Speelgoed schoonmaken? Is dat nodig dan? Je denkt er niet zo snel aan om ook het speelgoed van je kinderen schoon te maken. Voor de meeste van ons geen dagelijkse bezigheid. Maar zo nu en dan is het wel verstandig om het speelgoed schoon te maken. Maar wanneer doe je dat dan?

Je kind kan niet met al het speelgoed tegelijk spelen. Kies een moment uit voor het speelgoed schoonmaken wanneer je kind nieuwe cadeautjes heeft gekregen. Bijvoorbeeld met verjaardagen, Sinterklaas of Kerst. Je kind kan niet met alles tegelijk spelen dus wissel op die momenten het speelgoed af. Wanneer je iets nieuws neerzet, kun je het oude speelgoed schoonmaken en gaat het schoon de kast in. Wissel je weer van speelgoed dan doe je hetzelfde.

Om het speelgoed schoonmaken wat gemakkelijker te maken volgen hier een aantal tips:

Speelgoed schoonmaken? 4 slimme tips!

Je kunt op verschillende manieren speelgoed schoonmaken. Natuurlijk kun je het met de hand schoonmaken in een sopje. Maar ook de vaatwasser, wasmachine en vriezer kunnen hiervoor hele handige en tijdbesparende hulpmiddelen zijn.

Afwassen

Het meeste speelgoed kun je gewoon met de hand afwassen. Gebruik hiervoor bij voorkeur een biologisch schoonmaakmiddel, zeker wanneer het speelgoed is wat regelmatig in de mond gestopt wordt. Met gewone schoonmaakmiddelen kan er een schadelijk restje achterblijven op het speelgoed.

Wat groter plastic speelgoed en buitenspeelgoed kun je gemakkelijk afwassen in een emmer of teil met allesreiniger. Laat het even inweken en maak het daarna eenvoudig schoon met een sponsje. Voor lastig te bereiken plekjes gebruik je een oude tandenborstel.

Vaatwasser

Je zult er versteld van staan wat je allemaal in de vaatwasser kunt schoonmaken. Ook speelgoed dus. Snel, gemakkelijk en hygiënisch schoon! Denk hierbij aan bijvoorbeeld een kinderserviesje, keukenspulletjes, bad speelgoed of klein, plastic speelgoed wat niet op batterijen werkt. Draai de vaatwasser niet op het heetste programma en vul alleen de bovenste lade met speelgoed om te voorkomen dat het vervormt of beschadigt.

Wasmachine

Heb je veel speelgoed tegelijk schoon te maken? Zoals bijvoorbeeld bouwsteentjes? Doe ze in een dekbedovertrek of kussensloop en was ze op een handwas- of wol programma in de wasmachine. Laat de bouwstenen na het wassen aan de lucht drogen. Ook knuffels kun je goed in de wasmachine opfrissen. Stop ze in een kussensloop en was ze op een fijnwas programma. Doe de knuffels niet in de droger maar laat ze op een wasrek droog worden. Gebruik in beide gevallen geen wasverzachter.

Vriezer

Knuffels zijn een bron van bacteriën. Ze worden overal mee naartoe gesleept en hebben vaak heel wat te verduren. Wil je de knuffel van je kind niet te vaak in de wasmachine wassen om slijtage te voorkomen? Is de knuffel niet echt vies maar wil je toch de bacteriën doden? Doe de knuffel dan in een plastic zak en leg deze een aantal uren in de vriezer. Bacteriën en mijt overleven deze temperaturen niet. Wil je luizen op knuffels bestrijden? Stop deze dan minstens 24 uur in een afgesloten zak in de vriezer.

Organized by ME | Esther van Dijk

Ruimte maken voor de nieuwe aanvoer speelgoed?

Lees hier hoe je dat handig aanpakt.