Een vaatdoek in de keuken is onmisbaar! We gebruiken ‘m dagelijks voor van alles en nog wat. Het afnemen van de tafel en het aanrecht, maar ook voor het schoonmaken van het gasfornuis, de oven, de afzuigkap of de magnetron en het afnemen van spetters van de vloer en andere vieze oppervlakken.

Het Ministerie voor Volksgezondheid raadt aan om het vaatdoekje iedere dag te verschonen. Maar hoe vaak doe jij dat? Misschien denk je: ‘Ach, zo’n vaart zal het toch niet lopen?’ Toch wel! Vaatdoekjes zijn een bron van bacteriën waar we ziek van kunnen worden. Bacteriën komen voort uit een slechte hygiëne en zijn vaak de oorzaak van een voedselvergiftiging. Hoogste tijd om hier dan ook wat meer aandacht aan te besteden! Zelfs het Ministerie van Volksgezondheid vindt dit zo belangrijk dat zij hiervoor zelfs een campagne heeft gestart.

4 Tips voor een bacterievrije vaatdoek:

Droge vaatdoek

Laat het vaatdoekje na gebruik niet opgevouwen op het aanrecht liggen maar hang deze op om te laten drogen. Bacteriën groeien sneller in een vochtige doek. Maar hang het vaatdoekje niet over de verwarming of voor een warme oven. Ook bij deze warmte voelen bacteriën zich erg op hun gemak en vermenigvuldigen ze zich sneller.

Vervang je vaatdoek

Wen jezelf aan om het vaatdoekje dagelijks te vervangen voor een schoon exemplaar. Doe dit bijvoorbeeld ’s avonds nadat je de etensboel opgeruimd hebt

3 x een schone vaatdoek

  • Was het vaatdoekje na gebruik op minimaal 60 Cen laat deze daarna goed drogen
  • Laat het vaatdoekje een keer op een intensief programma meedraaien in de vaatwasser. Zorg er wel voor dat het doekje niet door de machine kan zwerven en stop ‘m in de bestekbak of -lade. Hang de vaatdoek daarna uit om goed te laten drogen.
  • Maak het vaatdoekje bacterievrij door deze 1 minuut op vol vermogen in de magnetron te stoppen. Zorg er wel voor dat de doek vochtig is om verbranding te voorkomen. Wring de vaatdoek daarna uit (pas op dat je je handen niet brandt) en hang de vaatdoek uit om te laten drogen.

Vaatdoekje of keukenrol?

Gebruik het vaatdoekje alleen voor het afnemen van de (eet)tafel en het aanrecht. Neem voor andere vuile oppervlakken een stuk keukenrol of een hygiënisch doekje in plaats van een vaatdoek.

Tip:

Meer tips voor het hygiënisch werken in de keuken? Raadpleeg dan de site van het Voedingscentrum.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Blijf er niet mee zitten! Mail of bel me en stel je vraag dan kun je mij vertellen waar je tegenaan loopt en wat je belangrijkste knelpunten zijn. Samen bekijken we wat jouw wensen en doelen zijn en hoe we deze het beste kunnen aanpakken.

jb1x

Gratis E-Book & tips

Organiseren van je administratie

Gratis E-Book

Handige tips die je helpen het overzicht in je spullen, administratie, agenda en huishouden weer terug te krijgen.

Ja! die pak ik mee
Organiseren van je huis

Gratis trips & tricks

Ik geef je graag handige tips die je helpen bij het opruimen, huishouden, administreren en agenderen.

Ja! Leuk om te lezen