De vaatwasser schoonmaken? Is dat nodig dan? Jazeker!

Wanneer je de gelukkige eigenaar van een vaatwasser bent, maak je daar natuurlijk graag gebruik van. In sommige huishoudens wordt de vaatwasser zelfs wel meerdere keren per dag gedraaid.

Verwijder je de etensresten eerst van de borden en uit de pannen voordat je ze in de vaatwasser zet, kan het wel meevallen met hoe vies je vaatwasser wordt. Maar gaat de vuile vaat zo van tafel de vaatwasser in, zonder deze er eerst af te halen? Dan zal het vuil zich op den duur flink gaan ophopen in de filter en de sproeiarmen van de vaatwasser.

Na verloop van tijd wordt je vaat steeds minder goed schoon en is de levensduur van je apparaat aanzienlijk korter dan wanneer je deze zo nu en dan onderhoudt.

Regelmatig je vaatwasser schoonmaken is dan ook geen overbodige luxe. Het lijkt een hele klus maar valt in de praktijk best mee. Zo pak je dat handig aan:

Dit heb je nodig:

Doel:

Een schone, frisse vaatwasser

Tijd:

Ca 10 minuten

Nodig:

Microvezeldoekje, afwasborstel, allesreiniger, eventueel een ontvetter, satéprikker, schoonmaakazijn en een citroen

Vaatwasser schoonmaken? Zo doe je dat:

Binnenkant

Draai eerst de uitneembare filter onderin je vaatwasser uit de machine. Haal hier het binnenste filter uit en maak beide onderdelen schoon met een afwasborstel in een sopje van allesreiniger.

Zijn deze onderdelen heel erg bevuild of vet, dan kun je ze eventueel inspuiten met een ontvetter voordat je ze in een sopje gaat schoonmaken. Nadat je de onderdelen hebt schoongemaakt, bevestig je ze weer in de vaatwasser.

Draai of klik daarna de spoelarmen los en prik de gaatjes door met een satéprikker. Spoel de armen af en plaats ze weer terug in de machine. Controleer of ze vrij kunnen draaien voordat je de vaatwasser weer aanzet.

Buitenkant

Maak met een microvezeldoekje en een schoon sopje van water en allesreiniger de randen en rubbers goed schoon. Zijn ze erg vet en vies? Gebruik hiervoor dan eventueel een ontvetter.

Droog de rubbers na met een droog microvezeldoekje.

Draaien maar

Nadat je de filters, sproeiarmen, rubbers en randen hebt schoongemaakt, verdeel je ongeveer een kwart liter schoonmaakazijn over de bodem van je vaatwasser.

Snijd de citroen in plakjes, verdeel deze over het bestekbakje. Sluit de vaatwasser en draai deze zonder vaat op het heetste programma. Zo verwijder je kalkaanslag, vet en vieze geurtjes.

Is het programma klaar? Haal dan de citroenschijfjes uit het bestekbakje. Je vaatwasser is weer blinkend schoon en klaar voor gebruik.

Frequentie

Bij dagelijks gebruik van de vaatwasser adviseer ik om iedere maand je vaatwasser schoon te maken zoals hierboven beschreven. Je zult zien dat het geen overbodige luxe is wanneer je de filters uit je machine haalt.

De frequentie kun je natuurlijk naar behoefte aanpassen, afhankelijk van hoe vaak jij je vaatwasser draait.

Levensduur

Regelmatig je vaatwasser schoonmaken, houdt je vaatwasser niet alleen schoon, fris en in goede staat maar verlengt ook de levensduur van het apparaat.

De eerste keer kan het je wat meer tijd kosten. Maar houd je deze klus periodiek bij?  Dan maak je je vaatwasser in een handomdraai schoon.

Tip:

Raadpleeg de gebruikershandleiding  van je vaatwasser om er zeker van te zijn dat je de filters en de sproeiarmen er op de juiste manier uithaalt en geen schade aanricht.

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je vragen of wil je meer weten over de coaching mogelijkheden? Aarzel niet en laat het me weten, ik beantwoord je vragen graag.

Ik kijk uit naar je bericht!

jb1x

Gratis E-Book & tips

Organiseren van je administratie

Gratis E-Book

Handige tips die je helpen het overzicht in je spullen, administratie, agenda en huishouden weer terug te krijgen.

Organiseren van je huis

Gratis tips & tricks

Ik geef je graag handige tips die je helpen bij het opruimen, huishouden, administreren en agenderen.