zoals je hierboven leest voor veel mensen wel en ik dacht: misschien kun jij ook wel wat tips gebruiken om je schuur op te ruimen. Maar voordat ik deze met je deel eerst nog even het resultaat van een ochtend hard werken.

Voor en na

Eén van mijn klanten heeft toestemming gegeven om de voor en na foto’s van haar schuur te delen. Zie hieronder hoe het was en welk resultaat we samen hebben bereikt in een dagdeel tijd. Super trots op haar!!

Het is leuk en het werkt motiverend om een foto te maken voordat je begint aan het opruimen van je schuur en natuurlijk ook een foto van daarna.

Je denkt misschien: Ach, ik weet heus wel hoe het eruit zag hoor’. Maar als het opgeruimd is en je kijkt terug naar hoe het was voordat je begon met opruimen, kun je dubbel zo trots zijn op jezelf met het behaalde resultaat.

Met deze tips ruim jij je schuur vakkundig op:

Bereid je voor

Zorg dat je een dag(deel) ongestoord de tijd hebt om een start te maken met het opruimen van je schuur. Kies bij voorkeur een moment uit dat het droog is en zorg voor voldoende sorteerruimte.

Inventariseer of je voldoende materialen hebt om te sorteren en weg te gooien. Houd ook rekening met het eventueel wegbrengen van spullen die afgevoerd moeten worden of naar een nieuwe eigenaar gaan. Schakel hiervoor eventueel alvast hulptroepen of transportmiddelen in.

Hou in gedachten dat Rome ook niet in één dag gebouwd is. Heb je een grote schuur of zie je het niet zitten om de hele schuur in één keer aan te pakken? Verdeel het opruimen van je schuur dan over verschillende dagen. Zo voorkom je dat je aan het einde van de dag geen energie meer over hebt voor andere dingen.

Aanpak

Werk vervolgens plank voor plank, kastje voor kastje of 1m2 voor 1m2. Kies een plek en maak die eerst helemaal leeg. Ga daarna pas verder met een volgende plek.

Maak gebruik van kratten om de spullen te sorteren. Zijn er veel en grote spullen in de schuur? Maak dan gebruik van denkbeeldige sectoren in de tuin of op de oprit.

Hanteer bijvoorbeeld een krat (of denkbeeldige sector) voor spullen die naar de stort gaan, een krat voor de kringloop of weg te geven spullen en een krat met spullen die je wilt houden.

Houden of weg?

Het is misschien wel lastig om te bepalen wat je wilt houden en wat er weg kan. Bepaal van tevoren een aantal criteria voor het houden of wegdoen van spullen en houd je daar ook aan.

Bepaal bijvoorbeeld dat wanneer een voorwerp stuk is of niet meer voldoet, je deze weg doet. Bepaal ook hoeveel exemplaren je van één voorwerp maximaal nodig hebt en écht wilt behouden, de rest doe je weg.

Kijk ook of de spullen nog actueel zijn. Bijvoorbeeld buitenspeelgoed van de kinderen: Spelen ze er nog mee? Of zijn ze er ondertussen te groot voor geworden? En al die hobby en sport spullen; ga je die écht nog gebruiken? Of is die tijd nu wel voorbij?

Bewaar spullen niet om het bewaren want dan staan ze over een aantal jaar nog in de schuur. Soms moet je rigoureus zijn want opruimen is beslissingen nemen, niet het verplaatsen van spullen en dat maakt het nou juist zo lastig.

Categoriseer

Maak categorieën van de spullen die je in de schuur wilt bewaren. Bewaar zoveel mogelijk soort bij soort. Dus: Verfspullen bij verfspullen, gereedschap bij gereedschap en buitenspeelgoed bij buitenspeelgoed etc.

Plaats de categorie die je het vaakst nodig hebt op een gemakkelijk te bereiken plek. Spullen die je minder vaak nodig hebt, kun je op een iets minder goed bereikbare plek weg zetten, bijvoorbeeld een plankje hoger of lager.

Schoonmaken

Het is fijn om tussentijds de opgeruimde vloer even aan te vegen. En heb je (gesloten) kasten? Misschien wil je hier ook wel even een doekje doorheen halen om het lekker op te frissen.

Afvoeren

Waarschijnlijk heb je een aantal spullen verzameld die weg kunnen. Naar de milieu straat, de kringloopwinkel, voor de verkoop of weggeven. Zorg ervoor dat je deze spullen zo snel mogelijk afvoert.

Check de openingstijden van de milieu straat en/of kringloopwinkel en spreek af wanneer de nieuwe eigenaar zijn of haar spullen komt ophalen.

Verkopen

Wil je spullen verkopen? Plan hiervoor binnenkort een moment in om ze te fotograferen en op een verkoopsite te plaatsen.

Maak een exit plek in je schuur om de te verkopen of weg te geven spullen tijdelijk neer te zetten. Deze plek kun je dan voortaan gebruiken om spullen die je niet meer nodig hebt en/of afgevoerd moeten worden neer te zetten. Is deze plek vol? Dan is dat een mooi moment om die spullen weg te brengen.

Veiligheid voorop

Het even snel pakken van je spullen wanneer je haast hebt, kan je duur komen te staan. Want in een schuur kunnen zware spullen en risicovolle stoffen staan en daar ben je niet altijd op bedacht wanneer je haast hebt.

Daarom is het verstandig om je spullen goed en veilig op te bergen.

💡 Plaats zware spullen niet te hoog, zorg dat je deze niet boven je macht hoeft te tillen

💡 Zet brandbare en giftige stoffen op kind veilige hoogte of in een afsluitbare box

💡 Maak de stellingkasten goed vast aan de muur

💡 Hang ook in je schuur rookmelders op

💡 Zorg voor inbraak werend hang- en sluitwerk

💡 Leg scherpe voorwerpen zoals messen en zagen niet los in een bak maar hang deze op

Opbergsysteem

Bewaar zoveel mogelijk in doorzichtige boxen of kratten. Zo kun je de inhoud gemakkelijk zien en voorkom je dat je over een jaar niet meer weet wat er ook alweer in die ene box zit. En om misverstanden te voorkomen kun je de boxen natuurlijk ook voorzien van een handig label waarop je schrijft wat erin zit.

Bundel kleinere materialen met bakjes, zakjes of (kabel)binders. Zo voorkom je dat deze spullen overal tussen geraken.

Heb je nieuwe opbergers nodig? Schaf deze pas aan nadat je de schuur helemaal hebt opgeruimd. Want pas dan weet je welke spullen er over blijven en welke opbergmaterialen daarvoor nodig zijn.

Heeft deze mail je geïnspireerd om in jouw schuur aan de slag te gaan? Dan ben ik natuurlijk ben ik heel benieuwd naar jouw voor en na foto’s. Ik zou het heel leuk vinden als je deze met me wilt delen door me een mail te sturen. Ik kijk ernaar uit!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het opruimen van je schuur?

Neem dan eens vrijblijvend contact met me op.  Dan kun je mij vertellen waar je tegenaan loopt en wat je belangrijkste knelpunten zijn. Samen bekijken we wat jouw wensen en doelen zijn en hoe we deze het beste kunnen aanpakken.

jb1x

Gratis E-Book & tips

Organiseren van je administratie

Gratis E-Book

Handige tips die je helpen het overzicht in je spullen, administratie, agenda en huishouden weer terug te krijgen.

Organiseren van je huis

Gratis tips & tricks

Ik geef je graag handige tips die je helpen bij het opruimen, huishouden, administreren en agenderen.