Spullen dubbel, herken je dat? In ieder huishouden kom je het wel tegen, meerdere exemplaren van een zelfde voorwerp. Maar hoe komt dat eigenlijk? En is dat wel echt nodig?

Het hebben van dubbele spullen kan meerdere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld doordat je bent gaan samenwonen. Het samenvoegen van twee huishoudens is best een klus en tja, welk servies of pannenset houd je wel en welke niet? Die van je partner of van jezelf? Ook wanneer je spullen van iemand erft kan het gebeuren dat je spullen dubbel krijgt. Maar de oorzaak kan ook bij jezelf liggen. Doordat je bijvoorbeeld iets nieuws koopt omdat je denkt dat je het niet in huis hebt, of omdat je het niet kunt vinden

Natuurlijk zijn er voorwerpen waarvan het handig is om meerdere exemplaren in huis te hebben, maar wat moet je met bijvoorbeeld 4 gardes? Of met 5 flesopeners? In de meeste gevallen gebruik je steeds maar één van al deze dubbelen, omdat je die het prettigst vindt in het gebruik of omdat je die het mooiste vindt.

Wat de oorzaak ook is, met het opruimen van dubbele spullen kun je een flinke opruimslag slaan!

Zoek de dubbelen

Ga in huis op jacht naar dubbele voorwerpen. Leg steeds dezelfde voorwerpen bij elkaar en kijk er eens kritisch naar. Welke gebruik je vaak? Welke vind je het prettigst in gebruik? Welke vind je het mooiste? Doe de dubbelen die je niet gebruikt, niet prettig vindt in gebruik, niet mooi vindt of stuk zijn, weg. Dubbelen bewaren is natuurlijk prima, als je deze ook écht gebruikt.

5 x dubbel

Om je een eindje op weg te helpen hebben bij het zoeken naar dubbelen in jouw huis hebben we een aantal ideetjes voor je op een rij gezet.

1 Boodschappentassen

Een boodschappentas is altijd handig. Maar kijk eens kritisch naar je voorraad boodschappentassen. Hoeveel heb je er eigenlijk en hoeveel gebruik je er daadwerkelijk? Heb je echt alle boodschappentassen nodig of kun je misschien ook met wat minder tassen de wekelijkse boodschappen doen? Of gebruik je zelfs alleen boodschappenkratten?

2 Pennen

Pennen kun je nooit genoeg hebben maar hoeveel pennen heeft een mens nodig? Pennen bewaren we vaak uit gewoonte. Maar heb je veel pennen in huis? En vind je dat het wel wat minder kan? Verzamel dan alle pennen in huis en bekijk in eerste instantie of ze het nog wel doen. Zo niet? Doe deze dan met een gerust hart weg. Doet ie het nog wel? Vraag jezelf dan af of de pen lekker in de hand ligt en prettig schrijft.

3 Plastic voorraadbakjes

Bakjes, bekers, doosjes, we hebben allemaal wel een lade of kast in huis die volgestopt is met plastic bakjes. Vaak zijn het onhandige formaten die zich lastig laten stapelen en waarvan je meestal niet het bijpassende dekseltje kan vinden. Hoe je daar handig de bezem doorhaalt, lees je hier. 

4 Waxinelichthouders

Erg gezellig en sfeervol om zo nu en dan eens een kaarsje aan te steken. Maar zeg ‘ns eerlijk: hoeveel waxinelichthouders heb jij in huis? Beoordeel je verzameling en bekijk of je ze echt allemaal nodig hebt en ook daadwerkelijk gebruikt. Heb je er de afgelopen jaren leukere houdertjes bijgekocht ter vervanging van een ouder exemplaar? En heb je het oude exemplaar toch niet weg gedaan? Dan is nu je kans om dit alsnog te doen.

5 Beddengoed

Sommige mensen hebben zoveel beddengoed dat ze er bijna voor een heel weeshuis bedden mee op kunnen maken. Beddengoed neemt vaak veel ruimte in beslag maar je kunt het niet allemaal tegelijk gebruiken. Hanteer de volgende regel: ‘Eén in gebruik, één in de was en één in de kast’, want dat is over het algemeen voldoende.

Wat nog meer?

Dit is slechts een greep van spullen die je dubbel zou kunnen hebben. Kijk eens welke spullen jij nog meer dubbel hebt in huis en bekijk ze met een kritisch oog. Ik ben benieuwd welke dubbelen je nog meer kunt vinden. Laat het meweten via info@organizedbyme.nl.

Tips:

  • Hanteer het één in en één uit principe; koop je iets nieuws? Doe er dan een ouder voorwerp voor weg.
  • Moeite met beslissen? Kijk eens goed of het voorwerp nog heel is. Vraag jezelf af of je het mooi vindt, of het handig is in gebruik en of het écht onmisbaar is. Is het antwoord op deze vragen ‘nee’? Neem er dan met een gerust hart afscheid van.
  • Spullen doneren? Neem eens een kijkje op de website van Inzameldoelen.

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je vragen of wil je meer weten over de coaching mogelijkheden? Aarzel niet en laat het me weten, ik beantwoord je vragen graag.

Ik kijk uit naar je bericht!

jb1x

Gratis E-Book & tips

Organiseren van je administratie

Gratis E-Book

Handige tips die je helpen het overzicht in je spullen, administratie, agenda en huishouden weer terug te krijgen.

Organiseren van je huis

Gratis tips & tricks

Ik geef je graag handige tips die je helpen bij het opruimen, huishouden, administreren en agenderen.