Een vaatdoek in de keuken is onmisbaar! We gebruiken ‘m dagelijks voor van alles en nog wat. Het afnemen van de eettafel en het aanrecht, maar ook voor het schoonmaken van het gasfornuis, oven, afzuigkap en magnetron.

Maar misschien gebruik je de vaatdoek ook wel voor het afnemen van spetters op de vloer en andere vieze oppervlakken.

Het Ministerie voor Volksgezondheid raadt aan om het vaatdoekje iedere dag te verschonen. Maar hoe vaak doe jij dat ook écht? Misschien denk je: ‘Ach, het zal zo’n vaart niet lopen.’ Toch wel! Vaatdoekjes zijn een bron van bacteriën waar we ziek van kunnen worden.

Hoogste tijd om hier dan ook wat meer aandacht aan te besteden! Het Ministerie van Volksgezondheid vindt dit zelfs zo belangrijk dat zij hiervoor een aantal jaren geleden een campagne is gestart.

Tips voor een bacterievrije vaatdoek:

Droge vaatdoek

Laat het vaatdoekje na gebruik niet opgevouwen of op een prop op het aanrecht liggen. Hang de vaatdoek op om te laten drogen. Bacteriën groeien sneller in een vochtige doek.

Hang het vaatdoekje niet over de verwarming of voor een warme oven want ook bij deze warmte voelen bacteriën zich erg op hun gemak en vermenigvuldigen ze zich sneller.

Vervang je vaatdoek

Wen jezelf aan om de vaatdoek dagelijks te vervangen voor een schoon exemplaar. Kies hiervoor een vast moment op de dag – bijvoorbeeld ’s avonds nadat je de etensboel opgeruimd hebt of ’s morgens als je de dag begint – en maak er een gewoonte van.

3 x een schone vaatdoek

  1. Was het vaatdoekje na gebruik op minimaal 60 Cen laat daarna goed drogen.
  2. Draai je een intensief programma met de vaatwasser? Laat het vaatdoekje er dan een keer in meedraaien. Zorg er wel voor dat de vaatdoek niet door de machine kan zwerven en stop ‘m in de bestekbak of -lade. Hang ‘m daarna op om goed te laten drogen.
  3. Maak het vaatdoekje bacterievrij door deze 1 minuut op vol vermogen in de magnetron te doen. Zorg er wel voor dat de vaatdoek vochtig is om verbranding te voorkomen. Wring het doekje daarna goed uit (pas op dat je je handen niet brandt) en hang de vaatdoek op om te laten drogen.

Vaatdoekje of keukenrol?

Gebruik het vaatdoekje alleen voor het afnemen van de (eet)tafel en het aanrecht. Voor andere vuile oppervlakken kun je beter een stuk keukenrol of een hygiënisch doekje gebruiken in plaats van een vaatdoek.

Over hygiëne gesproken: Maak jij de deurklinken wel een schoon? Of je toetsenbord? Dit is ook geen overbodige luxe. Klik op de links om te lezen hoe je dat handig aanpakt.

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je vragen of wil je meer weten over de coaching mogelijkheden? Aarzel niet en laat het me weten, ik beantwoord je vragen graag.

Ik kijk uit naar je bericht!

jb1x

Gratis E-Book & tips

Organiseren van je administratie

Gratis E-Book

Handige tips die je helpen het overzicht in je spullen, administratie, agenda en huishouden weer terug te krijgen.

Organiseren van je huis

Gratis tips & tricks

Ik geef je graag handige tips die je helpen bij het opruimen, huishouden, administreren en agenderen.