Het spinnen seizoen is weer begonnen! Wij hebben er al een tijdje last van maar het worden er naarmate het seizoen vordert alleen maar meer. September wordt dan ook wel spinnenmaand genoemd.

Ieder jaar vind je – tegen de tijd dat de herfst haar intrede doet – meer en meer spinnen in en om het huis. De een nog groter dan de andere en je vraagt je af: Waar komen ze vandaan?!

Die vraag is simpel te beantwoorden. Het wordt straks niet alleen voor ons kouder maar ook voor de spinnen. Ze verplaatsen zich dus eigenlijk alleen maar van buiten naar binnen en geef ze eens ongelijk.

Het nut van spinnen

Veel mensen krijgen de rillingen van spinnen en maken een sprongetje wanneer ze er onverwacht één tegen het lijf lopen. Maar spinnen zijn heel nuttige beestjes. Ze helpen je muggen, vliegen, kakkerlakken en andere soorten ongedierte te bestrijden.

Doordat zij helpen het ongedierte te bestrijden, verminderen daarmee ook de ziektedragers in ons huis. Je zou dus kunnen stellen dat spinnen goed zijn voor je gezondheid. Maar ja, dat kan allemaal wel zo zijn maar we willen ze toch liever niet op een onverwacht moment in de slaapkamer tegenkomen. En die raggen aan de plafonds zijn we ook liever kwijt dan rijk. Daarom heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet die je helpen de spinnen buiten de deur te houden.

Zo houd je spinnen buiten de deur:

Ruim op

Spinnen houden van rommel. Ze verstoppen zich graag op een rustig plekje achter de bank of in een hoekje en kruipen dan het allerliefste tussen een stapel losse spullen, papieren, kleding of wat ze daar ook tegenkomen. Ruim dus zoveel mogelijk rond slingerende spullen op zodat ze zich daar niet tussen kunnen verstoppen.

Stof en zuig

Spinnen houden niet van een schoon huis en nestelen zich graag in hoekjes en gaatjes waar je lastig bij kunt komen met schoonmaken. Niet alleen tussen rommel, maar ook in stof en vuil verschuilen spinnen zich graag. Stofzuig regelmatig alle hoekjes en gaatjes en vergeet ook de lucht- en afzuigkanalen niet.

Dicht naden en kieren

Maak je huis minder toegankelijk voor deze beestjes en zorg ervoor dat de meeste naden en kieren gedicht zijn, hierdoor komen ze vaak naar binnen. Check deze site voor wat de ‘hotspots’ zijn.

Haal de webben weg

De webben zijn de ‘huisjes’ van de spin. Door deze structureel weg te halen, ontmoedig je ze om terug te komen. Doe dit niet alleen binnen maar ook zoveel mogelijk buiten.

Pepermuntolie

Zie je toch een spin binnen zitten? Verdrijf deze dan met een pepermuntgeur want daar houden deze beestjes niet van. Doe in een plantenspuit wat pepermuntolie vermengt met water en spray er vervolgens vrolijk op los. Herhaal dit een paar keer per week. In hoekjes waar ze zich regelmatig schuil houden kun je eventueel een in pepermuntolie gedrenkt watje neerleggen.

Azijn

Schoonmaakazijn kun je voor heel veel dingen gebruiken zo ook voor het verjagen van spinnen. Je gebruikt hiervoor dezelfde methode als bij de pepermuntolie. Spray niet alleen in de ruimten van je huis, maar spray ook vooral op de naden en kieren waardoor ze nog naar binnen kunnen komen.

(Buiten)verlichting

Nu is het niet zo dat het licht spinnen aantrekt, maar het licht trekt wel andere insecten aan, zoals bijvoorbeeld muggen. En laat de spin daar nou heel erg dol op zijn! Probeer zoveel mogelijk de (buiten)verlichting uit te laten om zo spinnen buiten de deur te houden. Wil je toch graag je buitenverlichting aan? Gebruik dan geel licht, dat is minder aantrekkelijk voor insecten.

Tip:

En wat doe je als je toch spinnen in huis tegenkomt? Zet ze op een diervriendelijke manier buiten. Dit doe je handig door de spin op een papier of karton te laten lopen en er een glas overheen te zetten. Zo kun je de spin gemakkelijk buiten uitzetten.

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je vragen of wil je meer weten over de coaching mogelijkheden? Aarzel niet en laat het me weten, ik beantwoord je vragen graag.

Ik kijk uit naar je bericht!

jb1x

Gratis E-Book & tips

Organiseren van je administratie

Gratis E-Book

Handige tips die je helpen het overzicht in je spullen, administratie, agenda en huishouden weer terug te krijgen.

Organiseren van je huis

Gratis tips & tricks

Ik geef je graag handige tips die je helpen bij het opruimen, huishouden, administreren en agenderen.