De lente is begonnen en dus weer tijd om de zomerkleding tevoorschijn te toveren en de winterkleding op te bergen. Maar pas op voor motten! Het is zonde van je kleding als je na de zomer je winterkleding van zolder haalt en deze blijkt aangevreten door de motten. Zorg ervoor dat je kleding goed opgeborgen wordt zodat deze beestjes geen kans krijgen!

Zo voorkom je motten – 5 tips!

Wassen

Ook al lijkt kleding schoon, het is toch belangrijk dat je de kleding wast voordat je deze opbergt. (Transpiratie)geuren en vlekken trekken motten aan. Deze geuren en vlekken vinden ze fijner dan de stof van de kleding op zich. Gebruik bij het wassen liever geen wasverzachter of andere toevoegingen. Deze producten trekken in de kleding en de geur kan weer insecten aantrekken.

Drogen

Zorg ervoor dat de kleding helemaal droog is voordat je deze opbergt want in vochtige kleding kan schimmel ontstaan en dat vinden de insecten juist weer heerlijk. Je kunt katoenen kleding, als extra bescherming tegen de motten, het beste nog even strijken. Tijdens het strijken worden eventueel aanwezige eitjes vernietigd door de hitte.

Opbergen

Voor het opbergen van de kleding kun je het beste afsluitbare, kunststof bakken gebruiken. Kartonnen dozen kunnen motten aantrekken. Stop bij de kleding een motten werend middel om deze beestjes geen kans te geven. Er zijn verschillende soorten middelen die je bij de kleding in de doos kunt stoppen om ze te voorkomen. Hieronder noemen we er 2.

Cederhout

Cederhout is een natuurlijke manier om motten te weren. De geur is een stuk vriendelijker dan de geur van mottenballen. Je kunt cederhout kopen in blokjes, ballen of plankjes die je tussen je kleding kunt bewaren. Wanneer de geur na verloop van tijd minder wordt, schuur je het cederhout licht op en de geur komt weer tot leven.

Kruiden

Een andere natuurlijke manier om je kleding tegen insecten te beschermen, zijn kruiden. Ook hiermee kun je de kleding lekker laten ruiken. Lavendel wordt hiervoor vaak gebruikt maar ook rozemarijn of kruidnagels kun je hier goed voor gebruiken. De kruiden kun je in een stoffen zakje of washandje tussen de kleding bewaren.

Wanneer je deze tips toepast, haal je na de zomer je kleding weer helemaal heel en fris tevoorschijn. Maar heb je al motten in huis? Lees dan je hier hoe je er vanaf kunt komen en hoe je de larven herkent.

Organized by ME | Esther van Dijk