De zomer is nu toch echt voorbij. Tijd om de zomerkleding op te bergen en de winterkleding tevoorschijn te toveren. Maar pas op voor motten! Het is zonde van je kleding als je na de winter je zomerkleding weer van zolder haalt en deze blijkt aangevreten door de motten.

Zorg ervoor dat je kleding goed opgeborgen wordt zodat deze beestjes geen kans krijgen!

Zo voorkom je motten:

Wassen

Ook al lijkt kleding schoon, het is toch belangrijk dat je de kleding wast voordat je deze opbergt. (Lichaams)geuren en vlekken trekken motten aan. Deze geuren en vlekken vinden ze fijner dan de stof van de kleding op zich.

Gebruik bij het wassen liever geen wasverzachter of andere toevoegingen. Deze producten trekken in de kleding en de geur kan weer insecten aantrekken.

Drogen

Zorg ervoor dat de kleding helemaal droog is voordat je deze opbergt. Want in vochtige kleding kan schimmel ontstaan en dat vinden motten juist weer heerlijk. Je kunt katoenen kleding – als extra bescherming – het beste nog even strijken. Tijdens het strijken worden de eventueel aanwezige eitjes vernietigd door de hitte van het ijzer.

Opbergen

Voor het opbergen van de kleding kun je het beste afsluitbare, kunststof bakken gebruiken. Kartonnen dozen kunnen motten aantrekken. Stop bij de kleding een motten werend middel om deze beestjes geen kans te geven.

Er zijn verschillende soorten middelen die je bij de kleding in de kunststof bakken kunt stoppen om motten te voorkomen. Twee middelen zijn hieronder uitgelicht:

Cederhout

Cederhout is een natuurlijke manier om motten te weren. De geur is een stuk vriendelijker dan de geur van mottenballen. Je kunt cederhout kopen in blokjes, ballen of plankjes die je tussen je kleding kunt bewaren. Wanneer de geur na verloop van tijd minder wordt, schuur je het cederhout licht op en de geur komt vanzelf weer tot leven.

Kruiden

Een andere natuurlijke manier om je kleding tegen insecten te beschermen, zijn kruiden. Ook hiermee kun je de kleding lekker laten ruiken. Lavendel wordt hiervoor vaak gebruikt maar ook rozemarijn of kruidnagel kun je er goed voor gebruiken. De kruiden bewaar je in een stoffen zakje of washandje tussen de kleding.

Pas je deze tips toe? Dan haal je na de winter je kleding weer helemaal fris en heel tevoorschijn.

Tip:

Heb je al motten in huis? Lees dan je hier hoe je er vanaf kunt komen en hoe je de larven herkent.

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je vragen of wil je meer weten over de coaching mogelijkheden? Aarzel niet en laat het me weten, ik beantwoord je vragen graag. Ik kijk uit naar je bericht!

jb1x

Gratis E-Book & tips

Organiseren van je administratie

Gratis E-Book

Handige tips die je helpen het overzicht in je spullen, administratie, agenda en huishouden weer terug te krijgen.

Organiseren van je huis

Gratis tips & tricks

Ik geef je graag handige tips die je helpen bij het opruimen, huishouden, administreren en agenderen.