Wekelijks worden er in menig huishouden heel wat wassen gedraaid. Bonte was, witte was, wol was, kookwas, er is altijd wel een was te draaien. Heb je de ene was goed en wel glad gevouwen en gestreken in de kast liggen, puilt de wasmand met vuile was alweer uit. Er lijkt maar geen einde aan te komen. Maar er is goed nieuws! Je kunt het aantal wassen per week verminderen.

Minder wassen? 3 slimme tips:

1. Broeken en truien zijn na één keer dragen heus niet altijd vies, in sommige gevallen kun je ze best nog een keer dragen. Wassen is dan ook niet altijd noodzakelijk. Soms kan het voldoende zijn om de broek of trui een nachtje buiten of voor het open raam te laten luchten.

2. Handdoeken worden in veel huishoudens slechts één keer gebruikt. Maar hoe vies wordt een handdoek na één keer gebruiken? Als het goed is kom je net uit bad of onder de douche vandaan en droog je een schoon lichaam af. Leg de handdoeken na het afdrogen niet op de grond maar hang deze goed uit aan een haak of over de verwarming. Je kunt ‘m prima nog een keer gebruiken.

Stel je voor dat er in een gezin met 4 personen iedere dag een schone handdoek gebruikt wordt, dat zijn 1460 handdoeken per jaar! Als je de handdoek twee keer gebruikt dan scheelt dat 730 handdoeken per jaar! Reken maar uit hoeveel wassen dat zijn!

3. Geloof het of niet, maar er is een goede reden om je bed niet op te maken. Beter is om je bed iedere morgen open te slaan en het ten minste een uur tijd te laten luchten. Door het goed laten luchten van de bedden kun je de was met beddengoed best nog even uitstellen.

Bonus tip!

Tijd besparen met wassen? Werk met meerdere wasmanden. Één voor de witte was en één voor de gekleurde was. Heb je voldoende ruimte dan kun je ook nog een wasmand voor handdoeken gebruiken. Iedereen gooit zijn of haar vuile kleding in de juiste wasmand en was sorteren behoort tot de verleden tijd.

Met al dat wassen is het zo nu en dan ook nodig je wasmachine schoon te maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Organized by ME | Esther van Dijk