We hebben er allemaal wel eens last van: uitstelgedrag. Taken en klussen die gedaan moeten worden, schuiven we keer op keer voor ons uit. ‘Eerst nog even ‘dit’ voordat ik kan beginnen’ of we zeggen steeds weer tegen onszelf: ‘Morgen ga ik het écht doen’. In onderstaand filmpje wordt ons uitstelgedrag op een grappige manier geïllustreerd.

Maar hoe zorg je er nu voor dat je de vaart er weer in krijg?

Uitstelgedrag? Zo komt de vaart er weer in:

Maak het klein

Deel grote of onoverzichtelijke taken op in kleinere behapbare stukjes.

Heb je bijvoorbeeld als to-do ‘de administratie bijwerken’? Deel deze taak dan op in kleinere stukjes zoals rekeningen betalen; documenten archiveren, zorgverzekering vergelijken of mails beantwoorden etc..

Zo maak je een taak kleiner en daardoor overzichtelijker en laagdrempeliger om eraan te beginnen.

Wees concreet

Eén van de redenen waardoor je uitstelgedrag vertoont, is dat je gewoonweg niet precies weet wat je moet doen. Het is te abstract, je ziet nog niet voor je hoe je die taak gaat uitvoeren. In je beleving is de taak vaak ‘groter’ dan hij in werkelijkheid is.

Zorg daarom dat je je taken zo concreet mogelijk formuleert zodat je al voor je ziet hoe je ermee aan de slag gaat. Start bij het opschrijven van je taak met een werkwoord. Bijvoorbeeld: Betaal rekeningen, archiveer documenten, beantwoord mail of koop ordners.

Slik die kikker

Misschien heb je wel eens gehoord van de uitdrukking ‘Eat the frog’? Hiermee wordt bedoeld dat je vervelende klusjes het beste als eerste kunt uitvoeren.

Het geeft je een goed gevoel wanneer je een lastige taak – waar je al een tijdje tegenop ziet – hebt volbracht. Je hoeft er dan de rest van de dag niet meer tegenop te zien en het motiveert je om verder te gaan.

Weersta de verleiding

Het is erg verleidelijk om direct te reageren op alle piepjes en bliepjes van je telefoon, de deurbel of welke afleidingen er ook zijn.

Schakel daarom alle ‘afleiders’ uit als je met een taak aan de slag gaat. Zet alle meldingen van social media, mail of telefoon uit maar ook de TV, radio en vergeet ook de deurbel niet uit te zetten. Zo kun je ongestoord aan een taak werken en is de kans dat je afgeleid wordt – en daarmee de taak niet uitvoert of afmaakt – een stuk kleiner.

Kost iets minder dan 5 minuten doe het nu!

Laat je to-do lijst niet al te lang worden en voer de dingen die minder dan 5 minuten duren meteen uit!

Dus niet meer: ‘dat doe ik straks wel even’ maar pleeg gelijk dat ene telefoontje, stuur die mail, vervang die lamp, hang je jas aan de kapstok of ruim gelijk die vaatwasser uit. Je kunt in 5 minuten meer doen dan je denkt. Onthouden en opschrijven kost vaak meer tijd.

Zet je perfectionisme aan de kant

Het kan natuurlijk ook dat je dingen uitstelt omdat jouw perfectionisme je in de weg zit. Je wilt een taak alleen maar doen als je deze ‘perfect’ kunt uitvoeren. Maar helaas, perfectie bestaat niet.

Wanneer je wacht tot het perfecte moment daar is, krijg je de taak waarschijnlijk nooit af. Ga voor goed genoeg want dat is prima! In dit artikel lees je hoe je jouw perfectionisme in toom houdt.

Een helpende hand

Bieden deze tips je geen uitkomst of kun je de motivatie maar niet opbrengen? Geen nood, soms lukt het je even niet. Gewoon, omdat je simpelweg niet weet waar je moet beginnen of hoe je het voor elkaar kunt krijgen.

Is dat het geval? Schroom dan niet om hulp te vragen. Iemand anders kan jou misschien een eindje op weg helpen om te starten of motiveren om door te gaan. Zij kunnen ook fungeren als jouw stok achter de deur en zo nu en dan eens informeren hoe het je vergaat en of je misschien nog hulp nodig hebt.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Blijf er niet mee zitten! Mail of bel me en stel je vraag dan kun je mij vertellen waar je tegenaan loopt en wat je belangrijkste knelpunten zijn. Samen bekijken we wat jouw wensen en doelen zijn en hoe we deze het beste kunnen aanpakken.

jb1x

Gratis E-Book & tips

Organiseren van je administratie

Gratis E-Book

Handige tips die je helpen het overzicht in je spullen, administratie, agenda en huishouden weer terug te krijgen.

Ja! die pak ik mee
Organiseren van je huis

Gratis tips & tricks

Ik geef je graag handige tips die je helpen bij het opruimen, huishouden, administreren en agenderen.

Ja! Leuk om te lezen