Uitstelgedrag; niets menselijks is mij vreemd ook ik heb er wel eens last van 🙈.

Taken en klussen die gedaan moeten worden, schuif je keer op keer voor je uit: ‘Eerst nog even ‘dit’ voordat ik kan beginnen’ of je denkt: “Morgen ga ik het écht doen”.

Je weet dat het moet, maar toch lukt het je niet om te beginnen.

Hierin ben je niet de enige. Bij de meeste klanten waarmee ik werk, is dit dé reden waarom ze minder gedaan krijgen dan ze zouden willen.

Het bezorgt onrust, een ontevreden gevoel en in sommige gevallen gaat het ten koste van het werkplezier.

Gelukkig zijn er bewezen tips om dit gedrag te doorbreken en tot actie over te gaan.

Uitstelgedrag? Pak het effectief aan!

Maak het klein

Eén van de redenen waarom je taken voor je uitschuift, is omdat ze te groot, onoverzichtelijk of te vaag zijn. Deel daarom grote, onoverzichtelijke of vage taken op in kleinere behapbare acties.

Heb je bijvoorbeeld als to-do ‘de administratie bijwerken’? Deel deze taak dan op in kleinere, concrete acties zoals:

📌 Betaal rekeningen
📌 Check nog uitstaande facturen
📌Stuur waar nodig een herinnering
📌Werk urenadministratie bij
📌 Werk kilometer registratie bij
📌 Doe aangifte BTW
📌 Archiveer documenten
📌 Etc.

Op deze manier maak je een taak kleiner, daardoor overzichtelijker en laagdrempeliger waardoor je de taak eerder oppakt.

Maak het concreet

Een andere reden waardoor je uitstelgedrag vertoont, is dat je gewoonweg niet precies weet wat je moet doen. De uit te voeren taak is te abstract, je ziet nog niet goed voor je hoe je die taak moet gaan uitvoeren.

In je beleving is de taak ‘veel groter’ dan hij in werkelijkheid is.

Zorg daarom dat je je taken zo concreet mogelijk formuleert zodat je al voor je ziet hoe je ermee aan de slag gaat.

Start bij het opschrijven van je taak met een werkwoord. Bijvoorbeeld: Bel, mail, koop, betaal, archiveer, schrijf…

Door te starten met een werkwoord, geef je aan jezelf al een soort instructie mee hoe je dit gaat oppakken. Daarnaast kun je op deze manier vergelijkbare taken bundelen en daardoor sneller uitvoeren.

Slik die kikker

Heb je wel eens gehoord van de uitdrukking ‘Eat the frog’? Hiermee wordt bedoeld dat je vervelende klusjes het beste als eerste oppakt.

Start je dag met datgene waar je tegenop ziet. Meteen ’s morgens als eerste taak van de dag.

Het maakt niet uit wat het is, doe het eerst! Anders is de kans zeer aannemelijk dat je het wéér gaat uitstellen.

Het geeft een super goed gevoel wanneer je een lastige taak – waar je al een tijdje tegenop ziet – hebt volbracht. Yes! Wat ben ik goed bezig 👊🏻!

Weersta de verleiding

Het is heel verleidelijk om direct te reageren op alle piepjes en bliepjes van je mail, social media, telefoon, de deurbel of welke afleidingen er ook kunnen zijn.

Schakel daarom alle ‘afleiders’ uit als je met een taak aan de slag gaat. Zet alle meldingen van je mail, social media of telefoon uit en vergeet ook de TV, radio en de deurbel niet uit te zetten.

Zo kun je ongestoord aan een taak werken en is de kans dat je afgeleid wordt – en daarmee de taak niet uitvoert of afmaakt – een stuk kleiner.

Hanteer de 5 minuten regel

Laat je takenlijst niet al te lang worden en voer de dingen die korter dan 5 minuten duren meteen uit!

Dus niet meer: ‘Dat doe ik straks wel even’ maar pleeg gelijk dat ene telefoontje, stuur die mail, plan die afspraak in, noteer gewerkte uren of werk je kilometers bij.

Je kunt in 5 minuten meer doen dan je denkt. Onthouden en opschrijven kost soms meer tijd.

Zet je perfectionisme aan de kant

Het kan natuurlijk ook zijn dat je dingen uitstelt omdat jouw perfectionisme je in de weg zit.

Je wilt een taak alleen doen als je deze ook ‘perfect’ kunt uitvoeren. Maar helaas, perfectie bestaat niet. Wanneer je wacht tot het perfecte moment krijg je de taak waarschijnlijk nooit gedaan.

Ga eens voor goed genoeg want dat is helemaal prima!

Vraag om hulp

Bieden deze tips je onvoldoende uitkomst of kun je de motivatie maar niet opbrengen? Geen nood; soms lukt het even niet. Gewoon, omdat je simpelweg niet weet waar je moet beginnen of hoe je het voor elkaar kunt krijgen.

Is dat het geval? Schroom dan niet om hulp te vragen. Iemand anders kan jou misschien een eindje op weg helpen om te starten of motiveren om door te gaan.

Zij kunnen ook fungeren als jouw stok achter de deur en zo nu en dan eens informeren hoe het je vergaat en of je misschien hulp nodig hebt.

Ga je aan de slag met deze tips? Dan ben jij in staat om jouw uitstelgedrag aan te pakken én te voorkomen in de toekomst.

Tip:

Heb je mijn gratis e-book Praktische Productiviteitstips al eens gedownload? Hierin vind je tips die je helpen naar meer productiviteit en werkplezier. Via deze link vraag je het gratis e-book aan.

Heb je een helpende hand nodig? Neem dan gerust eens contact met me op.

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je vragen of wil je meer weten over de coaching mogelijkheden? Aarzel niet en laat het me weten, ik beantwoord je vragen met alle plezier.

Ik kijk uit naar je bericht!