Spullen dubbel, herken je dat? In ieder huishouden kom je het wel tegen, meerdere exemplaren van een zelfde voorwerp. Maar hoe komt dat eigenlijk? En is dat wel echt nodig?

Het hebben van dubbele spullen kan meerdere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld doordat je bent gaan samenwonen. Het samenvoegen van 2 huishoudens is best een klus en tja, welk servies of pannenset houd je wel en welke niet? Die van je partner of van jezelf? Ook wanneer je spullen van iemand erft kan het gebeuren dat je spullen dubbel krijgt. Maar de oorzaak kan ook bij jezelf liggen. Doordat je bijvoorbeeld iets nieuws koopt omdat je denkt dat je het niet in huis hebt, of omdat je het niet kunt vinden

Natuurlijk zijn er voorwerpen waarvan het handig is om meerdere exemplaren in huis te hebben, maar wat moet je met bijvoorbeeld 4 gardes? Of met 5 flesopeners? In de meeste gevallen gebruik je steeds maar één van al deze dubbelen, omdat je die het prettigst vindt in het gebruik of omdat je die het mooiste vindt.

Wat de oorzaak ook is, met het opruimen van dubbele spullen kun je een flinke opruimslag slaan!

Zoek de dubbelen

Ga in huis op jacht naar dubbele voorwerpen. Leg steeds dezelfde voorwerpen bij elkaar en kijk er eens kritisch naar. Welke gebruik je vaak? Welke vind je het prettigst in gebruik? Welke vind je het mooiste? Doe de dubbelen die je niet gebruikt, niet prettig vindt in gebruik, niet mooi vindt of stuk zijn, weg. Dubbelen bewaren is natuurlijk prima, als je deze ook écht gebruikt.

5 x dubbel

Om je een eindje op weg te helpen hebben bij het zoeken naar dubbelen in jouw huis hebben we een aantal ideetjes voor je op een rijtje gezet.

 1. Boodschappentassen
  Een boodschappentas is altijd handig. Maar kijk eens kritisch naar je voorraad boodschappentassen. Hoeveel heb je er eigenlijk en hoeveel gebruik je er daadwerkelijk? Heb je echt alle boodschappentassen nodig of kun je misschien ook met wat minder tassen de wekelijkse boodschappen doen? Of gebruik je misschien alleen boodschappenkratten?
 2. Pennen
  Pennen kun je nooit genoeg hebben maar hoeveel pennen heeft een mens nodig? Pennen bewaren we vaak uit gewoonte. Maar heb je veel pennen in huis? En vind je dat het wel wat minder kan? Verzamel dan alle pennen in huis en bekijk in eerste instantie of ze het nog wel doen. Zo niet? Doe deze dan met een gerust hart weg. Doet ie het nog wel? Vraag jezelf dan af of de pen lekker in de hand ligt en prettig schrijft.
 3. Plastic voorraadbakjes
  Bakjes, bekers, doosjes, we hebben allemaal wel een lade of kast in huis die volgestopt is met plastic bakjes. Vaak zijn het onhandige formaten die zich lastig laten stapelen en waarvan je meestal niet het bijpassende dekseltje kan vinden. Hoe je hier handig de bezem doorhaalt, leest je in Opknappertje 11.
 4. Waxinelichthouders
  Erg gezellig en sfeervol om een kaarsje aan te steken, zeker nu de donkere dagen er weer aankomen. Maar zeg ‘ns eerlijk: hoeveel waxinelichthouders heb jij in huis? Beoordeel je verzameling en bekijk of je ze echt allemaal nodig hebt en ook daadwerkelijk gebruikt. Heb je er de afgelopen jaren leukere houdertjes bijgekocht of ter vervanging van een ouder exemplaar? En heb je het oude exemplaar toch niet weg gedaan? Dan is nu je kans om dit alsnog te doen.
 5. Beddengoed
  Sommige mensen hebben zoveel beddengoed dat ze er bijna voor een heel weeshuis bedden mee op kunnen maken. Beddengoed neemt vaak veel ruimte in beslag maar je kunt het niet allemaal tegelijk gebruiken. Hanteer de volgende regel: ‘Eén in gebruik, één in de was en één in de kast’, want dat is over het algemeen voldoende.

Dit is slechts een greep van spullen die je dubbel zou kunnen hebben. Kijk eens welke spullen jij nog meer dubbel hebt in huis en bekijk ze met een kritisch oog. Ik ben benieuwd welke dubbelen je nog meer kunt vinden. Laat het ons weten via info@organizedbyme.nl.

Tips:

 • Hanteer het 1 in en 1 uit principe; koop je iets nieuws? Doe er dan een ouder voorwerp voor weg.
 • Heb je moeite met beslissen? Kijk dan eens goed of het voorwerp nog heel is. Vraag jezelf af of je het voorwerp mooi vindt, of het handig is in gebruik en of het écht onmisbaar is. Is het antwoord op deze vragen ‘nee’? Neem dan met een gerust hart afscheid van het voorwerp.
 • Spullen doneren? Neem eens een kijkje op de website van Inzameldoelen.

Esther van Dijk | Organized by ME