Uitstelgedrag? We hebben er allemaal wel eens last van, ook ik 😉.

Taken en klussen die gedaan moeten worden, schuiven we keer op keer voor ons uit. ‘Eerst nog even ‘dit’ voordat ik kan beginnen’ of we zeggen steeds weer tegen onszelf: ‘Morgen ga ik het écht doen’.

In onderstaand filmpje wordt ons uitstelgedrag op een grappige manier geïllustreerd.

Maar hoe zorg je er nu voor dat je de vaart er weer in krijgt?

Uitstelgedrag? Zo komt de vaart er weer in:

Maak het klein

Vaak worden taken uitgesteld om dat ze te groot, onoverzichtelijk of te vaag zijn. Deel deze grote, onoverzichtelijke of vage taken daarom op in kleinere behapbare acties.

Heb je bijvoorbeeld als to-do ‘de administratie bijwerken’? Deel deze taak dan op in kleinere concrete acties zoals:

  • Betaal rekening zorgverzekering
  • Bel voor afspraak tandarts
  • Archiveer documenten
  • Beantwoord mails
  • Vergelijk zorgverzekering

Op deze manier maak je een taak kleiner, daardoor overzichtelijker en laagdrempeliger waardoor je de taak eerder uitvoert.

Wees concreet

Eén van de redenen waardoor je uitstelgedrag vertoont, is dat je gewoonweg niet precies weet wàt je moet doen. Het is te abstract, je ziet nog niet goed voor je hoe je die taak moet gaan uitvoeren.

In je beleving is de taak ‘groter’ dan hij in werkelijkheid is. Zorg daarom dat je je taken zo concreet mogelijk formuleert zodat je al voor je ziet hoe je ermee aan de slag gaat.

Start bij het opschrijven van je taak met een werkwoord. Bijvoorbeeld: Betaal rekeningen, archiveer documenten, mail of bel die en die of koop ordners. Zo kun je vergelijkbare taken gemakkelijker bundelen en daardoor sneller uitvoeren.

Slik die kikker

Misschien heb je wel eens gehoord van de uitdrukking ‘Eat the frog’? Hiermee wordt bedoeld dat je vervelende klusjes het beste als eerste kunt uitvoeren.

Start je dag met datgene waar je tegenop ziet. Meteen ’s morgens als eerste taak van de dag. Het maakt niet uit wat het is, doe het eerst! Anders ga je het wéér uitstellen.

Het geeft een super goed gevoel wanneer je een lastige taak – waar je al een tijdje tegenop ziet – hebt volbracht. Yes! Wat ben ik goed bezig 💪🏻!

Weersta de verleiding

Het is heel verleidelijk om direct te reageren op alle piepjes en bliepjes van je mail, social media, telefoon, de deurbel of welke afleidingen er ook kunnen zijn.

Schakel daarom alle ‘afleiders’ uit als je met een taak aan de slag gaat. Zet alle meldingen van je mail, social media, mail of telefoon uit en vergeet ook de TV, radio en de deurbel niet uit te zetten.

Zo kun je ongestoord aan een taak werken en is de kans dat je afgeleid wordt – en daarmee de taak niet uitvoert of afmaakt – een stuk kleiner.

Kost iets minder dan 5 minuten doe het nu!

Laat je to-do lijst niet al te lang worden en voer de dingen die minder dan 5 minuten duren meteen uit!

Dus niet meer: ‘Dat doe ik straks wel even’ maar pleeg gelijk dat ene telefoontje, stuur die mail, vervang die lamp, hang je jas aan de kapstok of ruim gelijk die vaatwasser uit.

Je kunt in 5 minuten meer doen dan je denkt. Onthouden en opschrijven kost vaak meer tijd.

Zet je perfectionisme aan de kant

Het kan natuurlijk ook dat je dingen uitstelt omdat jouw perfectionisme je in de weg zit.

Je wilt een taak alleen maar doen als je deze ‘perfect’ kunt uitvoeren. Maar helaas, perfectie bestaat niet. Wanneer je wacht tot het perfecte moment krijg je de taak waarschijnlijk nooit af. Ga eens voor goed genoeg want dat is prima!

In dit artikel lees je hoe je jouw perfectionisme de baas wordt.

Een helpende hand

Bieden deze tips je geen uitkomst of kun je de motivatie maar niet opbrengen? Geen nood; soms lukt het even niet. Gewoon, omdat je simpelweg niet weet waar je moet beginnen of hoe je het voor elkaar kunt krijgen.

Is dat het geval? Schroom dan niet om hulp te vragen. Iemand anders kan jou misschien een eindje op weg helpen om te starten of motiveren om door te gaan. Zij kunnen ook fungeren als jouw stok achter de deur en zo nu en dan eens informeren hoe het je vergaat en of je misschien hulp nodig hebt.

Tip:

Onthoud: stapje voor stapje bereik je je einddoel; stilstand is achteruitgang. Rome is ook niet in één dag gebouwd. Dus ben je er vandaag beter aan toe dan gisteren? Dan ben je op de goede weg 😉.

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je vragen of wil je meer weten over de coaching mogelijkheden? Aarzel niet en laat het me weten, ik beantwoord je vragen graag.

Ik kijk uit naar je bericht!

jb1x