Wat heb ik een heerlijke vakantie gehad zeg 😇! Ik hoop jij ook !

Maar wanneer ik na de vakantie weer aan het werk ga, vind ik het vaak lastig om het werkritme weer op te pakken. En er komt ook meteen al zoveel op je af!

Achterstallige mail bijwerken, verslagen lezen, stand van zaken projecten checken en de social media wil je natuurlijk ook even doornemen. En daarnaast zijn er ook nog je reguliere werkzaamheden te doen.

Als je dit allemaal zo voor je ziet, is het vakantiegevoel al snel verdwenen en bekuipt je het gevoel direct met 1-0 achter te staan.

Maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te zorgen dat je die (achterstallige) werkzaamheden wel af gaat krijgen en toch niet het gevoel krijgt vanaf dag één alweer achter de feiten aan te hollen.

Om te voorkomen dat je als een kip zonder kop begint met wegwerken van de vakantie achterstand is het goed om eerst een plan te maken.

Zonder plan ben je wel hard aan het werk, maar krijg je minder gedaan dan je zou willen. Onderstaande tips helpen je de vakantie achterstand stap voor stap weg te werken.

Langer afwezig

Laat je afwezigheidsassistent 1 à 2 dagen langer aan staan en plan geen werkafspraken in voor de eerste paar dagen na je vakantie. Dit geeft je de ruimte om je vakantie achterstand weg te werken en orde op zaken te stellen.

Naast het wegwerken van je e-mails, het inlezen in lopende projecten en het maken van je planning, gaat er de eerste werkdag na je vakantie vaak ook veel tijd op aan het bijpraten met collega’s.

Maak je inbox leeg

Je inbox zal behoorlijk vol staan met e-mails waar je nog wat mee moet maar ook e-mails waar je niets mee hoeft.

Sorteer je inbox zo dat de nieuwste e-mails bovenaan staan. Zo voorkom je dat je (te)veel tijd aan verouderde e-mails besteedt om er een half uurtje later achter te komen dat het al opgelost is of niet meer nodig

Bij het scrollen door je inbox kun je vaak al snel zien welke mails je direct kunt verwijderen en welke niet. Bijvoorbeeld SPAM, (verouderde) nieuwsbrieven, annuleringen van vergaderingen tijdens jouw afwezigheid. Verwijder deze mails als eerste uit je inbox. Zo wordt je inbox al een stuk overzichtelijker.

Voor de mails die overblijven geldt:

  • Handel alle mails die minder dan 5 minuten van je tijd kosten meteen af
  • Zet een actie die uit een mail voortvloeit op je takenlijst als je er 10 – 15 minuten voor nodig hebt om uit te voeren
  • Plan de acties waarvoor je langer dan 15 minuten nodig hebt in je agenda in

Zo hoeft het leemaken van je inbox je geen dagen te duren en heb je deze binnen no-time onder controle.

Maak een takenlijst

Noteer naast je taken die voortvloeien uit de binnengekomen e-mails ook al je to-do’s voor de komende tijd op je takenlijst en stel hierin prioriteiten: Wat is nu belangrijk en wat kan nog even wachten.

Plan vervolgens wekelijks een paar momenten van ca een uur in om taken van je takenlijst op te pakken en start met de belangrijkste.

Maak een weekplanning

Maak met behulp van deze 7 tips een planning voor de komende week. Werk je volgens deze planning? Dan weet je precies wat je te doen staat.

Tip: Lees ook de 5 meest gemaakte planfouten zodat jij deze valkuilen kunt omzeilen en wel een haalbare planning maakt.

Ik hoop dat deze stappen je helpen om na je vakantie met frisse energie aan de slag te gaan en je grip krijgt op wat er te doen staat zodat je niet direct al het gevoel hebt achter de feiten aan te lopen.

Tot slot

Wist je trouwens dat je een gratis en vrijblijvend online adviesgesprek van 30 minuten met mij kunt inplannen? Een gesprek waarin ik je voorzie van tips en adviezen die je direct kunt toepassen?

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van je takenlijst en het stellen van prioriteiten? Dan nodig ik je van harte uit om een gesprek met mij in te plannen.

Ik kijk uit naar je bericht!

jb1x