Tijdschriften opruimen kan behoorlijk lastig zijn. De een doet meteen afstand van een tijdschrift na het lezen ervan en de ander kan er – om wat voor reden dan ook – maar geen afstand van doen. Wat doe jij met tijdschriften die je al een keer gelezen hebt? Bewaar je de tijdschriften of geef je ze door? Gooi je ze bij het oud papier of verkoop je ze?

In de praktijk blijkt dat er veel mensen zijn die het moeilijk vinden om afstand te doen van tijdschriften. Gevolg is dat er tientallen kilo’s aan papierwerk in huis staat. Zowel op zolders maar ook in woon-, slaap- en/of werkkamers. Ze worden bewaard omdat er nog een artikel in staat waar nog wat ‘mee moet’ of wat je leuk lijkt nog een keertje te lezen. Maar vaak komt dat er niet van. Als het er wel van komt, kun je het tijdschrift waar het betreffende artikel in staat vaak niet vinden. Of je komt er tijdens je zoektocht achter dat zich tussen de tijdschriften allemaal papier- of zilvervisjes hebben verschanst.

Tijd dus om eens grondig de bezem door je collectie tijdschriften te halen.

Dit heb je nodig:

Doel: Een overzichtelijke tijdschriften collectie
Tijd: ca 30 minuten (Veel tijdschriften? Trek hiervoor meerdere keren 30 minuten uit)
Nodig: Alle tijdschriften die je hebt bewaard; 2 lege dozen (bij grote hoeveelheden tijdschriften wellicht meer ;-)) en een oud papierbak

Tijdschriften opruimen? Zo pak je dat aan:

Verzamel alle tijdschriften die je in huis hebt en waar je nu eindelijk eens een beslissing over wilt nemen. Neem de tijdschriften één voor één ter hand en beslis per tijdschrift wat je ermee wilt. Bewaren of weg?

Wat je zelf wilt houden leg je in één doos, wat je wilt weggeven leg je in de andere doos. Tijdschriften die weggegooid kunnen worden, doe je in de oud papierbak. Ga hier net zo lang mee door totdat je alle tijdschriften door je handen hebt gehad.

Let op: Waak ervoor dat je je tijdens het tijdschriften opruimen niet verliest in het lezen ervan. Vind je dit lastig? Doe het dan samen met iemand zodat je bij de les blijft.

Tijdschriften bewaren

Bewaar alleen tijdschriften die je nog regelmatig doorneemt. Scheur van de  tijdschriften waarin een artikel staat dat je graag wilt bewaren het betreffende artikel uit en leg hiervoor een mapje ‘leuke of interessante artikelen’ aan. Je kunt er natuurlijk ook een foto van maken met je mobiele telefoon en hiervoor een digitale map aanleggen. Wanneer je alleen de artikelen bewaart, bespaart je dat een hoop ruimte!

Inspiratie opdoen om je tijdschriften op een leuke manier te bewaren? Neem eens een kijkje op de site van Eenig Wonen.

Tijdschriften weggeven

Tijdschriften kun je op meerdere manieren weggeven. Vaak wordt er een roulatiesysteem opgezet onder familie, vrienden en/of collega’s maar denk er ook eens aan om tijdschriften te doneren aan scholen, kringloop of de wachtkamer van het ziekenhuis of de tandarts. Zo krijgen de tijdschriften een mooi tweede leven.

Tijdschriften beperken

Ben je dol op het lezen van tijdschriften maar heb je moeite met deze wegdoen? Overweeg  een abonnement op een leesmap. Zo heb je iedere week je vaste portie lectuur maar het neemt een stuk minder ruimte in. En heb je een abonnement maar geen tijd om te lezen? Overweeg dit dan op te zeggen en koop alleen een tijdschrift wanneer je echt de tijd hebt om deze eens lekker op je gemak te lezen.

TIP:
Bewaar dagbladen een dag, weekbladen een week en maandbladen een maand. Zo voorkom je dat de tijdschriften je niet boven het hoofd groeien.

Organized by ME | Esther van Dijk

Lees meer opknappertjes