Heb je moeite met het opruimen en organiseren van je spullen? Grijp je regelmatig mis en ben je te veel tijd kwijt met het zoeken naar dat éne voorwerp? En wil je nu voor eens en voor altijd je spullen handig en efficiënt opruimen en organiseren met blijvend resultaat?
Deze 9 spelregels geven je houvast bij het opruimen en organiseren van je spullen. Volg je deze 9 spelregels? Dan blijft je huis op dagelijkse basis meer opgeruimd en kun je het ook gemakkelijker opgeruimd houden.
9 Spelregels om slim en effectief op te ruimen:
#1 Bewaar alleen spullen die je écht gebruikt
Bewaar je wel eens spullen ‘voor het geval dat’ of ‘je weet nooit waar het goed voor is’? Wees kritisch en bewaar alleen spullen die je ook écht gebruikt.
Uit onderzoek blijkt dat we slechts zo’n 25 % van de spullen die we bezitten ook daadwerkelijk gebruiken. Dat betekent dus dat we circa 75 % van onze spullen niet of nauwelijks gebruiken!
Regelmatig zie ik kasten vol spullen die niet of nauwelijks gebruikt worden maar wel kostbare kastruimte in beslag nemen. De spullen die wél regelmatig gebruikt worden, hebben hierdoor geen plaats in de kast en staan er vaak op, naast of zwerven ergens door het huis.
Geef de spullen die je écht gebruikt een voorkeursbehandeling door deze een plek ín de kast te geven.
#2 Bewaar spullen waar je ze gebruikt
Met deze spelregel maak je het opruimen en organiseren van je spullen een stukje gemakkelijker. Want waarom zou je alsmaar moeten sjouwen met spullen van de ene naar de andere plek terwijl je ze het beste kunt bewaren waar je ze gebruikt?
Aan de hand van een paar voorbeelden zal ik deze spelregel illustreren:
- Theedoeken en handdoeken gebruik je meestal in de keuken, maar worden vaak bewaard in de linnenkast in de slaapkamer. Creëer een plek in de keuken waar je deze kunt bewaren. Zo heb je ze bij de hand wanneer je een schone doek nodig hebt.
- Doe jij je administratie meestal in de woonkamer? Maar staan al je benodigdheden voor het doen van je administratie in de ‘werkkamer’ of op ‘kantoor’? Maak het jezelf gemakkelijk en creëer in de woonkamer een plek om deze spullen te bewaren. Dat maakt het doen van je administratie al een stukje gemakkelijker en de kans dat je die taak oppakt, groter.
Bewaar daarom je spullen zoveel mogelijk waar je ze gebruikt.
#3 Bewaar spullen op een vaste plek
Weet je even niet waar je iets moet laten? Grote kans dat het ‘tijdelijk’ ergens weggelegd wordt. Op de (koel)kast, eettafel of in de fruitschaal zijn hierbij favoriete plekken.
Spullen die ergens ‘tijdelijk’ belanden, liggen vaak in de weg en heb je regelmatig in handen om te verplaatsen. Of je weet niet meer waar je het gelaten hebt en bent onnodig tijd kwijt met het zoeken ernaar.
Deze spullen blijven rondzwerven in je huis. En rondzwervende spullen veroorzaken rommel en ergernis.
Bewaar spullen daarom zoveel mogelijk op een vaste, logische plek zodat je ze gemakkelijk kunt vinden maar ook gemakkelijk weer op hun plek terug kan leggen.
#4 Bewaar spullen ín een kast of lade
Spullen die niet in een kast of lade liggen, worden er na verloop van tijd niet mooier op of beter van. Daarnaast vergt het meer onderhoud en is het lastiger schoonmaken als er veel spullen op kasten, planken of onder je bed liggen.
Bewaar je spullen daarom zoveel mogelijk ín kasten, lades of opbergboxen. Dat ziet er een stuk overzichtelijker uit en maakt het schoonmaken er ook nog eens gemakkelijker op.
#5 Bewaar spullen soort bij soort
Kleding hangt of ligt over het algemeen in de kledingkast en boeken staan bij elkaar in de boekenkast. Bewaar al je spullen zoveel mogelijk soort bij soort om het overzicht te behouden.
Zo ook bijvoorbeeld je voorraad. In de praktijk zie regelmatig dat er grote hoeveelheden verzorgingsproducten of andere voorraad in de aanbieding aangeschaft wordt. Bij thuiskomst blijkt er onvoldoende ruimte te zijn in de kast die hiervoor bestemt is dus wordt deze voorraad ‘even tijdelijk’ op een andere (niet zichtbare) plek geparkeerd. Meestal is dit de schuur of de zolder.
Ja, echt waar, ik kom het geregeld tegen dat er in een schuur of op een zolder voorraden toiletpapier, keukenrollen, flessen shampoo of doucheschuim staan. Maar ook blikken en potten etenswaren waarmee je nog minstens anderhalf jaar vooruit kunt.
Omdat het niet bij elkaar of op een zichtbare plek is opgeborgen, wordt vaak vergeten dat er nog ruim voldoende voorraad in huis is. Bij een volgende aanbieding wordt er dan onbedoeld weer een grote hoeveelheid aangeschaft.
Bewaar dus zoveel mogelijk spullen soort bij soort.
#6 Bundel kleine spullen
Bewaar kleine spulletjes in bakjes, zakjes of bundel ze met een elastiekje of klemmetje.
Niets is zo vervelend als te moeten graven in een la om bijvoorbeeld een paperclip of batterij te zoeken. Bewaar deze bij elkaar in een bakje of zakje, zo verklein je de kans dat ze kwijt raken of door de hele lade gaan zwerven.
#7 Bewaar zoveel mogelijk verticaal
Deze spelregel roept nogal eens wat vragen op: Huh? Verticaal? Wat bedoel je daar precies mee? Wat ik daarmee bedoel is dat je spullen niet plat op elkaar stapelt, maar verticaal naast elkaar neerzet, net als de boeken in de bibliotheek.
Zet zoveel mogelijk spullen verticaal op een plank of in je kast. Zo kun je er gemakkelijker bij en maakt het terugzetten ervan een stuk eenvoudiger. Daarbij geeft het meer overzicht en bespaart het ook nog eens ruimte.
#8 Bewaar op een toegankelijke plek
Zet spullen die je vaak nodig hebt op een goed te bereiken plek in een kast en zet de kast bij voorkeur niet te vol. 75 % Vol is vol genoeg! Zo kun je spullen niet alleen gemakkelijk pakken maar het nodigt na gebruik ook meer uit tot het terugzetten ervan.
De voorwerpen die je weinig gebruikt, kun je op een wat minder goed bereikbare plek zetten, bijvoorbeeld iets hoger of iets lager.
#9 Houd het bij
Heb je deze spelregels toegepast en zijn je spullen nu slim en efficiënt opgeruimd? Dan wil je dat natuurlijk ook graag zo houden. Bijhouden is het devies!
Maak er een gewoonte van om dagelijks 10 minuten van je tijd te besteden om alles wat niet op z’n plek ligt op te ruimen en wat in de prullenbak thuishoort, weg te gooien. Zo houd je je huis op dagelijkse basis bij. In dit opknappertje lees je hoe je dat handig aanpakt.
Tip:
Wil je meer praktische tips voor het opruimen en organiseren van je huishouden? Download dan het gratis e-book ‘Een vliegende start’. Een e-book met 20 praktische en direct toepasbare tips die je helpen bij het handig opruimen en organiseren van je huishouden.
Wil je meer weten of heb je een vraag?
Heb je vragen of wil je meer weten over de coaching mogelijkheden? Aarzel niet en laat het me weten, ik beantwoord je vragen graag.
Ik kijk uit naar je bericht!