Uitstelgedrag: niets menselijks is mij vreemd ook ik heb er wel eens last van 🙈.
Taken en klussen die gedaan moeten worden, schuif je steeds voor je uit: ‘Eerst nog even ‘dit’ voordat ik ga beginnen’ of je denkt: “Nee… morgen… ik ga het morgen écht doen”.
Je weet dat het moet, maar toch begin je er niet aan.
Hierin ben je niet de enige. Ik heb er zelf ook wel mee te maken en zie het ook bij de meeste klanten waarmee ik werk gebeuren.
Het alsmaar uitstellen geeft onrust, een ontevreden gevoel en in sommige gevallen gaat het ook ten koste van je werkplezier.
Gelukkig zijn er bewezen tips om dit gedrag te doorbreken en écht tot actie over te gaan.
Uitstelgedrag? Zo pak je het effectief aan!
Eén van de redenen waarom je taken voor je uitschuift, is omdat ze te groot, te onoverzichtelijk of te vaag zijn. Deel daarom grote, onoverzichtelijke of vage taken op in kleine behapbare acties.
Kleinere stappen die je kunt nemen om je doel te bereiken, zijn bijvoorbeeld:
📌 Bedenk hoe je mailbox wilt inrichten
📌 Noteer welke mappen nodig zijn
📌 Bekijk welke mappen je niet meer nodig hebt
📌 Hernoem bestaande mappen of maak nieuwe aan
📌 Maak een map Archief aan onder PostvakIn
📌 Maak in deze map een submap ‘Oude Inbox’ aan
📌 Verplaats e-mails ouder dan 14 dagen vanuit PostvakIn naar submap ‘Oude Inbox’
📌 Verwijder of archiveer mappen die niet meer nodig zijn
📌 Etc…
Op deze manier maak je die grote taak kleiner, daardoor overzichtelijker en laagdrempeliger waardoor je het eerder gaat doen.
Daarnaast kom je op deze manier steeds dichter bij je einddoel dan wanneer je de taak blijft uitstellen en dus helemaal niets doet.
Maak het concreet
Een andere reden waardoor je uitstelgedrag vertoont, is dat je gewoonweg niet precies weet wat je moet doen. De uit te voeren taak is te abstract, je ziet nog niet goed voor je hoe je die taak zal gaan uitvoeren.
In je beleving is de taak veel groter dan hij in werkelijkheid is.
Zorg daarom dat je je taken zo concreet mogelijk formuleert zodat je al voor je ziet hoe je er straks mee aan de slag gaat.
Start bij het opschrijven van je taak met een werkwoord. Bijvoorbeeld:
Bel, mail, bereken, betaal, archiveer, schrijf, zoek, bespreek…
Door te starten met een werkwoord, geef je aan jezelf al een soort instructie mee hoe je dit gaat oppakken. Daarnaast kun je op deze manier vergelijkbare taken gemakkelijk bundelen en daardoor sneller uitvoeren.
Slik die kikker
Heb je wel eens gehoord van de uitdrukking ‘Eat that frog’? Hiermee wordt bedoeld dat je vervelende klusjes het beste als eerste oppakt.
Start je dag met datgene waar je tegenop ziet. Meteen ’s morgens als eerste taak van de dag.
Het maakt niet uit wat het is, doe het eerst! Anders is de kans groot dat je het wéér gaat uitstellen.
Het geeft een super goed gevoel wanneer je een lastige taak – waar je al een tijdje tegenop ziet – hebt volbracht. Yes! Wat ben ik goed bezig 👊🏻!
Weersta de verleiding
Het is heel verleidelijk om direct te reageren op alle piepjes en bliepjes van je e-mail, social media, telefoon, de deurbel of welke afleidingen er ook kunnen zijn.
Schakel daarom alle ‘afleiders’ uit als je met een taak aan de slag gaat. Zet alle meldingen van je e-mail, social media of telefoon uit en vergeet ook de TV, radio en de deurbel niet uit te zetten.
Zo kun je ongestoord aan een taak werken en is de kans dat je wordt afgeleid – en daarmee de taak niet uitvoert of afmaakt – een stuk kleiner.
Hanteer de 5 minuten regel
Laat je takenlijst niet al te lang worden en voer de dingen die korter dan 5 minuten duren meteen uit!
Dus niet meer: ‘Dat doe ik straks wel even’ maar pleeg gelijk dat ene telefoontje, stuur die e-mail, plan die afspraak in, noteer gewerkte uren of werk je kilometers bij.
Je kunt in 5 minuten meer doen dan je denkt. Onthouden en opschrijven kost soms meer tijd.
Gebruik hulplijnen
Bieden deze tips je onvoldoende uitkomst of kun je er de motivatie maar niet voor opbrengen? Geen nood; soms lukt het even niet. Gewoon, omdat je simpelweg niet weet waar je moet beginnen of hoe je het voor elkaar kunt krijgen. Is dat het geval? Schroom dan niet om hulp te vragen.
Iemand anders kan jou misschien een eindje op weg helpen om te starten of motiveren om door te gaan. Zij kunnen ook fungeren als jouw stok achter de deur en zo nu en dan eens informeren hoe het je vergaat en of je misschien hulp nodig hebt.
Ga je aan de slag met deze tips? Dan ben jij in staat om jouw uitstelgedrag aan te pakken én te voorkomen in de toekomst.
Tot slot
Plan eens een vrijblijvend adviesgesprek met me in, ik denk graag met je mee hoe jij dit effectief kunt aanpakken.
Meer weten?
Heb je aanvullende vragen of wil je meer weten over wat coaching voor jou kan doen? Ik vertel je er graag meer over en beantwoord je vragen met alle plezier. Klik hier – en neem geheel vrijblijvend contact met me op.